Το Τραγούδι της Εβδομάδας: New Model Army – “Dawn” (Αυγή)

Από Στις 9 Ιουλίου, 2022

“Προσπαθούμε πάντα να κάνουμε πράγματα με καθαρό πνεύμα και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους ιδέες, τόσο μουσικά όσο και φιλοσοφικά. Τα χρήματα και η “επιτυχία” δεν ήταν ποτέ το κύριο κίνητρό μας και δεν θα είναι ποτέ. Το θέμα είναι να μοιραζόμαστε συναισθήματα και πάθη”…

Εξελίσσονται, αλλάζουν, προσαρμόζονται σε νέες πραγματικότητες, ενώ παραμένουν πιστοί στις δικές του αρχές και ιδεολογία, ασυμβίβαστοι, εντελώς ασυγκίνητοι από τις προσταγές της μουσικής βιομηχανίας ή τις προσδοκίες των θαυμαστών.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα είναι το “Dawn” από τους New Model Army. Κυκλοφόρησε το 2007 μέσα από το άλμπουμ High, ένα παθιασμένο ποίημα γεμάτο νεύρο και ρυθμό.

New Model Army

Υπάρχουν πολύ λίγες μπάντες που να μπορούν να ηχογραφούν και να κυκλοφορούν ό,τι τους αρέσει όταν τους αρέσει, ενώ διατηρούν παγκόσμιους θαυμαστές και όλα αυτά χωρίς να κάνουν ούτε έναν καλλιτεχνικό ή εμπορικό συμβιβασμό για πάνω από 40 χρόνια. Όλα αυτά ακόμη κι όταν είχαν υπογράψει με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της EMI που έκανε δωρεά υποστηρίζοντας την απεργία των ανθρακωρύχων.

Τον Οκτώβριο του 1980, στο Bradford του Ηνωμένου Βασιλείου, τρεις μουσικοί οι Justin Sullivan, Stuart Morrow και Phil Tomkins ανεβαίνουν στη σκηνή του τοπικού Scamps Disco για την πρώτη τους εμφάνιση. Το όνομα της μπάντας, New Model Army, δανεισμένο από το στρατό του Oliver Cromwell, ο οποίος αγωνίστηκε για την κατάργηση της μοναρχίας στην Αγγλία, αντανακλά και την κοινωνική τους ανησυχία.

New Model Army

Αυθεντικοί, ανήσυχοι, ευαισθητοποιημένοι, ενάντια στο Mainstream, είτε αυτό αφορά τη μουσική, είτε την εμφάνιση τους, εμπνέονται από τις συνεχείς ταραχές στη χώρα τους και τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές των ‘80s και ‘90s.

Ο ήχος τους είναι επηρεασμένος από Northern Soul, Punk Rock και την ευρύτερη ανήσυχη ατμόσφαιρα της εποχής καθώς επίσης και τους Tom Waits, Bruce Springsteen, Gillian Welch, Joni Mitchell και Bob Dylan.

New Model Army

Παραμένουν πάντα πιστοί στην Underground ιδεολογία τους και τον πολιτικοποιημένο στίχο. Πότε δεν επιθυμούν να καταταγούν σε κανενός είδους ομάδα και παραμένουν αντισυμβατικοί κι ελεύθεροι στις επιλογές τους.

“Το όλο θέμα σχετικά με τους New Model Army είναι ότι ήταν σχεδόν ο λόγος ύπαρξης μας να πηδήξουμε από οποιοδήποτε κουτί που θα μας έβαζε ο καθένας. Πάντα αναφέρω αυτό το θέμα του Γκρούτσο Μαρξ, ξέρετε, αρνούμαστε να γίνουμε μέλη οποιουδήποτε συλλόγου αυτό θα μας είχε ως μέλος! Και νομίζω ότι αυτό συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό το New Model Army”, Justin Sullivan.

New Model Army

Με τα χρόνια τα μέλη έχουν αλλάξει και τα μουσικά στυλ έχουν εξελιχθεί, αλλά στην καρδιά του συγκροτήματος παρέμεινε ο Justin, μαζί με μια ξεχωριστή και ειλικρινή πίστη στη δύναμη της μουσικής να εμπνέει και να επιφέρει αλλαγές σε προσωπική και πολιτική κλίμακα, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα το συγκρότημα αποτελείται από τους Justin Sullivan (φωνητικά), Michael Dean (ντραμς), Dean White (πλήκτρα, κιθάρα), Marshall Gill (κιθάρα) και Ceri Monger (μπάσο).

Από το πρώτο τους άλμπουμ, Vengeance (που έφτασε στο νούμερο 1 των ανεξάρτητων βρετανικών Charts εκθρονίζοντας τους Smiths) και μετά από 14 δισκογραφικές κυκλοφορίες, μέσα από πολλές ζωντανές εμφανίσεις με εμπρηστικό χαρακτήρα, κατάφεραν να χτίσουν μια παθιασμένη σχέση με τους οπαδούς τους, οι οποίοι είναι φανατικοί ακόλουθοι της μπάντας ακόμα και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια με τα άλμπουμ Between Dog and Wolf, Between Wine and Blood, Winter, From Here, οι New Model Army επιστρέφουν ξανά στις ζωντανές εμφανίσεις τους με το κοινό τους να αυξάνεται διαρκώς.

New Model Army

The drug is in my veins now
Your life is your own for the taking
My body must be slowing down now
But my heart is at the speed of flying

I’m walking out, I close the door
I’m down the steps for the last time
You can lose too much to ever want to start
Over again – over again

Το φάρμακο είναι στις φλέβες μου τώρα
Η ζωή σου είναι δική σου για τη λήψη
Το σώμα μου πρέπει να επιβραδύνει τώρα
Αλλά η καρδιά μου πετάει με ταχύτητα

Βγαίνω έξω, κλείνω την πόρτα
Κατεβαίνω τα σκαλιά για τελευταία φορά
Μπορείς να χάσεις πάρα πολλά για να θελήσεις ποτέ να ξαναρχίσεις
Ξανά – ξανά

New Model Army

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background