Γιατί οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο

Από Στις 13 Ιανουαρίου, 2023

Οι τρεις συνήθειες που έχουν οι Φινλανδοί για να έχουν υψηλή ποιότητα ζωής και να είναι ευτυχισμένοι.

Η Φινλανδία καταλαμβάνει, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, την πρώτη θέση ως την χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο, σύμφωνα με το World Happiness Report.

Στην έκθεση του 2022, κάτοικοι από 156 χώρες κλήθηκαν να “αξιολογήσουν τη ζωή τους σήμερα σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με χειρότερο βαθμό το μηδέν”, ενώ εξετάζονται επίσης οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο ζωής, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

Ο Φινλανδός ψυχολόγος και φιλόσοφος Φρανκ Μαρτέλα, που μελετά τις βασικές αρχές της ευτυχίας, έρχεται συχνά αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: Τι ακριβώς κάνει τους ανθρώπους στη Φινλανδία τόσο εξαιρετικά ικανοποιημένους από τη ζωή τους;

Φινλανδία

Για να διατηρήσουν οι Φινλανδοί μια υψηλή ποιότητα ζωής, αυτά είναι τα τρία πράγματα που δεν κάνουν ποτέ:

Δεν συγκρίνουν ποτέ τους εαυτούς τους, με τους άλλους

Υπάρχει ένας διάσημος στίχος ενός Φινλανδού ποιητή: “Kell’ onni on, se onnen kätkeköön”, δηλαδή “Μην συγκρίνετε και μην καυχιέστε για την ευτυχία σας”. Οι Φινλανδοί το λαμβάνουν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τους αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για υλικά αγαθά και εμφανείς επιδείξεις πλούτου.

“Κάποτε συνάντησα έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Φινλανδία. Είχε το παιδί του σε ένα καρότσι και πήγαινε προς το σταθμό του τραμ. Θα μπορούσε να είχε αγοράσει ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να προσλάβει οδηγό, αλλά επέλεξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς”. Εξήγησε ότι η επιτυχία στη Φινλανδία, είναι ακριβώς αυτό, να μην ξεχωρίζεις από τους άλλους.

Συμβουλή ευτυχίας: Εστίασε σε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και λιγότερο στο να φαίνεσαι επιτυχημένος. Το πρώτο βήμα για την πραγματική ευτυχία είναι να θέσεις τα δικά σου στάνταρ και όχι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

Φινλανδία

Δεν χάνουν την επαφή τους με τη φύση

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών θεωρεί ότι η φύση είναι σημαντική για εκείνους, επειδή τους προσφέρει ψυχική ηρεμία, ενέργεια και χαλάρωση.

Στη Φινλανδία οι εργαζόμενοι δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρινές διακοπές. Οι περισσότεροι αξιοποιούν αυτόν τον χρόνο για να κάνουν εξορμήσεις στην εξοχή και να γίνουν ένα με τη φύση. Όσο λιγότερες είναι οι ανέσεις, ακόμα και σε σημείο να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, τόσο το καλύτερο.

Συμβουλή ευτυχίας: Ο χρόνος που περνάμε στη φύση αυξάνει τη ζωτικότητα και την ευεξία μας, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει την αίσθηση της προσωπικής ανάπτυξης. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι εντάξουν το πράσινο στο περιβάλλον τους, ακόμη κι αν πρόκειται για μερικά φυτά στο σπίτι τους.

Φινλανδία

Δείχνουν εμπιστοσύνη στην κοινότητα

Έρευνες έχουν δείξει πως όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε μια χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες της.

Το πείραμα “χαμένου πορτοφολιού”, που έγινε το 2022, εξέτασε την τιμιότητα των πολιτών ρίχνοντας 192 πορτοφόλια σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στο Ελσίνκι, 11 από τα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Οι Φινλανδοί τείνουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και εκτιμούν την ειλικρίνεια. Αν ξεχάσετε το λάπτοπ σας σε μια βιβλιοθήκη ή χάσετε το τηλέφωνό σας στο τρένο, μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι ότι θα το πάρετε πίσω.

Τα παιδιά παίρνουν επίσης συχνά το δημόσιο λεωφορείο για να γυρίσουν από το σχολείο και παίζουν έξω χωρίς επίβλεψη.

Συμβουλή ευτυχίας: Σκεφτείτε πώς μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι στην κοινότητά σας. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη; Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε πολιτικές που βασίζονται σε αυτή την εμπιστοσύνη; Μικρές πράξεις, όπως το άνοιγμα της πόρτας σε αγνώστους ή η παραχώρηση μιας θέσης στο τρένο, κάνουν επίσης τη διαφορά.

Ετικέτες

Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background