Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Dead Can Dance – “Black Sun” (Μαύρος Ήλιος)

Από Στις 8 Ιουνίου, 2024

“Οι Dead Can Dance δεν ήταν ποτέ κάτι εμπορικό. Ήταν πάντα ένα κλαδί ελιάς φιλίας, κάτι για να προσεγγίσουμε τους άλλους, ώστε να μην αισθάνονται μόνοι στον πλανήτη”, Lisa Gerrard.

Δημιουργώντας μουσική που ταίριαζε περισσότερο σε έναν καθεδρικό ναό ή σε μια κλασική αίθουσα συναυλιών παρά στο παρασκήνιο μιας παμπ ή ενός σταδίου, οι Dead Can Dance γύρισαν την πλάτη στο Mainstream. Πολύ “περίεργο” για τον κόσμο της κλασικής, πολύ ευμετάβλητο για να καρπωθεί η αγορά της “παγκόσμιας μουσικής” μόλις έγινε στρατηγική μάρκετινγκ. Μουσική που εκτείνεται από νεοκλασική έως χορωδιακή έως λαϊκή έως μπαρόκ, και από λειτουργική έως κοσμική, όλα κάτω από ένα πλανητάριο του Νέου Κόσμου που κάλυπτε πραγματικά τον κόσμο – δυτική και ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, τη Μεσόγειο, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε παρέα μαζί σας, είναι το “Black Sun” από τους Dead Can Dance. Κυκλοφόρησε το 1990 μέσα από το άλμπουμ Aion, ένα υπέροχο ατμοσφαιρικό κομμάτι, ένας ύμνος για τη ζωή και την ελευθερία καθώς και την επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στη φύση μας.

Dead Can Dance

“Όσον αφορά την απήχηση και την ικανοποίηση, η περισσότερη ποπ μουσική είναι επιφανειακή. Η μουσική που αγαπώ πραγματικά έχει μεγαλύτερο βάθος. Πρέπει να έχει την ικανότητα να με μετακινεί σε μέρη που δεν αναδεύονται συνήθως. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, το τέλειο μέσο, για τα πάθη και τα συναισθήματα που πρέπει να μεταδοθούν”, Brendan Perry.

Δημιουργήθηκαν το 1981 στη Μελβούρνη από τους Lisa Gerrard στα φωνητικά και κρουστά και τον πολυοργανίστα Brendan Perry και αρχικά μετείχαν ο μπασίστας Paul Erikson και ο ντράμερ Simon Monroe. Η Lisa γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1961, από Ιρλανδούς, μετανάστες γονείς. Συμμετείχε ενεργά στην Experimental Post-Punk σκηνή της πόλης που άνθιζε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. O Brendan γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1959 αλλά μετακόμισε με την οικογένειά του στη Νέα Ζηλανδία. Δεν έλαβε ποτέ μουσική εκπαίδευση αλλά έπαιζε κιθάρα σε καθολικό σχολείο και αργότερα ανέλαβε το μπάσο και τα φωνητικά στους Scavengers.

Dead Can Dance

Ο χαρακτηριστικός ήχος τους είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός, δημιουργεί ηχητικά τοπία με μαγευτική μεγαλοπρέπεια. Εμπνέεται από τη φύση και τις παραδοσιακές μουσικές, τους Κέλτες αλλά και από την Αφρική, αναδεικνύει λαϊκές μουσικές της Ευρώπης και συνδυάζει την ατμόσφαιρα της Ambient Pop και των World Beat με τους ψαλμούς και την Art Rock. Xωρίς όμως ποτέ να παύσει να περιστρέφεται γύρω από το βασικό Rock άξονά του ενσωματώνει κάποιες φαινομενικά ετερόκλητες επιρροές από διάφορες παραδοσιακές εθνικές μουσικές.

Γοητεύονται από πολλά σκέλη πνευματικής παράδοσης, παράλληλα με την αρχαία και μεσαιωνική ευρωπαϊκή ιστορία. Είναι πολύ μεθυστικό, περίπλοκο έργο που συγκεντρώνει όλες αυτές τις εμπνεύσεις με σεβασμό ή ουσιαστικό τρόπο κάτω από τη σημαία ενός μουσικού έργου, χωρίς όμως να κοιτάει με νοσταλγία σε ορισμένες χρονικές περιόδους, αντίθετα βλέπει τη μουσική ως μια παγκόσμια γλώσσα ή ποίηση που διέσχισαν χρόνο και κουλτούρα.

