Τα 40 καλύτερα Punk άλμπουμ όλων των εποχών σύμφωνα με το Rolling Stone

Από Στις 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Οι συντάκτες του Rolling Stone επιλέγουν τα 40 μεγαλύτερα Punk άλμπουμ όλων των εποχών

Το Punk Rock ξεκίνησε το 1976 στο Bowery της Νέας Υόρκης, όταν τέσσερις τύποι από το Queens βρήκαν μια διαφορετική τάση έκφρασης. Η επανάσταση που ενέπνευσαν χώρισε την ιστορία του Rock & Roll στη μέση. Αλλά ακόμα κι αν το πανκ ροκ άρχισε ως ένα είδος άρνησης – ένα κάλεσμα για έντονη, βάναυση απλότητα – η τεράστια μουσική του ποικιλία και η συναισθηματική του δύναμη ήταν άμεση και παραμένει εντυπωσιακή.

Εάν οι Ramones ήταν το Year Zero για το Punk Rock, προφανώς υπάρχει προιστορία, οπότε συμπεριλάβαμε βασικούς προγόνους, όπως οι Stooges, οι New York Dolls, Pere Ubu και Patti Smith, καλλιτέχνες που ήταν πανκ ιδεολογικά, αν όχι πάντα εντελώς ακουστικά, πριν το κίνημα αποκτήσει πραγματικά ένα όνομα. Δεν ήμασταν πολύ ιδιότροποι για όλα τα παλιά “αλλά πραγματικά, τι είναι πανκ;”

The Stooges

Μαζί με τους Sex Pistols και τους Clash, Black Flag and the Descendents, Minor Threat και Husker Du και the Bad Brains, και συνεχίζοντας, θα βρείτε την κοφτερή μαρξιστική ντίσκο των Gang of Four, το παγωμένο Goth των Joy Division, το στρεβλωμένο νέο κύμα του Devo από τη σκουριά και το καουτσούκ, το Mod Revivalism των Jam, την τέχνη της κιθάρας όπως την αποκάλυψαν οι Television και Sonic Youth. Οι αναρχο-κολεκτιβιστές Crass πέρασαν ολόκληρη την ασυναγώνιστα αξιοθαύμαστη ύπαρξή τους προσπαθώντας να υπερασπιστούν ένα ηθικό οδόφραγμα ενάντια σε μια φρικαλεότητα κλόουν όπως οι Blink-182. Αλλά είναι όλοι εκπληκτικοί και είναι όλοι εδώ.

Επειδή αυτή είναι μια λίστα με άλμπουμ και όχι με συγκροτήματα, πολλές εξαιρετικές πανκ μπάντες δεν περιλαμβάνονται. Οι Circle Jerks, Adolescents, Fear, the Big Boys, The Dickies, The Dicks και ακόμη και οι τεράστιοι Damned απλά δεν είχαν ένα αντάξιο LP που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί από τους συντάκτες μας. “Το Punk Rock πρέπει να σημαίνει ελευθερία”, είπε ο Kurt Cobain το 1991, ακριβώς όπως η Nevermind ανατίναξε τις πανκ αξίες σε ολόκληρο το μεσαίο αμερικανικό Mainstream. Εδώ είναι ένας χάρτης όπου έχει πάει αυτή η ελευθερία.

Dead Kennedys

40.Dead Kennedys, “Fresh Fruit for Rotting Vegetables” (1980)

Το ντεμπούτο των Dead Kennedys LP είναι το απόλυτο σκληρό άλμπουμ, με τον τραγουδιστή Jello Biafra να παίζει τον Johnny Rotten και να σατυρίζει σε τραγούδια όπως το “California Uber Alles” και το “Holiday in Cambodia”.

39.Devo, “Q: Are We Not Men? A: We Are Devo!” (1978)

Το πανκ συγκρότημα, ο Devo ξεχώρισε από το Akron του Οχάιο, με ένα υπέροχο παραμορφωμένο όραμα New Wave.

38.White Lung, “Deep Fantasy” (2014)

Αυτό το συγκρότημα του Βανκούβερ έρχεται σαν τους Black Flag μπροστά από την μπάσταρδο κόρη της Πάτι Σμιθ και του Στίβι Νικς, με κάθε τραγούδι να εκτυλίσσεται σαν βόμβα της επιθυμίας.

37.Blink-182, “Enema of the State” (1999)

Το τρίτο LP των Blink-182 επαναπροσδιορίζει το Dookie της Green Day ως ένα μεγάλο, αναμφισβήτητα πιασάρικο αστείο. Αυτό το Pop-Punk Smash έμεινε στα Charts για 70 εβδομάδες.

36.Crass, “Penis Envy” (1981)

Οι άγριοι, πολιτικά αναρχικοί Crass έζησαν το δόγμα τους με αξιοθαύμαστη αυστηρότητα. Το αντι-σεξιστικό “Penis Envy” διαθέτει ριζοσπαστικές αντιδράσεις για να υποστηρίξει την πολιτική.

