Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Sivert Høyem – “Empty House” (Άδειο Σπίτι)

Από Στις 25 Μαρτίου, 2023

“Μουσικά μπορείς να επικοινωνήσεις με οποιονδήποτε, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνεις τη γλώσσα… Η μουσική μπορεί να κάνει τους ανθρώπους καλύτερους, το πιστεύω απόλυτα αυτό”.

Η μουσική του θα μπορούσε να περιγραφεί ως σκοτεινή, μελαγχολική και βαθιά συναισθηματική. Η δυναμική φωνή του εκφράζει και τα πιο κρυφά συναισθήματα, μέσα από τους συγκινητικούς του στίχους, στοχεύοντας κατευθείαν στην ψυχή του ακροατή. Με ενέργεια, πάθος και γνησιότητα στην ερμηνεία του, έχει δώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα στα τραγούδια του στις ζωντανές εμφανίσεις.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Empty House” από τον Sivert Høyem. Κυκλοφόρησε το 2009 μέσα από το άλμπουμ “Moon landing”, τέσσερα συγκλονιστικά λεπτά κι ένα ρεφρέν όπου ο Høyem στην κυριολεξία καταθέτει την ψυχή του…

Sivert Høyem

Γεννημένος στη Νορβηγία στις 22 Ιανουαρίου 1976 ο Sivert Høyem σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το συγκρότημα των Madrugada. Μετά τον θάνατο του κιθαρίστα της μπάντας, Robert Burås, αποφάσισαν να διαλυθούν μετά από μία τελευταία περιοδεία. Ακολούθησε σόλο καριέρα με τέσσερα άλμπουμ γεμάτα σπουδαία τραγούδια, “Moon landing” (2009),
“Long Slow Distance” (2011), “Endless love” (2014) και “Lioness” (2016).
Ο ίδιος το ονομάζει “προσωπικό ταξίδι”, στην διάρκεια του οποίου αισθάνεται πως ωρίμασε καλλιτεχνικά.

Sivert Høyem

“Κάτι που αλλάζει με το χρόνο όταν έχεις κάνει πολλούς δίσκους και έχεις λιώσει στο στούντιο, είναι ότι δεν ενθουσιάζεσαι τόσο πολύ με το πόσο τέλεια ακούγονται μερικά νέα κομμάτια, κάπως ξεθωριάζει αυτό με τον καιρό. Εστιάζω πολύ στο να γράψω τραγούδια που θα ήθελε ενδεχομένως να ακούσει ο κόσμος περισσότερο από μία φορά, όχι έναν απλά ωραίο ήχο – άσχετα αν τους χρειάζεσαι κι αυτούς. Aυτό που πάντα με ενέπνεε και με συγκινούσε είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και η ρομαντική πλευρά της ζωής. Μόνο έτσι ξέρω να γράφω τραγούδια”.

Sivert Høyem

Έχει επηρεαστεί από τους Leonard Cohen, John Lee Hooker, Otis Redding, Federico García Lorca, Pablo Neruda και ισπανόφωνους ποιητές στους οποίους βρήκε ένα είδος σπουδαίας μελαγχολίας.

Τα τραγούδια του, βαθιά συναισθηματικά, χαρακτηρίζονται από τη νοσταλγία για κάτι που έχει περάσει και χαθεί και για ένα πιο απλό τρόπο ζωής. Περιστρέφονται γύρω από την αγάπη, τη μεγάλη λαχτάρα, τη θλίψη, την εύθραυστη φύση των ανθρώπων, τη μικρή ευπάθεια τους καθενός, τις στιγμές της μειωμένης αντοχής τους.

Sivert Høyem

“Είναι τόσο παλιά η ιστορία της μουσικής, είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανθρώπινο πνεύμα και την ανθρώπινη φύση, είναι μια αρχέγονη λειτουργία και νιώθεις πως βγάζει απόλυτα νόημα όταν υπάρχει στη ζωή σου. H μουσική είναι εδώ από την αρχή των ανθρώπινων πάντων, γιατί εγώ να αποτελώ εξαίρεση; Πόσο μάλλον για μένα που είμαι εσωστρεφής άνθρωπος οπότε η μουσική αποδείχθηκε ένα μεγάλο δώρο”.

Λατρεύει τους Έλληνες. Πιστεύει ότι είμαστε ένας λαός που παθιάζεται με τη μουσική και την παίρνει πολύ στα σοβαρά.

Οι Madrugada επανενώθηκαν το 2019 με μια μεγάλη περιοδεία και την κυκλοφορία ενός καινούριου άλμπουμ, “Chimes at Midnight”.

Sivert Høyem

“Empty House” (Άδειο Σπίτι)

Songs on the air
That no human heart will know
Who are we?
We’re but a painful memory
Of our own undying love

A dry and silent tongue
Every man alone
Is an empty house

Τραγούδια στον αέρα
Που καμία ανθρώπινη καρδιά δεν θα ξέρει
Ποιοι είμαστε?
Δεν είμαστε παρά μια οδυνηρή ανάμνηση
Της δικής μας αθάνατης αγάπης

Μια στεγνή και σιωπηλή γλώσσα
Κάθε άνθρωπος μόνος
Είναι ένα άδειο σπίτι

Sivert Høyem

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background