The Clash: Οι ηγέτες της Punk-Rock μουσικής

Από Στις 21 Ιανουαρίου, 2020

Το μανιφέστο των Clash: “Είμαστε κατά του φασισμού, της βίας και του ρατσισμού. Είμαστε παραγωγικοί”

Το συγκρότημα The Clash είναι οι ηγέτες της βρετανικής Punk-Rock μουσικής μαζί με τους Sex Pistols, τους ιδρυτές της Punk.

Ο Αμερικανός κριτικός μουσικής Stephen Thomas Erlewine γράφει για τους Clash: “Μπορεί οι Sex Pistols να ήταν το πρώτο βρετανικό συγκρότημα της Punk-Rock, οι Clash όμως ήταν ο ορισμός της”.

Οι Clash είναι από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα της και Punk της Rock μουσικής. Υπήρξαν πρωτοπόροι καθώς ενσωμάτωσαν στη μουσική τους πολλά υπάρχοντα είδη όπως η Ρέγκε, η Τζαζ, η Φανκ, η Hip Hop… γεγονός που τους καθιστά από τις πιο σεβαστές μπάντες του κόσμου.

Το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone τους κατατάσσει στον αριθμό είκοσι οκτώ, στον κατάλογο με τους εκατό καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

The Clash

Οι Clash δημιουργήθηκαν το 1976

Τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος ήταν ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Τζο Στράμερ, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Μικ Τζόουνς, ο μπασίστας Πολ Σίμονον και ο ντράμερ Νικ Χέντον. Οι Clash έκαναν το ντεμπούτο τους στις 4 Ιουλίου 1976, υποστηρίζοντας τους Sex Pistols σε συναυλία στο Σέφιλντ. Το συγκρότημα αρχικά είχε παίξει σε τριάντα περίπου συναυλίες και σχεδόν καθόλου ως headliner.

Ο μάνατζερ του συγκροτήματος Bernard Rhodes ενθάρρυνε τη μπάντα να γράψει για πράγματα που τους επηρεάζουν προσωπικά. Ο Τζο Στράμερ εξηγεί: “Ο Μπέρνι μας έλεγε, μη γράφετε για την αγάπη, γράψτε για το τι σας επηρεάζει, τι είναι σημαντικό”. Οι περισσότεροι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στον Στράμερ και τον Τζόουνς.

Οι πολιτικοποιημένοι στίχοι των Clash

Όπως και πολλές άλλες Punk μπάντες, οι Clash διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της μοναρχίας και της αριστοκρατίας. Οι Clash με τους στίχους τους μίλησαν για το ρατσισμό, τη βία, τα ναρκωτικά, την αστυνομία, την πλήξη, τον καταναλωτισμό, τις εξεγέρσεις, τις χαμηλές αμοιβές κ.ά. Το τραγούδι White Riot ενθαρρύνει την νεολαία να αντιδράσει στις βίαιες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει στο Νότινγκ Χιλ το 1976, ανάμεσα στην αστυνομία και τους μαύρους.

Η αντανάκλαση των πολιτικών συναισθημάτων της μπάντας φαινόταν ακόμα και από την αντίστασή τους στα κερδοσκοπικά κίνητρα της μουσικής βιομηχανίας.

Η διάλυση του συγκροτήματος

Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1986. Ο Στράμερ περιγράφει: “Όταν διαλύθηκαν οι Clash ήμασταν κουρασμένοι. Είχαμε πολύ έντονη δραστηριότητα τα τελευταία πέντε χρόνια και ένοιωθα πως είχαμε μείνει από “βενζίνη”. Και τέλος, ήθελα να το βουλώσω για να αφήσω κάποιον άλλο να μιλήσει”. Ο ξαφνικός θάνατος του Στράμερ από καρδιακή ανεπάρκεια το 2002, έκλεισε κάθε πιθανότητα πλήρους επανένωσης του γκρουπ.

The Clash

Η δισκογραφία των Clash αποτελείται από έξι άλμπουμ. Το πρώτο τους άλμπουμ, The Clash, κυκλοφόρησε το 1977 και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Με το τρίτο τους άλμπουμ, London Calling (1979), κερδίζουν και τις Η.Π.Α. Το άλμπουμ London Calling ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Rolling Stone το καλύτερο άλμπουμ της δεκαετίας του ‘80. Το 1982 η κυκλοφορία του άλμπουμ Combat Rock περιλαμβάνει το τραγούδι Rock the Casbah.

Παρ’ όλο που το Rock the Casbah καυτηριάζει την τακτική των πολέμων που γίνονται στη Μέση Ανατολή για το πετρέλαιο, χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα, και προφανώς όχι τυχαία κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου.

Joe Strummer-The Clash

Το Rock the Casbah ήταν το πρώτο τραγούδι που χρησιμοποιήθηκε από το ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Επίσης, ήταν πρώτο στις προτιμήσεις των ακροατών στο ραδιόφωνο των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, η φράση Rock the Casbah είχε γραφτεί πάνω σε μία από τις βόμβες που έριξαν οι Αμερικανοί στο Ιράκ. Ο Τζο Στράμερ έκλαψε όταν ενημερώθηκε για το γεγονός. Το παράδοξο είναι πως το 2001, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ο αμερικανικός ραδιοφωνικός όμιλος Clear Channel τοποθέτησε το τραγούδι στη λίστα με τα πιο ανάρμοστα τραγούδια μετά τις επιθέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του πολιτικού αναλυτή Τσάρλι Πιρς που έγραψε: “Η διαστρέβλωση της αντίληψης των Clash όσον αφορά την πολιτική τακτική στη Μέση Ανατολή θα ήταν αρκετή για να αναστήσει τον Τζο Στράμερ”.

Joe Strummer-The Clash

Τα άλλα άλμπουμ του συγκροτήματος είναι τα Give ‘em Enough Rope (1978), Sandinista! (1980) και το τελευταίο, Cut the Crap, που κυκλοφόρησε το 1985.

Η μουσική και πολιτιστική κληρονομιά των Clash είναι ανυπολόγιστη. Με τη στάση τους και σε συνδυασμό με την εκπληκτική τους μουσική άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτοποριακή μουσική και τα τραγούδια τους ενέπνευσαν πολλά μεταγενέστερα συγκροτήματα όπως οι Green Day, Manic Street Preachers, Anti-Flag, Rancid κ.α. Το πάθος, το στυλ, η μουσική και η ενέργεια των Clash θα συνεχίζουν να αποτελούν παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για πολλούς μουσικούς.


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background