Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Mel Tormé – “Comin’ Home Baby”

Από Στις 8 Οκτωβρίου, 2022

“Είναι ο μόνος λευκός που τραγουδάει με την ψυχή ενός μαύρου”, Ethel Waters.

Με το παρατσούκλι “The Velvet Fog” για το απαλό μελωδικό φωνητικό του στυλ, ο Melvin (Mel) Tormé ήταν ένας εξαιρετικός διασκεδαστής – τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συνθέτης, πιανίστας, ντράμερ και συγγραφέας.

Mel Tormé

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Comin’ Home Baby” από τον Mel Tormé. Κυκλοφόρησε το 1962 μέσα από το άλμπουμ “Comin’ Home Baby”, ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι που αγαπάμε να ακούμε ξανά και ξανά.

Γιος Ρώσων μεταναστών, ο Mel Tormé γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1925 στο Σικάγο του Ιλινόις. Η καριέρα του ξεκίνησε πολύ νωρίς στην ηλικία των τεσσάρων ετών όταν τραγούδησε το “You’re Driving Me Crazy!” στο κλαμπ Blackhawk στη γενέτειρά του. Από την ηλικία των εννέα ετών έγινε ηθοποιός ραδιοφώνου και στα 15 δημοσίευσε το πρώτο του τραγούδι, “Lament To Love” που ηχογράφησε ο Χάρι Τζέιμς.

Mel Tormé

Το ενδιαφέρον του για την τζαζ ξεκίνησε από το γυμνάσιο, ιδιαίτερα με τις ορχήστρες των Duke Ellington, Artie Shaw και Benny Goodman. Τα αρχικά μουσικά του ενδιαφέροντα ήταν ντραμς και πιάνο, αλλά σύντομα ξεκίνησε να γράφει και στίχους. Γίνεται μέλος του συγκροτήματος Chico Marx ως τραγουδιστής, ενορχηστρωτής φωνητικών και ντράμερ και μετά τη διάλυση τους το 1943, άρχισε να παίζει σε κινηματογραφικές ταινίες. Κάτοικος πλέον του Λος Άντζελες έγινε μέλος της μπάντας The Schoolkids, οι οποίοι άλλαξαν το όνομά τους σε The Mel-Tones.

Mel Tormé

Ο Fred Robbins, ένας ντισκ τζόκεϊ της Νέας Υόρκης, ονόμασε τον Tormé “The Velvet Fog” για την βελούδινη φωνή του. Προς έντονη δυσαρέσκειά του, αυτό το παρατσούκλι του κόλλησε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Το 1947, άφησε το συγκρότημα για να επικεντρωθεί σε μια σόλο τζαζ καριέρα. Αγκάλιασε ολόψυχα τη σύγχρονη τζαζ και κατόρθωσε να προσεγγίσει και τους πιο δύσπιστους ακροατές με τη γνησιότητα και την ευθύτητα του.

Mel Tormé

Συνολικά, ο Tormé έγραψε πάνω από 300 τραγούδια. Εργάστηκε επίσης ως ηθοποιός και συγγραφέας. Είχε ένα τηλεοπτικό Talk Show στη δεκαετία του ’50, και ήταν υποψήφιος για Έμμυ καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου το 1956 για έναν ρόλο στο “The Comedian”, μια παραγωγή του “Playhouse 90”. Έχει γράψει επίσης μια σειρά βιβλίων, όπως μια βιογραφία του ντράμερ Μπάντι Ριτς, μια ανάμνηση της καταστροφικής τηλεοπτικής σειράς της Τζούντι Γκάρλαντ, μια αυτοβιογραφία και ένα στοργικό αφιέρωμα στους τραγουδιστές που τον επηρέασαν, “My Singing Teachers”.

Mel Tormé

Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν σκέφτηκε σοβαρά να αλλάξει επάγγελμα και να γίνει πιλότος αεροπορικής εταιρείας. Αλλά σιγά σιγά, επέστρεψε στο μουσικό χώρο μέσα από μια μακρά σειρά εμφανίσεων σε κλαμπ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, συνεργάστηκε με τον George Shearing σε αρκετούς εξαιρετικούς δίσκους. Τα άλμπουμ “An Evening With George Shearing and Mel Torme” και “Top Drawer” του κέρδισαν το Grammy για τον καλύτερο ανδρικό τραγουδιστή τζαζ το 1982 και το 1983.

Mel Tormé

Όταν ο Tormé πέθανε τον Ιούνιο του 1999, είχε καθιερωθεί όχι μόνο ως ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της τζαζ όλων των εποχών, αλλά και ως ένας σπουδαίος καλλιτέχνης.

Comin’ home baby now
(You know I’m praying’ every night)
That everything is gonna be fine
(Please come home)
Comin’ home baby now
(I want to feel you hold me tight)
Expect to see me now, anytime
(When I’m in your arms,)
When you’re in my arms
I’ll be fine
(I’m all right)

Έρχομαι σπίτι μωρό μου τώρα
(Ξέρεις ότι προσεύχομαι κάθε βράδυ)
Ότι όλα θα πάνε καλά
(Σε παρακαλώ έλα σπίτι)
Έρχομαι σπίτι μωρό μου τώρα
(Θέλω να νιώσω ότι με κρατάς σφιχτά)
Περίμένε να με δεις τώρα, από λεπτό σε λεπτό
(Όταν είμαι στην αγκαλιά σου)
Όταν είσαι στην αγκαλιά μου
Θα είμαι καλά
(Είμαι μια χαρά)

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background