Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Terje Rypdal – “Dead Man’s Tale” (Η Ιστορία του Νεκρού Άντρα)

Από Στις 26 Μαρτίου, 2022

Αν ο Rypdal και οι φίλοι του φαίνεται να σκάβουν στο παρελθόν, είναι μόνο επειδή είναι αγγελιοφόροι από το μέλλον.

Η κιθάρα του Terje Rypdal δεν είναι ένα απλό μουσικό όργανο αλλά η προέκταση του σώματος και της ψυχής του. Γνωστός ως ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες της σύγχρονης τζαζ στην Ευρώπη, ο Νορβηγός μουσικός όρισε σχεδόν μόνος του μια εποχή με τον χαρακτηριστικό ηλεκτρικό ήχο του.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Dead Man’s Tale” του Terje Rypdal. Κυκλοφόρησε το 1968 μέσα από το άλμπουμ Bleak House, μια εξαίσια μελωδία, που έχει ως αφετηρία το παρελθόν με τη διαδρομή να συνεχίζεται…

Terje Rypdal

Δεν διστάζει να πάρει ατρόμητα μελωδικά ρίσκα, συμπιέζοντας τις σκιές σε ένα πρίσμα μέσα από το οποίο θα λάμψει το παραμορφωμένο φως της κιθάρας του.

Γεννημένος στο Όσλο το 1947 έπαιζε πιάνο από την ηλικία των πέντε ετών και στη συνέχεια τρομπέτα. Ξεκίνησε την ενασχόληση του με την κιθάρα μόλις στα δεκατρία του χρόνια χωρίς να παρακολουθήσει ποτέ μαθήματα, είναι αυτοδίδακτος. Σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και την περίοδο 1970-72 σύνθεση με τον Finn Mortensen καθώς και αυτοσχεδιασμό με τον George Russell.

Terje Rypdal

Επηρεασμένος από τον Hank Marvin, το πρώτο του συγκρότημα ως ροκ κιθαρίστας είναι οι The Vanguards κατά την δεκαετία του 1960. Αργότερα συνεχίζει με τους Dream όπου ξυπνάει το ενδιαφέρον του για την τζαζ. Το 1969 συμμετέχει στο κουαρτέτο του Jan Garbarek, στους Sextet του George Russell και στο πέρασμα των χρόνων έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς τζαζ και ροκ.

Terje Rypdal

Συναισθηματικές πολύπλευρες ατμόσφαιρες αντιπροσωπεύουν την ηχητική κορυφή του Rypdal, το πολύπλευρο μουσικό του έργο.

Ως συνθέτης έλαβε τα πρώτα του ερεθίσματα από τους Ligeti, Penderecki και Mahler, σύντομα ανέπτυξε το δικό του στυλ έχοντας συνθέσει πολυάριθμες δημιουργίες.

Terje Rypdal

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background