Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Ordo Rosarius Equilibrio – “Do Murder And Lust Make Me A Man?” (Ο Φόνος και ο Πόθος με Κάνουν Άντρα;)

Από Στις 2 Απριλίου, 2022

Το σεξ κεντρίζει την προσοχή. Η φιλοσοφία προκαλεί υποψίες. Έτσι, το σεξ όχι μόνο είναι ενδιαφέρον από μόνο του, αλλά είναι καταλύτης για μεγαλύτερο καλό.

Τύμπανα ανακατεμένα με ηλεκτρονικά, εξαίσια φωνητικά πάνω σε φιλοσοφικούς στίχους. Μέσα στους προβληματισμούς του για τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό, όπως τους βλέπει, ενσωματώνει άλλα πιο βαθιά θέματα που θέλει να θίξει, αλλά που μεμονωμένα θα φαινόταν πολύ λιγότερο ενδιαφέροντα. Το σεξ κεντρίζει την προσοχή. Η φιλοσοφία προκαλεί υποψίες. Έτσι, το σεξ όχι μόνο είναι ενδιαφέρον από μόνο του, αλλά είναι καταλύτης για μεγαλύτερο καλό.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Do Murder And Lust Make Me A Man?” από τους Ordo Rosarius Equilibrio. Κυκλοφόρησε το 2012 μέσα από το άλμπουμ Apocalips, μια μοναδική μελωδία που μαγεύει και ταυτόχρονα προβληματίζει.

Ordo Rosarius Equilibrio

Οι Ordo Rosarius Equilibrio δημιουργήθηκαν στη Στοκχόλμη το 1993 από τους Tomas Pettersson και Chelsea Krook. Το 2001 η Rose-Marie Larsen αντικαθιστά την Chelsea και το 2008 εντάσσονται στην μπάντα οι Fredrik Leijström (μπάσο) και Ronnie Bäck (κιθάρα).

“Γράφω κείμενα που εξυπηρετούν έναν προσωπικό σκοπό, κείμενα που εκδηλώνουν ένα συναίσθημα, ένα όραμα ή και μια ιδέα, ας είναι σεξουαλικό, φιλοσοφικό, πνευματικό ή ιδεολογικό. Επιθυμώ να γράψω κείμενα που ζωγραφίζουν το όραμα που βλέπω όταν κλείνω τα μάτια μου. Κι αν είμαι σε θέση να ερεθίσω και να προκαλέσω, τότε η δουλειά μου έγινε. Αυτό επιδιώκω να πετύχω”, Tomas Pettersson.

Ordo Rosarius Equilibrio

Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1995 με τίτλο Reaping the Fallen, The First Harvest. Οι έντονοι σκοτεινοί ή στοχαστικοί τους στίχοι συνδυάζουν φαινομενικά ασυμβίβαστες πολικότητες, όπως “δημιουργία και καταστροφή, σκοτάδι και φως, χαρά και λύπη, σεξ και πόλεμο”.

Η έμπνευση της δημιουργίας τους πηγάζει από τις εμπειρίες, τους στοχασμούς και τις παρατηρήσεις της ζωής όπως εκδηλώνεται μπροστά τους, μαζί με τους παραλογισμούς – απογοήτευση, συμβιβασμός, πόθος, ακολασία, εξαπάτηση, βλακεία, σύγκρουση, άγνοια, παρανόηση, τέρψη, εγκράτεια, κατανόηση, βία κ.τ.λ. Έντονη είναι η επιρροή τους και από την τέχνη, μουσική των Death In June, Current 93, Coil, λογοτεχνία των Daniil Charms και Aleister Crowley, φωτογραφία των Richard Kern και Christophe Mourte, ταινίες των Tinto Bras, Peter Greeneway, Andrew Blake και David Lynch.

Ordo Rosarius Equilibrio

“Τι με εμπνέει; Πιστεύω ότι ολόκληρη η έννοια και η διχόνοια της Ζωής, η ευχαρίστηση και η αγωνία που ενσωματώνει κατά λάθος. Η αγάπη, το σεξ, ο πόλεμος, ο θάνατος και η αγάπη μου, η επιθυμία και η στοργή μου για τη Rose-Marie είναι έννοιες αρκετά εμπνευσμένες για να διαρκέσουν μια ζωή ή δύο”.

Τα πρώτα χρόνια, το συγκρότημα ενσωμάτωσε τον σαδομαζοχισμό ζωντανά και στη σκηνή. Προσπαθούν να παρουσιάσουν μια πράξη που συνδέεται αισθητικά με τις φιλοσοφικές, πνευματικές και αισθητικές φιλοδοξίες του Ordo Rosarius Equilibrio – είτε είναι παρόμοια με ειρωνεία, είτε φετιχισμό – συνοδευόμενη από τύμπανα, πανό και φλεγόμενες φωτιές. Χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα οργάνων, όπως ακουστικές κιθάρες, κρουστά και πιάνο, μαζί με διάφορες συσκευές συγκέντρωσης ήχου σε συνδυασμό με προβαλλόμενες εικόνες.

Ordo Rosarius Equilibrio

I show you that war can be greater than peace
Does it make me a man?
With the touch of a kiss, I will make you concede
Does it make me a man?

Σου δείχνω ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από την ειρήνη
Αυτό με κάνει άντρα;
Με το άγγιγμα ενός φιλιού, θα σε κάνω να συναινέσεις
Αυτό με κάνει άντρα;

Ordo Rosarius Equilibrio

I murder your dreams, I reject your beliefs
Does it make me a man?
There’s a place in my heart, for the one of my dreams
Does it make me a man?

Σκοτώνω τα όνειρά σου, απορρίπτω τις πεποιθήσεις σου
Αυτό με κάνει άντρα;
Υπάρχει μια θέση στην καρδιά μου, για ένα από τα όνειρά μου
Αυτό με κάνει άντρα;

Ordo Rosarius Equilibrio

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background