Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Public Image Limited – “This Is Not A Love Song” (Αυτό Δεν Είναι Τραγούδι Αγάπης)

Από Στις 3 Ιουνίου, 2023

Σίγουρα δεν είναι ένα τραγούδι αγάπης, είναι μία παρρησία του John Lydon για την είσοδο στον πανίσχυρο κόσμου του καπιταλισμού.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα παρέα μαζί σας, είναι το “This Is Not A Love Song” από τους Public Image Limited. Κυκλοφόρησε το 1984 μέσα από το άλμπουμ “This is What You Want… This is What You Get”.

Το τραγούδι γράφτηκε ως απάντηση του John Lydon στους θαυμαστές του, που την εποχή εκείνη τους χλεύαζαν ως ξεπουλημένους στις μεγάλες επιχειρήσεις για να πλουτίσουν. Παραδέχεται ότι “περνάει στο απέναντι πεζοδρόμιο που υπάρχουν τα λεφτά”, ότι γίνεται μέρος του συστήματος της μουσικής βιομηχανίας για να κερδίσει χρήματα και δόξα.

Public Image Limited

Το βίντεο γυρίστηκε στο Century City, μια εντυπωσιακή περιοχή στο Λος Άντζελες με πολλούς ουρανοξύστες. Ο Lydon παίζει το ρόλο ενός μεγιστάνα, που τριγυρνά μέσα σε ένα ακριβό αυτοκίνητο καθώς κοιτάζει πάνω από το βασίλειό του.

Οι Public Image Ltd. (γνωστοί και ως PiL), δημιουργήθηκαν το 1978 στο Λονδίνο, μετά από τη διάλυση των Sex Pistols, με αρχική σύνθεση τους John Lydon (φωνητικά) (πρώην των Sex Pistols), Keith Levene (κιθάρα) και Jah Wobble (μπάσο).

Public Image Limited

Η ωμή οργή, η πρόκληση του Punk των Sex Pistols τάραξαν συνθέμελα την κοινωνία, έβαλαν φωτιά κι άλλαξαν για πάντα την ιστορία της μουσικής. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια κι ένα μοναδικό άλμπουμ η εμβληματική φιγούρα του Johnny Rotten ή John Lydon παραμένει μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς.

Ο Lydon πίστευε ότι με τους Public Image Ltd. θα μπορούσε να αλλάξει την μουσική για δεύτερη φορά. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, ήθελε να δημιουργήσει μια αντι – ροκ μπαντα. Επηρεάστηκαν από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών, όπως ο Can, ο Captain Beefheart, ο Tim Buckley και άλλοι. Ο πρώτος τους δίσκος “Public Image: First Issue” κυκλοφόρησε το 1978, δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κακή μουσική, ακουγόταν παράταιρη και σίγουρα δεν ήταν αντίδραση σε κάτι. Είχαν χάσει την ταυτότητα, τον αυθορμητισμό τους, τη γνησιότητα στην έκφραση από τη στιγμή που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη μουσική βιομηχανία.

Public Image Limited

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η σύνθεση τους αλλάζει, προσθέτοντας τον διάσημο ντράμερ Martin Atkins το 1979 καθώς εξελίσσονταν η κατεύθυνση της μπάντας. Σε σύγκριση με τα πρώτα τρία άλμπουμ τους, η τελευταία δεκαετία του 1980/αρχές της δεκαετίας του 1990 τους βρίσκει με έναν πιο συμβατικό ήχο στη μελωδία, αλλά διατηρώντας ακόμα τους αιχμηρούς στίχους του Lydon.

Public Image Limited

Στην παρούσα φάση τους οι PIL αποτελούνται από τους John Lydon, Lu Edmonds (Damned), Bruce Smith (The Pop Group, The Slits) και Scott Firth (συνεργάτη των Steve Winwood, John Martyn, Elvis Costello). Είναι το μακροβιότερο Line-up στην ιστορία του συγκροτήματος.

Το καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσει το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο “End Of World”, μετά από οκτώ χρόνια.

Public Image Limited

“This Is Not A Love Song” (Αυτό Δεν Είναι Τραγούδι Αγάπης)

I’m going over to the other side
I’m happy to have not to have not
Big business is very wise
I’m inside free enterprise

I’m adaptable and I like my new role
I’m getting better and better
And I have a new goal
I’m changing my ways where money applies

Πάω στην άλλη πλευρά
Είμαι χαρούμενος που δεν έχω να μην έχω
Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύ σοφές
Είμαι μέσα στην ελεύθερη επιχείρηση

Είμαι προσαρμοστικός και μου αρέσει ο νέος μου ρόλος
Γίνομαι όλο και καλύτερος
Και έχω έναν νέο στόχο
Αλλάζω τον τρόπο μου όπου ισχύουν τα χρήματα

Public Image Limited

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background