Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Swans – “Celebrity Lifestyle” (Τρόπος ζωής διασημοτήτων)

Από Στις 26 Νοεμβρίου, 2022

“Να κάθομαι μόνος μου στο Stage μ’ ένα νεκρό κομμάτι ξύλου, μερικά καλώδια και μόνο τη φωνή μου είναι μια πρόκληση που αποφάσισα να βάλω στον εαυτό μου πριν αρκετά χρόνια… Παίζω κιθάρα με το δικό μου τρόπο. Ποτέ δεν έμαθα να παίζω συμβατικά και δεν μ’ ενδιαφέρει να το κάνω. Θα μπορούσα το ίδιο εύκολα να χτυπάω δύο πέτρες…”

Δημιουργήθηκε μέσα σε κραυγές, βγαλμένο από υπαρξιακή αγωνία. Γεννημένο στη βρωμιά, εξυψωμένο στο φως, πανίσχυρο και καταστροφικό, με βίαιη αγάπη, που φοβάται και πονάει και ο πόνος διαρκώς το ωθεί στη ζωή, του δίνει σώμα και ψυχή, εικόνες και όργανα για να εκφραστεί, αυτό είναι το δημιούργημα του Michael Gira, οι Swans.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Celebrity Lifestyle” από τους Swans. Κυκλοφόρησε το 1995 μέσα από το άλμπουμ The Great Annihilator και απογυμνώνει τον κόσμο των διασήμων από το ψεύτικο, φανταχτερό του περιτύλιγμα.

Michael Gira – Swans

Έκαναν την εμφάνιση τους στη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης το 1982, ένα εν μέρη πειραματικό σχήμα που έχει τη βάση του στον Post Industrial ήχο, με ακατέργαστους ρυθμούς και μελωδίες.

Δεν έκαναν ποτέ αυτό που έχουμε στο μυαλό μας σαν “εμπορική επιτυχία”, όμως έχουν καταφέρει να κερδίσουν πολλούς φανατικούς φίλους λόγω της ιδιαιτερότητας της μουσικής τους αλλά πολύ περισσότερο λόγω των ζωντανών εμφανίσεων τους. Στα Live τους μοιράζονται ωτοασπίδες, καθώς ο Gira θέλει τους ενισχυτές στο φουλ ώστε το Live να είναι βιωματικό. Όταν βρίσκεται στη σκηνή, δεν πλησιάζεις τα χέρια σου γιατί μπορεί να τα πατήσει.

Επίσης, αποφεύγεις το Ηeadbanging σε στιγμές μουσικής έκστασης καθώς το σιχαίνεται και μπορεί να σου επιτεθεί.

Τέλος, επειδή πιστεύει πως η εμπειρία του Live πρέπει να δοκιμάζει τη ψυχή αλλά και το σώμα, μπορεί να κλείσει και το Air Condition. Μπαγκέτες θα σπάσουν και απόκοσμα επαναλαμβανόμενα ουρλιαχτά γεμίζουν τον συναυλιακό χώρο.

Michael Gira – Swans

Η μουσική των Swans δεν μπορεί να μπει σε καλούπια, παρόλο που έχει πατήσει σε πολλές φόρμες του Post-Punk και του New Wave. Είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνα θορυβώδης.

Η υπαρξιακή πλήξη δεν απέπνεε μόνο από τους στίχους του Gira (εγκληματικούς, άσεμνους και βλάσφημους) αλλά και από τα τύμπανα του Roli Mosimann και τον θόρυβο της κιθάρας του Norman Westberg.

Swans

Μέχρι το 1997, που η πρώτη περίοδος της μπάντας έλαβε τέλος, πέρασαν πολλοί μουσικοί από τη σύνθεση της. O Thurston Moore (Sonic Youth), o παραγωγός Roli Mosimann (Foetus, Wiseblood, Young Gods, The The, New Order, Celtic Frost), ο σπουδαίος Bill Laswell, o Nicky Scopelitis και ο Ted Parsons (Prong, Godflesh), ήταν μόνο μερικοί από αυτούς που κατά καιρούς συνεργάστηκαν με το συγκρότημα, και φυσικά η Jarboe που έδωσε ακουστικά στοιχεία στον ήχο τους.

Κυκλοφόρησαν μία σειρά από σπουδαία άλμπουμ όπως “Filth” (1983), “Cop” (1984), “Children Of God” (1987), “Love Of Life” (1992). Το 2010 ο Gira επανεκίνησε τους Swans με το “My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky” και κυκλοφόρησε τα “The Seer” (2012),”To Be Kind” (2014) και “The Glowing Man” (2016) μέχρι το επόμενο διάλειμμα της μπάντας που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Swans

“Να κάθομαι μόνος μου στο Stage μ’ ένα νεκρό κομμάτι ξύλου, μερικά καλώδια και μόνο τη φωνή μου είναι μια πρόκληση που αποφάσισα να βάλω στον εαυτό μου πριν αρκετά χρόνια. Είναι η προσπάθεια να αποδώσω το ίδιο νήμα που έτρεχε πίσω απ’ τη μουσική μου από την αφετηρία, με τα απλούστερα μέσα. Πιστεύω ότι έχω γίνει αρκετά καλός σ’ αυτό με το χρόνο. Παίζω κιθάρα με το δικό μου τρόπο. Ποτέ δεν έμαθα να παίζω συμβατικά και δεν μ’ ενδιαφέρει να το κάνω. Θα μπορούσα το ίδιο εύκολα να χτυπάω δύο πέτρες. Παρέχει ένα πλαίσιο για τη φωνή και τους στίχους με όλα τα μέρη (γνωστά και άγνωστα) να συνενώνονται, μπορεί να οδηγήσει σε κάτι πραγματικά υπερβατικό, που είναι πάντα το μέρος που θέλω να ταξιδεύω: Στο κάπου αλλού, ελπίζω να σας συναντήσω”, Michael Gira.

Michael Gira – Swans

Celebrity Lifestyle

The secret sign of a charmed existence is the
Shiny liquid on her lips, and the
Ecstasy that comes with her image grows
From the power that the money gives and

She’s got a celebrity lifestyle, and
She’s just floating in space, and
She’s got a celebrity lifestyle, and
She’s just a drug addiction
And a self-reflecting image of a narcotized mind

Το μυστικό σημάδι μιας γοητευμένης ύπαρξης είναι το
Γυαλιστερό υγρό στα χείλη της, και
Η έκσταση που έρχεται με την εικόνα της μεγαλώνει
Από τη δύναμη που δίνουν τα χρήματα και

Έχει έναν τρόπο ζωής διασήμων και
Απλώς αιωρείται στο κενό και
Έχει έναν τρόπο ζωής διασήμων και
Είναι απλά εθισμένη στα ναρκωτικά
Είναι μια αυτο-αντανακλαστική εικόνα ενός ναρκωμένου μυαλού

Michael Gira – Swans

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background