Helin Bolek: Πέθανε η τραγουδίστρια έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας
Από Εύη Αλεξίου Στις 3 Απριλίου, 2020
Μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας, η Helin Bölek από την μουσική ομάδα Grup Yorum έχασε τη ζωή της.
Στην απεργία πείνας της απαίτησε να απελευθερωθούν μέλη της μπάντας από τη φυλακή και να μπορούν να κυνηγήσουν το πάθος τους για τη μουσική. Αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν δεν δέχτηκε.
Στις 11 Μάρτη, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν εισβάλλει στο σπίτι των Gokcek και Bolek στην Κωνσταντινούπολη και τους συνέλαβαν προκειμένου να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση.
«Το μόνο που ήθελε η Helin ήταν να τραγουδά ελεύθερα τα τραγούδια της. Ο φασισμός του AKP (κυβερνών κόμμα Ερντογάν) είναι υπεύθυνος για το θάνατο της. Οι απαιτήσεις ήταν πολύ εύκολο να ικανοποιηθούν», γράφει σε μήνυμα του στο twitter η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Grup Yorum.
Οι συνεργάτες της Μπολέκ, Μουσταφά Κοτζάκ και Ιμπραχίμ Γκιοκτέκ, βρίσκονται επίσης σε απεργία πείνας. Ο Μουσταφά Κοτζάκ μεταφέρθηκε μάλιστα σε φυλακή στη Σμύρνη, όπου έχει αποφασίσει να συνεχίσει κι εκείνος μέχρι θανάτου την απεργία πείνας. «Κανένας δεν μπορεί να κάνει το Grup Yorum να σωπάσει. Ή νίκη ή θάνατος», είχε δηλώσει ο Γκιοκτσέκ, όταν διακομίζονταν στο νοσοκομείο στις 11 Μαρτίου για να αφεθεί πάλι ελεύθερος στις 17 Μαρτίου.
«Παρά τις ξεκάθαρες αριστερές του απόψεις, το συγκρότημα Grup Yorum δεν ήταν ποτέ ακραίο. Αντιθέτως, είναι το συγκρότημα που έχει παίξει μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διάφορες χώρες και έχει πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες δίσκους. Είναι ένα λαϊκό συγκρότημα, που βρίσκεται δίπλα στους καταπιεσμένους, διωγμένους και σε εκείνους που προβάλλουν αντίσταση στο σύστημα», λέει ο Μουράτ Μερίτς, Τούρκος στιχουργός.
Γνώστες της τουρκικής μουσικής θεωρούν ότι, παρά τις ανυπόστατες κατηγορίες για σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις, το συγκρότημα αποτελεί ένα θρύλο και τον εκφραστή της αντίστασης στην Τουρκία εδώ και 3 δεκαετίες.
«Γι’ αυτό ακριβώς τα μέλη του Grup Yorum πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Γιατί διεκδικούν να τραγουδούν, να κάνουν συναυλίες και να είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν μέσα στη χώρα τους για να συνεχίσουν την πολιτιστική τους προσφορά. Τα αιτήματά τους είναι τόσο απλά», δηλώνει ο Μουράτ Μερίτς.