Fugazi

35.Fugazi, “13 Songs” (1989)

Η εκπληκτική επόμενη δημιουργία του πρώην Minor Threat και Embrace, Ian MacKaye, ήταν μια αποκάλυψη: Αυτός και τα υπόλοιπα μέλη του Fugazi ανακάλυψαν ένα μετακινούμενο ήχο μετά το Hardcore.

34.Joy Division, “Unknown Pleasures” (1979)

Κανένα πανκ συγκρότημα δεν έδειξε ποτέ την αποξένωσή του τόσο επιβλητικά όσο οι Joy Division. Ο Ian Curtis και η σκοτεινή μουσική του ενέπνευσαν ένα έθνος Goth-Punk.

33.The Slits, “Cut” (1979)

Οι πρωτοπόροι Slits συνδύαζαν Reggae Beats και Punk κιθάρες με χαρούμενα αναρχικά τραγούδια, όπως το “Shoplifting”, με την φοβερή φράση του, “Πληρώνουμε όλα!” Οι Slits ακολούθησαν την Patti Smith στο να ορίσουν το πανκ ως φεμινιστικό.

32.The Misfits, “Walk Among Us” (1982)

Ο Glenn Danzig η μπάντα του έφεραν πολύ ειρωνεία στην σκληρή σκηνή με ύμνους όπως “I Turned Into a Martian”.

31.Yeah Yeah Yeahs, “Fever to Tell” (2003)

Yeah Yeah Yeahs ήταν το καλύτερο προϊόν της “μετα-πανκ αναβίωσης” των αρχών της δεκαετίας του 2000 που δημιούργησε τους Liars.

Sonic Youth

30.Sonic Youth, “Evol” (1986)

Η Kim Gordon το ονόμασε: “το σκοτάδι που λάμπει κάτω από το λαμπερό πάπλωμα της αμερικανικής ποπ κουλτούρας”.

29.The Replacements, “Sorry Ma, Forgot to Take Out the Trash” (1981)

Αυτό που τους ξεχώρισε πραγματικά ήταν το χιούμορ που έφερε σε στίχους όπως “Μισώ τη μουσική! / Έχει πάρα πολλές νότες!”

28.The Germs, “(GI)” (1979)

Οι Γερμανοί κυκλοφόρησαν μόνο ένα άλμπουμ πριν ο τραγουδιστής Darby Crash αυτοκτονήσει τον Δεκέμβριο του 1980.

27.Minor Threat, “Complete Discography” (1989)

Καθόρισαν έναν νέο σκληρό κώδικα με τον ύμνο τους “Straight Edge”, κάτω με ναρκωτικά, κάτω με αλκοολούχα ποτά, μέχρι να κρατάς τα μυαλά σου για εσένα και να πολεμάς τη δύναμη.

Joy Division

26.Flipper, “Generic” (1982)

Ονομάστηκε μετά από ένα νεκρό δελφίνι που ο τραγουδιστής τους βρήκε στην παραλία μια μέρα.

25.Mission of Burma, “Vs.” (1982)

“Νομίζω ότι είμαστε απλώς μια ντουλάπα Prog-Rock που συνέβη κατά τη διάρκεια του πανκ”, είπε κάποτε ο Clint Conley.

24.The Jam, “All Mod Cons” (1978)

Με το να ονομάζεις τον εαυτό του «το παιδί του Καπουτσίνο», ο Γουέλ Γουίλερ των Jam, εμπνεύστηκε από τους Kinks και τους Who.

23.Pere Ubu, “Terminal Tower” (1985)

Καθώς το πανκ ανέβαζε θερμοκρασίες στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, στο Κλίβελαντ ο Pere Ubu δημιούργησε ένα “Industrial Folk” που ακούστηκε μετά το πανκ το 1975.

The Clash

22.Bikini Kill, “The Singles” (1998)

Το αποκορύφωμα αυτής της ατομικής συλλογής είναι το “Rebel Girl”, όταν η τραγουδίστρια Kathleen Hanna φωνάζει «στο φιλί της, δοκιμάζω την επανάσταση».

21.Richard Hell and the Voidoids, “Blank Generation” (1977)

20.X-Ray Spex, “Germfree Adolescents” (1978)

19.Bad Brains, “Bad Brains” (1982)

Οι Αφρικανοί-Αμερικανοί Ράστας των Bad Brains είχαν τις ρίζες τους στην τζαζ και τη Reggae.

18.Green Day, “Dookie” (1994)

Ο τραγουδιστής-κιθαρίστας Billie Joe Armstrong το ονόμασε “δήλωση για το πώς είναι να ζεις σαν παιδί του δρόμου”, απελπισμένος για σχέση και απογοητευμένος σε ατομικό βαθμό.

Television

17.Television, “Marquee Moon” (1977)

Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο – και το μεγαλύτερο – ορόσημο της κιθάρας του πανκ ροκ, κάνοντας τους δρόμους της Νέας Υόρκης να μοιάζουν με μυστικιστική παιδική χαρά.

