Το Τραγούδι της Εβδομάδας: The Janitors – “Lies” (Ψέματα)

Από Στις 1 Ιουνίου, 2024

“Δεν είμαστε όλοι σκυθρωποί κυκλοθυμικοί μηδενιστές Σουηδοί με θέματα θυμού. Έχουμε επίσης μια ελαφρύτερη πλευρά – είναι πολύ δύσκολο να αφήσουμε αυτή την πλευρά έξω σε αυτούς τους καιρούς”.

“Πάντα και για πάντα θα σηκώνουμε το μεσαίο μας δάχτυλο σε όλους τους δεξιούς και καπιταλιστές καταπιεστές. Το να δημιουργείς σημαίνει να αντιστέκεσαι, το να αντιστέκεσαι είναι να δημιουργείς”.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε σήμερα, είναι το “Lies” από τους The Janitors. Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες μέσα από το άλμπουμ “An Error Has Occurred” εκφράζοντας την αγανάκτηση, το θυμό και την απογοήτευση από τα ψέματα. Ψέματα από κοντινούς μας ανθρώπους ή από ψεύτες, χοντροκομένους αλήτες στην εξουσία;

The Janitors

Το 2004 οι Jonas Eriksson και Henric Herlenius εργαζόταν μαζί ως επιστάτες σε ένα μουσείο της Στοκχόλμης. Έπαιζαν σε διαφορετικά συγκροτήματα με αμοιβαία αγάπη για τους The Jesus and Mary Chain και ιδιαίτερα το “Psychocandy”. Εκείνη την εποχή στη Σουηδία υπήρχε μια πληθώρα Soft Indie συγκροτημάτων, αλλά τίποτα που να αισθάνονταν πραγματικά επικίνδυνο και θορυβώδες. Έτσι, μετά από ένα μπουκάλι ποτό, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους μπάντα που της έδωσαν το όνομα The Janitors (Οι Επιστάτες).

Ο ήχος τους στην αρχή ήταν απλά χάος με μεγάλη ένταση, ήθελαν να σοκάρουν το κοινό και ταυτόχρονα να φαίνονται κουλ. Καθώς η μουσική τους εξελισσόταν γινόταν πιο εσωστρεφείς. Αγαπούν πολύ τις πραγματικά υψηλές εντάσεις που απελευθερώνουν αρμονίες και ήχους που είναι συγκλονιστικοί.

The Janitors

Περιηγούνται στα μονοπάτια της ψυχεδελικής ροκ και των Garage Vibes με ένα μοναδικό μείγμα ενδοσκόπησης και κοινωνικού σχολιασμού. Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στα άλμπουμ τους είναι όλο και περισσότερο εννοιολογικά. Ξεκίνησαν με το “Evil Doings Of An Evil Kind” συνέχισαν με το “Horn Ur Marken”, και τα δύο αφορούν την άνοδο της ακροδεξιάς, τη θρησκεία, τον νεοφιλελευθερισμό και βασικά ό,τι είναι λάθος στον κόσμο. Η κατάσταση του κόσμου εξακολουθεί να επιδεινώνεται και φαίνεται ότι το φως στο τέλος του τούνελ έχει ακυρωθεί, επομένως αυτά τα θέματα είναι ακόμα πολύ ενεργά στο “Noisolation Sessions”. Όλες αυτές οι ιστορίες είναι μια πραγματική συνέπεια της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Ένα κάλεσμα για την ανατροπή από την πλευρά τους. Ένα μικρό κομμάτι διαμαρτυρίας. Είτε είναι ενάντια στην πίστη σε θρησκευτικά παραπτώματα από ψεύτικους αυτοαποκαλούμενους προφήτες ή υψηλούς παντοδύναμους ανέγγιχτους κληρικούς, τον καπιταλιστικό εγωισμό, τη ρατσιστική ιδιοτυπία ή τον αμβλύ φασισμό που κρύβεται στην άγνοια.

Μια αντανάκλαση των σκοτεινών εποχών που ζούμε. Προσφέρει περισσότερα στον τρόπο διάγνωσης και συνταγογράφησης παρά στη θεραπεία.

The Janitors

“Σε αυτόν τον κόσμο που επικεντρώνεται στη διέγερση του εγώ, νιώθουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τη μικρή πλατφόρμα μας για να παρακινήσουμε τουλάχιστον κάποιον με το θάρρος και την έμπνευση να σταθεί όρθιος και να παλέψει, και ελπίζουμε να εμπνεύσουμε τις αποκαλυμμένες μάζες των μη πράξεων να σκεφτούν για ένα δευτερόλεπτο, σε μια στιγμή, ότι κάποιος χρειάζεται κάτι περισσότερο από τον εαυτό σας. Απορρίψτε όλες τις σκέψεις συνόρων, φύλου, φυλής ή καταγωγής, είμαστε όλοι ίδιοι. Αφήστε αυτό το μέρος στα παιδιά μας με τη γνώση ότι κάνατε ό,τι μπορούσατε για να βοηθήσετε όλους. Μην αφήνετε την απληστία να μολύνει το μυαλό σας. Απαλλαγείτε από τους φόβους σας. Η αλληλεγγύη θα σταθεί”.

Το τελευταίο τους άλμπουμ “An Error Has Occurred” κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από το πλήρες συγκρότημα, τους Henric Herlenius, Jonas Eriksson, Anders Thorell και Wilhelm Tengdahl. Μετά από εντατικές πρόβες η ηχογράφηση έγινε μέσα σε δύο μέρες και δύο νύχτες σε μία ιεραποστολική εκκλησία που μετατράπηκε σε στούντιο. Πρόκειται μια ωμή εξερεύνηση του άγχους, του θυμού και της ανθεκτικότητας, την απογοήτευση και την απώλεια καθώς και την θλιβερή κατάσταση όλου του πλανήτη. Για το συγκρότημα, αυτές οι δύο πολικότητες συμπλέκονται συνεχώς: “Ό,τι είναι προσωπικό είναι πολιτικό και το αντίστροφο”.

The Janitors

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background