Dead Can Dance

“Η μουσική είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα συναισθηματικής έντασης είτε είμαστε λυπημένοι, χαρούμενοι, επιθετικοί κλπ. Ουσιαστικά είναι μία αντανάκλαση του ποιοι είμαστε σε όλες τις μορφές. Προσωπικά, μου αρέσει η πιο ενδοσκοπική και διαισθητική μουσική, είναι σα να παίρνεις πολύ καλά ναρκωτικά. H μουσική είναι κατά μία έννοια σα ναρκωτικό γιατί προετοιμάζει το μυαλό και το σώμα να εισχωρήσουν σε ένα διαφορετικό επίπεδο διαλογισμού, χορού, εκστατικής εμπειρίας… Είναι το σπουδαιότερο μέσο που είναι διαθέσιμο στους ανθρώπους, δεν έχουμε άλλη κοινή γλώσσα”.

Για τους Dead Can Dance, η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή χώρα: οι αναφορές της θεματολογίας αλλά και των ίδιων των τίτλων των δίσκων τους στην ελληνική παράδοση το αποδεικνύουν.

Το πρώτο, ομώνυμο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1984 με το θρυλικό εξώφυλλο να συνδυάζει το Artwork από την Παπούα Νέα Γουινέα και τους ελληνικούς χαρακτήρες που παραπέμπουν οπτικά στο όνομά τους.

Dead Can Dance

“Γι’ αυτό αποκαλούμαστε Dead Can Dance, επειδή υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία στο να κάνεις το άψυχο έμψυχο. Το να προσδίδεις ψυχή στα πράγματα. Η δόνησή τους, η απομάκρυνση της αδράνειας και η δημιουργία της ζωής. Η τέχνη της δημιουργίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στο καλλιτεχνικό επίπεδο”.

Μετά τη διάσπαση τους αναμορφώθηκαν το 2011 όταν κυκλοφόρησαν και περιόδευσαν ένα νέο άλμπουμ, το Anastasis. Ακολούθησε το 2018 το άλμπουμ Dionysus και μια επιτυχημένη περιοδεία στην Ευρώπη το 2022.

“Η μουσική θα επιβιώσει ακόμα κι όταν πεθάνουμε όλοι οι άνθρωποι! Έχει να κάνει πολύ με τη μνήμη και με το πως ο πολιτισμός γιορτάζει το παρελθόν. Νομίζω ότι η μουσική μας ως επί το πλείστον είναι διεθνής, δεν είμαστε κολλημένοι με ένα πολύ συγκεκριμένο είδος. Οπότε το ερώτημα είναι πώς η ανθρωπότητα θα αναπτυχθεί πολιτιστικά και κατά πόσο η μουσική μας θα αντέξει στην απόσταση που θα διανυθεί”, Brendan Perry.

Dead Can Dance

“Black Sun” (Μαύρος Ήλιος)

Give me 69 years
Another season in this hell
It’s all sex and death as far as eyes can tell

Like Prometheus we are bound
Chained to this rock of a brave new world
Our godforsaken lot
And I feel that’s all we’ve ever needed to know
‘Til worlds end and the seas run cold

Give me 69 years
Another season in this hell
There is sex and death
In mother nature’s plans

Like Prometheus we are bound
Chained to this rock of a brave new world
Our godforsaken lot

Dead Can Dance

Δώσε μου 69 χρόνια
Μια άλλη εποχή σε αυτή την κόλαση
Όλα είναι σεξ και θάνατος όσο μπορούν να πουν τα μάτια

Όπως ο Προμηθέας είμαστε δεμένοι
σε αυτόν τον βράχο ένας γενναίος νέος κόσμος
Η εγκαταλειμμένη μας παρτίδα
Και νιώθω ότι αυτό είναι το μόνο που χρειαζόμασταν ποτέ
Μέχρι να τελειώσουν οι κόσμοι και να κρυώσουν οι θάλασσες

Δώσε μου 69 χρόνια
Μια άλλη εποχή σε αυτή την κόλαση
Υπάρχει σεξ και θάνατος
Στα σχέδια της μητέρας φύσης

Σαν τον Προμηθέα είμαστε Δεμένοι
Αλυσοδεμένοι σε αυτόν τον βράχο ενός γενναίου νέου κόσμου
Η εγκαταλειμμένη μας παρτίδα

Dead Can Dance

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.Τώρα παίζει

Title

Artist

Background