Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Jay Munly – “Haggie Hennies Almost Dirty Dress”

Από Στις 13 Μαΐου, 2023

Μουσική ενός σκεπτόμενου ανθρώπου, λειτουργεί ως καθρέφτης της ανθρώπινης φύσης και του πολιτισμού του Νότου γενικότερα.

Αυτή η τρομακτική, ξερακιανή φιγούρα, με τα μάτια χωμένα στις κόγχες και με ένα παρουσιαστικό που θα ορκιζόταν κανείς ότι δεν ανήκει στον κόσμο τούτο, μολονότι δεν βρέθηκε απ’την αρχή στην τοπική σκηνή του Denver, έχει συμβάλει σε αυτή σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Haggie Hennies Almost Dirty Dress” από τον Jay Munly. Κυκλοφόρησε το 2002 μέσα από το άλμπουμ “Jimmy Carter Syndrome”, μία συναρπαστική έκρηξη φωνητικών και χορδών.

Jay Munly

Ο Jayson Thompson ή αλλιώς Jay Munly ή Munly, γεννήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά όπου και πέρασε ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας. Ο Αμερικάνος τραγουδιστής, μουσικός και συγγραφέας ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αφού απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη Σύγχρονη Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του “Denver Sound”, μουσικής που αναμιγνύει στοιχεία Gothic-Americana, Country και Gospel. Τα ολοένα και περισσότερο αφηγηματικά τραγούδια του περιλαμβάνουν συχνά μπάντζο και, πιο πρόσφατα, έγχορδα. Τα θέματα τους αναφέρονται στη θρησκεία, τη βία, τις δυσλειτουργικές σχέσεις και συχνά είναι αλληλένδετα. Δεν χρειάζεται κάποια έμπνευση κι όπως ο ίδιος παραδέχεται δεν είναι αρκετά σκληρός για να συνειδητοποιήσει ότι όλα τον επηρεάζουν: το καλό, το κακό και το γκρίζο που κυριαρχεί σε όλους και σε όλα.

Jay Munly

Ένα θέμα για το οποίο ο Munly σκόπιμα δεν γράφει είναι η πολιτική, αφού “μισεί” τη μουσική που στρέφεται σε αυτό το είδος. Ωστόσο, παραδέχεται ότι οι ιστορίες και τα τραγούδια του μπορούν να εφαρμοστούν σε γεγονότα του πραγματικού κόσμου με τρόπο που συμπτωματικά ταιριάζει.

“Ποτέ δεν ασχολήθηκα με τους στίχους και τη θεματολογία μου, αυτά ήταν στο μυαλό μου από την αρχή της γραφής μου. Κάνω ό,τι κάνω από σεβασμό σε οποιονδήποτε προτίθεται να δώσει τον χρόνο, την προσοχή και τον κόπο του σε αυτό που κάνω. Σε μια ώρα σαν αυτή, οι φωνές των άδικα διωκόμενων δεν αρκούν. Όσοι έχουν μεγαλώσει με προνόμια πρέπει να προσφέρουν τη φωνή και τη θέση τους στην κοινωνία για να διορθώσουν επιτέλους τη διαρκή αδικία. Διάβαζα και έγραφα από μικρό παιδί. Δεν είναι πάντα κάτι που αγαπώ, αν και είναι αυτό που έχω επιλέξει να κάνω. Το παίρνω στα σοβαρά, μερικές φορές εύχομαι να μπορούσα να γράψω κάτι για την παραλία, κάτι για το ραδιόφωνο. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να προσπαθήσω και να αποτύχω. Η φωνή που έχω χρησιμοποιείται καλύτερα στη λογοτεχνία και τη μουσική. Αδυναμία μου δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά οι περιορισμένες ικανότητές μου”.

Munly & The Lupercalians

Εξαιρετικά δημιουργικός όσο και παραγωγικός, με τις πολλές μπάντες του όπως οι Slim Cessna’s Auto Club, Munly & The Lee Lewis Harlots, DBUK και Munly & The Lupercalians, έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια λατρεία από θαυμαστές. Ωστόσο, ο Munly δεν είναι μόνο ο δημιουργός μιας ολόκληρης σκηνής, αλλά και ενός ολόκληρου κόσμου που ονομάζεται Lupercalia, και οι περισσότεροι Lupercalians στο συγκρότημα είναι μέλη του Slim Cessna’s Auto Club, αγνώριστοι κάτω από παγανιστικές μάσκες.

Ως συγγραφέας έχει λάβει το βραβείο Southern Heritage και το Βραβείο Νέων Βορειοαμερικανών Θεατρικών Συγγραφέων για το έργο του.

Jay Munly

“Μερικές φορές το να μιλάω δεν αρκεί, αν είχα μια ρατσίστρια θεία θα επέλεγα να την διώξω από τη ζωή μου. Αν είχα έναν ομοφυλόφιλο αδελφό θα έκανα ό,τι χρειαζόταν από εμένα, οτιδήποτε για να τον στηρίξω. Αν κάποιος που γνωρίζω είχε ντροπιαστεί σε όλη του τη ζωή, θα βοηθούσα να κατασταλεί ο θύτης. Το πιο ισχυρό μου εργαλείο είναι μέσω του μέσου στο οποίο έχω προσκολληθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνω παρέλαση, δεν θα κάνω δωρεές, δεν θα ψηφίσω… για το σωστό. Δεν συμμετέχω στα social media. Ναι, έχω μια σιωπή για τον εαυτό μου. Αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί αν υπάρχει μέλλον”.

Munly & The Lupercalians

“Haggie Hennies Almost Dirty Dress”

Hennie Haggie shuffled across a building in your work boots
And there’s filthy hands far from crooked teeth where you tuck your chin
Haggie Hennie bent from me in your almost dirty dress
I’m unclean — you’ve never had the mother wit!

Η Hennie Haggie ανακατεύτηκε σε ένα κτίριο με τις μπότες της δουλειάς σου
Και υπάρχουν βρώμικα χέρια μακριά από στραβά δόντια εκεί που κουμπώνεις το πιγούνι σου
Η Haggie Hennie έσκυψε από πάνω μου στο σχεδόν βρώμικο φόρεμά σου
Είμαι ακάθαρτος — δεν είχες ποτέ το μυαλό της μητέρας!

Munly & The Lupercalians

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background