16.Descendents, “Milo Goes to College” (1982)

Κατάφεραν να γίνουν ένα θεσμικό όργανο Pop-Punk, μετατρέποντας τη ματαιωμένη οργή προς την άθλια ύπαρξη της μεσαίας τάξης στο “I’m Not a Punk” και στο “Suburban Home”.

15.New York Dolls, “New York Dolls” (1973)

Επιθετικά, ατημέλητα, ανδρογυνικά και δυνατά, φλεγόμενα μέσα από το χείλος του «σκουπιδιού» και της «Κρίσης Προσωπικότητας» σαν ένα τρελό Rolling Stones.

14.Sleater-Kinney, “Dig Me Out” (1997)

Tο φεμινιστικό πανκ του τρίο χτύπησε σκληρά από την έντονη βιασύνη του “Words and Guitar” στο ωμό ρομαντικό μαρτύριο του “One More Hour”.

13.Hüsker Dü, “Zen Arcade” (1984)

Ο Bob Mold και ο Grant Hart ανταλλάσσουν φωνητικά σε άγρια ​​συναισθηματικά χτυπήματα, αλλά η μουσική επεκτάθηκε σε ψυχεδέλια, ακουστική-λαϊκή οργή και το κλείσιμο των 14 λεπτών με το “Reoccurring Dreams”.

Patti Smith,

12.Patti Smith, “Horses” (1975)

Η δισκογραφική της μισούσε την κλασική φωτογραφία εξωφύλλου του Robert Mapplethorpe, μια εικόνα τόσο συντριπτική και όμορφη όσο η μουσική μέσα.

11.The Buzzcocks, “Singles Going Steady” (1979)

O απόλυτος πανκ ντράμερ, John Maher, συντρίβεται στο “Ever Fallen In Love, σαν να οδηγεί ένα σεμινάριο ανθρώπινης σεξουαλικότητας που πήγε τρομερά λάθος.

10.Nirvana, “Nevermind” (1991)

“Το πανκ ροκ πρέπει να σημαίνει ελευθερία”, είπε ο Kurt Cobain σε μια συνέντευξή του, καθώς γινόταν ο αυτοκαταστροφικός μεσσίας του Alt-Rock. Αν και ήταν ντροπιασμένος από τον κλασσικό του ήχο, το Nevermind έφυγε σαν χειροβομβίδα στο αμερικανικό Mainstream.

Ramones

9.X, “Los Angeles” (1980)

Ήταν απλά πολύ ευγενικός για να ταιριάξει με τη σκληρή σκηνή του Λος Άντζελες.

8.Black Flag, “Damaged” (1981)

“Εμείς! Είμαστε κουρασμένοι! Από την κακοποίησή σας! Προσπαθήστε να μας σταματήσετε!”

7.Minutemen, “Double Nickels on the Dime” (1984)

Σε αυτό το εκτεταμένο, κλασικό διπλό άλμπουμ 45 τραγουδιών, ο κιθαρίστας D. Boon και ο μπασίστας Mike Watt μιλάνε μπρος-πίσω για μια ζωή φιλίας που βασίζεται σε κοινές πανκ αξίες.

6.Wire, “Pink Flag” (1977)

Κανένα άλμπουμ δεν συνόψισε την άπειρη δυνατότητα στη ριζοσπαστική απλότητα του πανκ καλύτερα από αυτό το ντεμπούτο των 21 λεπτών με 21 τραγούδια.

Gang of Four

5.Gang of Four, “Entertainment!” (1979)

Συνδυάζοντας τον Τζέιμς Μπράουν και το πρώιμο χιπ χοπ με το μινιμαλισμό των Ramones, οι Gang of Four ήταν μια πραγματική επαναστατική δύναμη στην επιδίωξη της δικαιοσύνης της εργατικής τάξης.

4.The Stooges, “Funhouse” (1970)

“Οι Stooges ήταν η τέλεια ενσάρκωση της μουσικής”, δήλωσε ο Thurston Moore του Sonic Youth.

The Sex Pistols

3.The Sex Pistols, “Never Mind the Bollocks Here’s the Sex Pistols” (1977)

Όταν το μόνο επίσημο άλμπουμ των Sex Pistols έκανε μετωπική επίθεση στα βρετανικά ποπ charts, οι στίχοι του Ρότεν για την άμβλωση και την αναρχία τρομοκρατούσαν ένα έθνος.

2.The Clash, “The Clash” (1977)

Μετέτρεψαν το βρετανικό πανκ μια αντιπαράθεση της εφηβικής αναταραχής σε ένα δυναμικό κοινωνικό όπλο σε τραγούδια όπως “White Riot”, “London’s Burning” και “I’m So Bored With the USA”.

1.Ramones, “Ramones” (1976)

“Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε το μεγαλύτερο συγκρότημα στον κόσμο”, θυμάται ο Τζόνι. Κατά κάποιο τρόπο, θα ήταν. Εκεί ξεκίνησε.


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background