Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Crippled Black Phoenix – “We Forgotten Who We Are” (Ξεχάσαμε ποιοι είμαστε)

Από Στις 9 Μαΐου, 2020

“Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων που παίζουν σε μπάντες. Υπάρχουν εκείνοι που είναι για τον εαυτό τους και θέλουν να βγάλουν λεφτά, αλλά προσποιούνται ότι είναι: “Ω, είμαστε όλοι μαζί!” και υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά να είναι δημιουργικοί και θέλουν να παίξουν μουσική και θα περάσουν σκ@τ@ για να κάνουν τα πράγματα να συμβούν”, Justin Greaves

Μελωδία, ερμηνεία, στίχοι, εικόνα, σαν κρυστάλλινη βροχή σε διψασμένη γη ένα πράμα… Κομμάτι -κομματάρα- από τα λίγα, επίκαιρο και διαχρονικό συνάμα.

Προοδευτικό σημαίνει ότι προχωράμε πάντα μπροστά, δεν επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας, δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα και παραμένουμε απρόβλεπτοι. Η αλήθεια είναι πως δεν νομίζουμε ότι το κάνουν αυτό πολλές μπάντες σήμερα. Αλλά αυτή είναι η μουσική, αυτή είναι η τέχνη, εξελίσσεται, αφουγκράζεται την εποχή της και εμπνέεται από αυτήν, τις αγωνίες της και τους προβληματισμούς της.

Οι Crippled Black Phoenix, που φιλοξενούμε σήμερα, είναι αυτής της φιλοσοφίας και σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν γνήσια κι έντιμη μουσική χωρίς συμβιβασμούς. Σιχαίνονται τους συμβιβασμούς και τους περιορισμούς στη μουσική τους και δεν δίνουν δεκάρα για τη γνώμη του ρεύματος που κυριαρχεί. Γι αυτό και τους αγαπάμε και δεν χορταίνουμε να τους ακούμε από τις Playlist του Yellow.

Crippled Black Phoenix

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “We Forgotten Who We Are” (Ξεχάσαμε ποιοι είμαστε) από τους Crippled Black Phoenix. Μια καθηλωτική μελωδία που κυκλοφόρησε το 2010 μέσα από το άλμπουμ I, Vigilante, γεμάτη εναλλαγές ρυθμού και συναισθημάτων, μας μιλάει για τους λαούς και το πώς το παρελθόν, τους αιχμαλωτίζει αιώνια.

Crippled Black Phoenix

“Η μουσική είναι σύντροφος δια βίου. Δεν ξέρω πού θα ήμουν χωρίς αυτή, είναι ένας από τους λόγους ύπαρξης μου που όταν οι ηλίθιοι έρχονται και προσπαθούν να το πάρουν από μένα δεν θα το πετύχουν ποτέ, γιατί είναι μέρος του εαυτού μου. Έχω την ψυχή μου για πυρομαχικά, και δεν μπορείς να τη νικήσεις, κι ούτε μπορεί να νικήσεις την αλήθεια. Απλώς πιστεύω ότι προσπαθώ να φτιάξω γνήσια, έντιμη μουσική. Αν μου τελειώσουν κάποτε οι ιδέες ίσως αυτή να είναι η ώρα να σταματήσω”, Justin Greaves.

Οι Βρετανοί Crippled Black Phoenix ξεκίνησαν το 2004 με τον Justin Greaves, τότε ντράμερ των Electric Wizzard και τον φίλο του Dominic Aitchison (μπασίστα και ιδρυτικό μέλος των Mogwai). Στην παρέα έρχονται να προστεθούν κι άλλοι γνωστοί μουσικοί όπως οι Andy Semmens και Κώστας Παναγιώτου των Pantheist και Joe Volk στα φωνητικά και έτσι δημιουργείται ένα πολυποίκιλο και πολυδιάστατο συγκρότημα με μέλη που κουβαλούν διαφορετικές επιρροές τις οποίες και εντάσσουν στον ήχο της μπάντας.

Crippled Black Phoenix

Πυρήνας των Crippled Black Phoenix ο Justin Greaves με πολλά μεγάλα ονόματα να περνάνε κατά καιρούς από την ιστορία του συγκροτήματος. Η μουσική τους ξεκίνησε ως ένα κράμα επιρροών και ιδεών (από Stoner-Prog και Psychedelic-Doom, μέχρι Freak-Folk και Post-Rock), για να πάρει τελικά μία σαφέστερη κλίση προς το επικό Progressive Rock των τελευταίων κυκλοφοριών τους, πάντα κάτω από το πρίσμα της δικής τους ασυνήθιστης προσέγγισης.

Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η μελαγχολική Post Rock και η Pink Floyd ψυχεδέλεια οι οποίες γεννούν εξεγερμένες μπαλάντες και γοτθικές ελεγείες που μιλάνε για το τέλος των ημερών.

Crippled Black Phoenix

Μεταξύ του 2007 και του 2016 κυκλοφόρησαν μια σειρά από εξαιρετικά άλμπουμ όπως “A Love of Shared Disasters” (2007), “The Resurrectionists” (2009), “Night Raider” (2009), “The Crafty Ape” (2012), “White Light Generator” (2014), “I, Vigilante”(2010), “No Sadness or Farewell” (2012), “Bronze” (2016).

Στις ζωντανές εμφανίσεις που κάνουν, σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν εκτός από τα σύγχρονα μουσικά όργανα και βικτοριανής εποχής, συνδυάζοντας τα με μοναδικό τρόπο ενώ στη σκηνή συμμετέχουν περισσότερα από δώδεκα άτομα.

Το φανατικό κοινό τους στη χώρα μας είχε την ευκαιρία να τους παρακολουθήσει Live σε εμφανίσεις που άφησαν εποχή!

Crippled Black Phoenix

As men make their own history
Still they know we are chained
And bound by all the past traditions
Of dead generations

Καθώς οι άνθρωποι κάνουν τη δική τους ιστορία
Ακόμα ξέρουν ότι είμαστε αλυσοδεμένοι
Και δεσμευμένοι από όλες τις προηγούμενες παραδόσεις
Των νεκρών γενεών

Καλή σας ακρόαση!!!… (Θα ήταν άδικο να μην ακούσετε αυτό το αριστούργημα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και κλάψτε ελεύθερα)


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background