Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Magnolia Electric Co. – “Little Sad Eyes” (Μικρά Θλιμμένα Μάτια)

Από Στις 1 Οκτωβρίου, 2022

Απίστευτα μελαγχολική μουσική που για κάποιο λόγο μας αφήνει με ένα χαμόγελο… όχι χαμόγελο, αλλά μας αφήνει ένα είδος αίσθησης ελπίδας.

Ένας από εκείνους τους ψαγμένους, βασανισμένους τραγουδοποιούς που έγραφαν από ένα πολύ οικείο, σκοτεινό μέρος. Ένας άντρας και μια κιθάρα, τραγούδια εξομολόγησης, λαχτάρας και χαμένης σωτηρίας.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Little Sad Eyes” από τους Magnolia Electric Co. Κυκλοφόρησε το 2009 μέσα από το άλμπουμ Josephine, η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα κάτω από την απόλυτα εύθραυστη φωνή του Molina κάνει τα “Θλιμμένα Μάτια” να “γυαλίζουν”.

Jason MolinaMagnolia Electric Co.

Ο Jason Molina γεννήθηκε στο Οχάιο το 1973. Ήταν ένας οραματιστής και παραγωγικός καλλιτέχνης που δημιούργησε δύο μπάντες στις οποίες έγραφε και ερμήνευε ο ίδιος τα τραγούδια, ενώ παράλληλα έπαιζε κιθάρα και ενίοτε μπάσο, κάνοντας παράλληλα συνεργασίες με αρκετούς μουσικούς του λεγόμενου Indie χώρου. Οι Magnolia Electric Co. δημιουργήθηκαν το 2003 και ήταν το επόμενο βήμα του μετά το Songs: Ohia.

Τραγούδησε τα μπλουζ, αλλά ως ψυχική κατάσταση και όχι ως μουσικό είδος, τραγούδια απόγνωσης και αγώνα για επιβίωση. Η μουσική του παρέμεινε απλή και γεμάτη ευαισθησία μιλώντας για όλα αυτά που κανείς δε θέλει ν’ ακουμπήσει. Το παίξιμο του στην κιθάρα ήταν απλό κι ανεπιτήδευτο και η φωνή του συγκινητική με απίστευτη γνησιότητα.

Jason MolinaMagnolia Electric Co.

Διατηρώντας τη συναισθηματική ένταση των τραγουδιών τους, οι Magnolia Electric Co. μετατράπηκαν σε μια ηλεκτρισμένη ροκ δύναμη. Ο Molina αγκαλιάζει την ελπίδα και κάνει λόγο για δύναμη και επιμονή μπροστά σε μια μάταιη ύπαρξη. Τα περισσότερα τραγούδια επιμένουν στην ιδέα της προσπάθειας, της αλλαγής.

Η μουσική του σε μεγάλο βαθμό ήταν μια διαδικασία που αντανακλούσε το τι σημαίνει να ζεις. Και αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια. Η ιδέα της προσπάθειας αντηχεί σε πολλά από τα τραγούδια του. Προσπαθώντας για τι; Πιθανώς οτιδήποτε και ό,τι παλεύει τον άνθρωπο.

Jason MolinaMagnolia Electric Co.

Όποια κι αν ήταν τα εσωτερικά του προβλήματα στην ατελείωτη μάχη με την κατάθλιψη, συνέχιζε να προσπαθεί και δεν έπαψε λεπτό να ελπίζει. Αυτή η ελπίδα είναι που κάνει τη μουσική του απίστευτα όμορφη και ταυτόχρονα τρομερά σπαρακτική. Τα τραγούδια του μας κάνουν να κλαίμε, νιώθουμε θλίψη, αλλά μας δίνουν δύναμη και κουράγιο γιατί δεν εγκατέλειψε ποτέ την ελπίδα.

Η μουσική του είναι μια μάχη ενάντια στο σκοτάδι, αλλά πάντα με φωτεινές ακτίνες ελπίδας και φωτός ανάμεσα στα σύννεφα.

Jason MolinaMagnolia Electric Co.

“Έφυγε” από ζωή το 2013, σε ηλικία 39 ετών, μετά από μακρά μάχη με την κατάθλιψη και την κατάχρηση ουσιών.

Μετά τον θάνατό του, οι “αναγνώσεις” γύρω από το μουσικό του έργο άλλαξαν ύφος, κατατάσσοντας τον ανάμεσα στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του ανεξάρτητου αμερικανικού ροκ των ’90ς και ’00ς. Έγραψε για τους δαίμονές του και τα πράγματα που αγαπούσε και ενώ το έκανε, δημιούργησε ένα μοναδικό φανταστικό τοπίο από φαντάσματα, σεληνόφως, βροχή και αστραπές, δρόμους και ερήμους. Μέσα σε αυτό το τοπίο, υπάρχει μια άφθαρτη ειλικρίνεια στα γραπτά του που όποιος νιώθει μπορεί να αναγνωρίσει.

Jason MolinaMagnolia Electric Co.

That’s what little sad eyes are made of
Every time it rains I hear the city call my name
And that’s what little sad eyes are made of

Harvest and ruin, I’ve carried both of them
Out of the world that was, into the world to come
That’s what little sad eyes are made of

Only the strongest hearts can make the heart tick back
But what good is it, if good news is just goodbye

Από αυτό είναι φτιαγμένα τα μικρά θλιμμένα μάτια
Κάθε φορά που βρέχει ακούω την πόλη να φωνάζει το όνομά μου
Και από αυτό είναι φτιαγμένα τα μικρά θλιμμένα μάτια

Συγκομιδή και καταστροφή, τα έχω μεταφέρει και τα δύο
Έξω από τον κόσμο που ήταν, στον κόσμο που θα έρθει
Από αυτό είναι φτιαγμένα τα μικρά λυπημένα μάτια

Μόνο οι πιο δυνατές καρδιές μπορούν να κάνουν την καρδιά να χτυπήσει πίσω,
Αλλά τι καλό είναι, αν τα καλά νέα είναι απλά αντίο

Jason MolinaMagnolia Electric Co.

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background