Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Emerson, Lake & Palmer – “C’est La Vie” (Έτσι είναι η ζωή)

Από Στις 3 Απριλίου, 2021

Οι εμπειρίες που προσφέρουν εμπλουτίζουν την ψυχή και δείχνουν πόσα πολλά μπορούν να επιτευχθούν με μηχανικά όργανα και την ανθρώπινη φωνή όταν ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από το “απλό”.

Τα απεριόριστα ταλέντα των μελών του συγκροτήματος και η γενναιοδωρία του καθενός συντέλεσαν ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουν ένα επίπεδο μουσικής που ποτέ δεν έχει επιτευχθεί από κανέναν άλλο. Εξερεύνησαν τις δυνατότητές τους στο έπακρο, ακόμη και με τους τεχνολογικούς περιορισμούς των αρχών της δεκαετίας του ’70, βάζοντας τις νέες παραμέτρους για μια νέα φλέβα στην αγγλική μουσική εκείνης της εποχής που θα ονομαζόταν προοδευτική μουσική.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας που θα ακούσουμε σήμερα μαζί σας είναι μια εκπληκτική μελωδία από τους Emerson, Lake & Palmer με τίτλο “C’est La Vie”. Κυκλοφόρησε το 1977 μέσα από άλμπουμ Works Volume 1 εμπνευσμένο από την ατμόσφαιρα του Παρισιού και τη φωνή της Edith Piaf.

Emerson, Lake & Palmer

Η μπάντα των Emerson, Lake & Palmer ή αλλιώς ELP δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1970 φέρνοντας επανάσταση στη ροκ σκηνή της δεκαετίας του ’70 χάρη στις πρωτοπόρες και καινοτόμες δημιουργίες τους. Και οι τρεις προερχόταν από καθιερωμένες μπάντες πριν ενώσουν τις δυνάμεις τους, ο Greg Lake από τους King Crimson, ο Carl Palmer από τους Atomic Rooster και ο Keith Emerson από τους The Nice.

Οι ELP προσπάθησαν να δημιουργήσουν Τέχνη. Η μουσική τους ήταν επική, αναπαριστώντας εναλλακτικές πραγματικότητες, το όραμα της ροκ μουσικής ριζωμένο στο παρελθόν της κλασσικής μουσικής.

Έβλεπαν ως αποστολή τους τη δημιουργία ομορφιάς. Ένα τέτοιο κίνητρο είναι ένα σπάνιο δώρο, πόσο μάλλον όταν μοναδικά το μοιράστηκαν αυτοί οι τρεις λαμπροί μουσικοί μαζί μας.

Emerson, Lake & Palmer

Παρέμεναν πιστοί στο όραμά τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν γνήσια τέχνη, κομμάτια ομορφιάς ικανά να επηρεάσουν τις ψυχές των ακροατών, συνδυάζοντας τεχνικές της κλασσικής μουσικής με πολλαπλούς, συνυφασμένους ρυθμούς, και πολυφωνία.

Οι μεγάλες σε διάρκεια, σε ιδέες, σε εκτέλεση συνθέσεις τους με κλασική και τζαζ επιρροή, τα επικά Classical-Rock κομμάτια, η τεχνική τους κατάρτιση, η μουσική δεξιοτεχνία και οι επικές ζωντανές εμφανίσεις είναι αν μη τι άλλο σίγουρα προοδευτικά για την εποχή.

Λυρικές συνθέσεις που μπορούσαν να αναπαριστούν άλλους κόσμους, αντλώντας εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς, όσο και κλασσικής μουσικής, με τις λέξεις και τους ήχους, αποτυπώνοντας τες στις αισθήσεις των ακροατών.

Emerson, Lake & Palmer

Την απουσία ηλεκτρικής κιθάρας στο συγκρότημα, αναπλήρωναν τα πλήκτρα του Keith Emerson, ο οποίος εξερευνούσε τα όρια της τέχνης του χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που του προσέφερε η αλματωδώς αναπτυσσόμενη μουσική τεχνολογία. Ένα εξ αυτών και το Moog Synthesizer, του οποίου οι γυμνές καλωδιώσεις αποτελούσαν χαρακτηριστικό της εμφάνισης του Emerson. Επάνω στη σκηνή έμοιαζε χαμένος μέσα σε ένα δάσος από κάθε λογής ογκώδη “αντικείμενα” με πλήκτρα που ήταν τοποθετημένα γύρω του και ένα Grand Piano, τα οποία φάνταζαν σαν θάλαμος πλοήγησης εξωγήινου διαστημόπλοιου. Όσον αφορά τα ντραμς ο Carl Palmer καθόταν πίσω από ένα σύνολο από καμιά εικοσαριά κρουστά διαφόρων ειδών και μεγέθους, έχοντας πίσω του ένα τεράστιο γκονγκ μαζί με διάφορα καμπανάκια.

Emerson, Lake & Palmer

Έκαναν τεράστια επιτυχία στη δεκαετία του ’70 και υπήρξαν από τις επιδραστικότερες μπάντες στην ιστορία του Progressive Rock κυκλοφορώντας ιστορικά άλμπουμ όπως τα Τarkus (1971), Pictures at an Exhibition (1971), Trilogy (1972), και Brain Salad Surgery (1973), Works Volume 1 (1977) and Works Volume 2 (1977). Οι ELP διαλύθηκαν το 1979.

Ζήστε το σήμερα, νιώστε, αγαπήστε με πάθος, μοιραστείτε… γιατί αυτή είναι η ζωή!!!…

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 16-2-1024x576.jpg
Emerson, Lake & Palmer

Do you love and then how am I to know
If you don’t let your love show for me
C’est la vie

Αγαπάς και πώς πρέπει να ξέρω
Αν δεν αφήσεις την αγάπη σου να μου το δείξει
Έτσι είναι η ζωή

Emerson, Lake & Palmer

Do the ashes of desire for you remain like the sea
There’s a love too deep to show
Took a storm before my love flowed for you

C’est la vie
Do you give, do you live from day to day
Is there no song I can play for you

Κάνετε τις στάχτες της επιθυμίας για σας σαν τη θάλασσα
Πέρασε μια καταιγίδα προτού έρθει η αγάπη μου για σένα
Υπάρχει μια αγάπη πολύ βαθιά να δείξει

Έτσι είναι η ζωή
Δίνεις, ζεις από μέρα σε μέρα
Δεν υπάρχει τραγούδι που μπορώ να παίξω για σένα

Emerson, Lake & Palmer

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background