Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Giant Sand – “The Sun Belongs To You” (Ο Ήλιος Ανήκει σε Σένα)

Από Στις 10 Δεκεμβρίου, 2022

Σκονισμένα τραγούδια για την αγάπη και την έρημο γεννημένα μέσα από την πρωτογενή ανάγκη για επικοινωνία.

Ένα σύμπαν που ξετυλίγεται παράδοξα μέσα στην ευρηματική απλότητα των συνθέσεων τους. Ένας ζωντανός διάλογος μεταξύ παλιού και νέου, διατηρώντας με σεβασμό εκείνα που διακατέχονται από ρομαντισμό και ταυτόχρονα καταφέρνει να ακούγονται πάντα ολοκαίνουργια. Καλά κρυμμένα μυστικά και εξωφρενικές προσεγγίσεις πάνω σε παραδοσιακές φόρμες του αμερικάνικου νότου.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε σήμερα παρέα μαζί σας, είναι το “The Sun Belongs To You” από τους Giant Sand. Κυκλοφόρησε το 2012 μέσα από το άλμπουμ Tuscon, ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι που αγαπάμε πολύ, που φωτίζει τις μέρες και τις νύχτες μας…

Giant Sand

Πίσω από το όνομα Giant Sand κρύβεται ο Howe Gelb. Γεννημένος το 1956, κάτοικος Tucson, θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος τραγουδοποιός, κιθαρίστας, παραγωγός που έβγαλε η έρημος της Arizona από τα 80s και μετά. Οι τίτλοι αυτοί όπως και οι επευφημίες είναι κάτι που του προκαλούν γενικότερα μια αμηχανία. Μέσα σε μία περίοδο 40 χρόνων έχει καταφέρει να συνδυάσει στοιχεία ροκ, κάντρι, μπλουζ, πανκ, γκαράζ, τζαζ, γκόσπελ, αβάν-γκαρντ Noise και φλαμένκο τσιγγάνικη μουσική, να κυκλοφορήσει πάνω από σαράντα άλμπουμ αψηφώντας τις μουσικές συμβάσεις.

Μια κιθάρα κι ένα πιάνο, μια αγγελική φωνή να μας υπενθυμίζει ότι η ομορφιά βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και μπορούμε να τη δούμε καθαρά χωρίς τους συμβατικούς τρόπους.

Giant Sand

Το 1980, ο Gelb δημιούργησε το Post-Punk συγκρότημα Giant Sandworms, με τον στενό του φίλο κιθαρίστα Rainer Ptacek. To 1983 αλλάζουν το όνομα σε Giant Sand και το 1985 κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ “Valley of Rain”.

Hard Rock κιθάρες, μοναχικός, στεγνός, σκονισμένος ήχος που ταιριάζει ιδανικά με τις λυρικές εκκεντρικότητες του Gelb, διακριτική παρουσία μιας πανδαισίας οργάνων που χρωματίζουν την βαθιά, αισθαντική φωνή του. Συνθέσεις που ακουμπάνε μοναχικές καρδιές και συχνά ξεπροβάλλουν ως αχτίνες φωτός.

Giant Sand

Η μπάντα των Giant Sand έχει ξεφύγει από τα στερεότυπα και είναι περισσότερο σαν μια συγκέντρωση οικογένειας και φίλων, όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει για τον σκοπό ενός μεγαλύτερου καλού. Οι John Convertino και Joey Burns (Calexico), Rainer Ptacek, Chris Cacavas, John Parish, Neko Case, PJ Harvey, M. Ward ήταν όλοι μέρος αυτής της κολεκτίβας. Όλοι αυτοί που συμμετείχαν στο εγχείρημα, μακριά από τις καριέρες τους, βρήκαν εκεί, στην καρδιά της ερήμου, την ελευθερία του να είναι κανείς “γυμνός”, (ελεύθερος).

Giant Sand

Έχει συνεργαστεί με μουσικούς από τη Δανία, Ισπανία, με χορωδία γκόσπελ στον Καναδά αλλά ούτως ή άλλως αποκαλούν τη μουσική του Americana. Ο Howe απλώς λέει ότι είναι “από τη Γη”.

Οι Giant Sand συνεχίζουν να εξελίσσονται, περνώντας από είδος σε είδος, ξαναβλέποντας παλιά τραγούδια και εξακολουθούν να χτίζουν, να καινοτομούν και να εξελίσσουν ένα μοναδικό έργο.

Giant Sand

“The Sun Belongs To You”

The sun spilled out behind the clouds
brought me pain that would linger for days
She spoke the words I had dreamed about
and brought that fear back home again
the sky looked much darkr today
all the bars are filling up
and there there’s ghosts everywhere I turn
summer is taking its toll again

Ο ήλιος ξεχύθηκε πίσω από τα σύννεφα
μου έφερε πόνο που θα έμενε για μέρες
Είπε τα λόγια που είχα ονειρευτεί
και έφερε αυτόν τον φόβο ξανά στο σπίτι
ο ουρανός φαινόταν πολύ πιο σκοτεινός σήμερα
όλες οι μπάρες γεμίζουν
και υπάρχουν φαντάσματα παντού όπου γυρίζω
το καλοκαίρι ξαναπαίρνει τον φόρο του

Giant Sand

I ll take the rain most any day
for the sun belongs to you
then I ‘ll spend my days with
the desert’s pain
and at night I’ll dream of you

Θα πάρω τη βροχή πιο πολύ από οποιαδήποτε μέρα
γιατί ο ήλιος σου ανήκει
τότε θα περάσω τις μέρες μου μαζί
με τον πόνο της ερήμου
και το βράδυ θα σε ονειρεύομαι

Giant Sand

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background