Το Τραγούδι της Εβδομάδας: John Hammond – “Shore Leave” (Tom Waits Cover)

Από Στις 21 Μαΐου, 2022

“Ο ήχος του John είναι τόσο συναρπαστικός, πλήρης, συμμετρικός και γεμάτος ψυχή μόνο με τη φωνή, την κιθάρα και τη φυσαρμόνικα του, που στην αρχή είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι θα τον βελτιώσει… Είναι μια μεγάλη δύναμη της φύσης. Ο John ακούγεται σαν ένα μεγάλο τρένο που έρχεται”, Tom Waits

Ένας καλλιτέχνης, που διακατέχεται από την καρδιά και την ψυχή του Country Blues, δεν χρειάζεται να αλλάξει ή να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο για να είναι πρωτότυπος και επίκαιρος, έχει εμβαθύνει και εξελίσσεται στον ρόλο του ως δημιουργός που μεταφέρει την παράδοση με τρόπο που κάνει τη μουσική του άμεση και φρέσκια.

John Hammond

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε σήμερα παρέα μαζί σας, είναι το “Shore Leave” από τον John Hammond. Κυκλοφόρησε το 2001 μέσα από το άλμπουμ Wicked Grin, μια ιδιόρρυθμη σύνθεση του Tom Waits από το 1983. Ένας ήχος μοναδικός που είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τη διαχρονικότητα της μουσικής. Αν κλείσουμε τα μάτια μας θα νιώσουμε σχεδόν τα νερά του Δέλτα του Μισισιπή στα πόδια μας. Και κάτω από τον ήχο αυτών των νερών του νότου, θα ακούσουμε την ψυχή και το κλάμα των μπλουζ προγόνων του.

John Hammond

Ο John Hammond ήταν μέρος της θρυλικής μουσικής σκηνής του New York City Village της δεκαετίας του 1960. Ενώ οι φίλοι του έφεραν επανάσταση στη ροκ μουσική, εκείνος επικεντρώθηκε στη διατήρηση του μπλουζ. Δεν ήταν ότι έβαλε σκοπό να το διατηρήσει, απλώς του άρεσε να τραγουδάει τα παλιά τραγούδια και το κάνει ακόμα. Η πρώτη του επαφή με την μουσική μπλουζ έγινε το 1949 όταν στην ηλικία των επτά ετών είδε τον Big Bill Broonzy. Ο επτάχρονος τότε John εντυπωσιάστηκε, η μπλουζ τον είχε κερδίσει. Πήρε την πρώτη του κιθάρα στα δεκαοκτώ και χωρίς να κάνει ποτέ ένα μάθημα, έμαθε να παίζει τα τραγούδια που άκουγε και είχε αποφασίσει τι ήθελε να κάνει να κάνει, να γίνει πλανόδιος τραγουδιστής των μπλουζ.

Οι τότε σπάνιες και δυσεύρετες ηχογραφήσεις του Robert Johnson ήταν κι εκείνες που τον γοήτευσαν περισσότερο. “Ακούγοντας τη μουσική του Robert, συγκινήθηκα τόσο βαθιά που ένιωσα να άλλαξα μέσα μου… Κάτι αναδύθηκε μέσα μου και χτίστηκε μέχρι που έπρεπε να βγει”, εξομολογήθηκε σε μια συνέντευξη στο Players το 1992. “Κάτι αναδύθηκε μέσα μου και χτίστηκε μέχρι που έπρεπε να βγει”.

John Hammond

Στα 19 του έκανε ωτοστόπ στο Λος Άντζελες για να ξεκινήσει την καριέρα του και, εν μέρει, για να απομακρυνθεί από τη σκιά του πατέρα του, John Henry Hammond. Γνωστό στέλεχος της A&R, ο πατέρας του βοήθησε στην έναρξη της καριέρας των Billie Holiday, Bob Dylan, Count Basie, Bruce Springsteen, Benny Goodman, Leonard Cohen, Stevie Ray Vaughan και άλλων.

Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1964 με τίτλο “Country Blues” κι έκτοτε έχει ηχογραφήσει πάνω από 40 άλμπουμ εμβαθύνοντας τόσο στο κάντρι μπλουζ του Δέλτα του Μισισιπή όσο και στα θορυβώδη ηλεκτρικά μπλουζ του Σάουθ Σάιντ του Σικάγο. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από θρύλους, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Duane Allman, Mike Bloomfield, JJ Cale, Tom Waits, The Band, John Lee Hooker, Dr. John.

John Hammond

Η προσέγγιση κι ο σεβασμός με τον οποίο περιέβαλε κάθε δημιουργό, η γνησιότητα και η ενέργειά του είναι ίδια με εκείνη που ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο: “Αισθάνομαι έντονα για τη μουσική. Είναι πολύ αληθινό για μένα, οπότε κάνω κάθε τραγούδι δικό μου”.

Ο John Hammond έχει επηρεάσει και έχει εμπνεύσει πολλούς νέους καλλιτέχνες μπλουζ, όπως ακριβώς εμπνεύστηκε ο ίδιος από σπουδαίους όπως ο Sonny Boy Williamson, ο John Lee Hooker και ο Willie Dixon. Ένας σπουδαίος ερμηνευτής του κλασικού μπλουζ, άρχισε να γράφει τα δικά του τραγούδια. Στη μακρόχρονη καριέρα του, έφτιαξε ένα ρεπερτόριο που εκτείνεται σε δεκαετίες και γενιές και συνέβαλε στη διατήρηση και τη διαιώνιση της παράδοσης των μπλουζ, ενώ χτίζει μια δική του κληρονομιά.

“Λοιπόν, πρέπει να είσαι επαγγελματίας για να κάνεις καριέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι πραγματικά ταλαντούχος και να αναγνωριστείς, ή να κερδίσεις χρήματα, να ζήσεις από αυτό. Πρέπει να έχετε τα πράγματά σας μαζί, σαν να λέμε”.

John Hammond

Well with buckshot eyes and a purple heart
I rolled down the national stroll
With a big fat paycheck strapped to my hip sack
And a shore leave wristwatch underneath my sleeve
In a Hong Kong drizzle on Cuban heels
I rowed down the gutter to the blood bank

Λοιπόν, με βουρκωμένα μάτια και μια μωβ καρδιά
Κατέβασα την εθνική βόλτα
Με ένα μεγάλο παχύ μισθό δεμένο στο σάκο μου
Και ένα ρολόι χειρός στην ακτή άφησα κάτω από το μανίκι μου
Σε ένα ψιλόβροχο στο Χονγκ Κονγκ με κουβανέζικα τακούνια
Κατέβηκα από την υδρορροή μέχρι την τράπεζα αίματος

John Hammond

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background