Το Τραγούδι της Εβδομάδας: The Waterboys – “Peace Of Iona” (Ειρήνη του Ίωνα)

Από Στις 29 Οκτωβρίου, 2022

“Ποτέ δεν μου άρεσε να παίζω τεράστιες συναυλίες – μου αρέσει να βλέπω το λευκό των ματιών και να μπορώ να μυρίζω το κοινό”, Mike Scott.

Οι οργισμένες κιθάρες του Mike μαζί με το σαξόφωνο του Antony δρουν καταλυτικά στην ψυχή και δημιουργούν απίστευτα συναισθήματα… Οι στίχοι τους γεμάτοι λυρισμό, ποιήματα που περιγράφουν σκέψεις και απόψεις αλλά και προσωπικές τους ιστορίες με αμεσότητα και αυθεντικότητα.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Peace Of Iona” από τους Waterboys. Κυκλοφόρησε το 2003 μέσα από το άλμπουμ Universal Hall, μία σπαρακτική μελωδία που μας έχει κόψει την ανάσα…

Mike Scott – The Waterboys

Οι Waterboys δημιουργήθηκαν το 1983 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας από τους Mike Scott (κιθάρα, φωνητικά), Antony Thistlethwaite (σαξόφωνο), Karl Wallinger (πλήκτρα) και Kevin Wilkinson (ντραμς). Τα μέλη του συγκροτήματος, στο παρελθόν και στο παρόν, αποτελούνται κυρίως από μουσικούς από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και την Αγγλία. Το Εδιμβούργο, το Λονδίνο, το Δουβλίνο, το Spiddal, η Νέα Υόρκη και το Findhorn έχουν λειτουργήσει όλα ως σπίτια για την ομάδα.

Η ιστορία τους είναι ταυτισμένη με την μουσική πορεία, τη στάση ζωής αλλά και την προσωπικότητα του Mike Scott, την ψυχή της μπάντας. Ο ήχος και το ύφος που έχουν αναπτύξει στη μακροχρόνια πορεία τους στη μουσική σκηνή, διασχίζοντας είδη όπως Folk, Rock και Alternative αλλά και η μίξη του Celtic Rock με το παραδοσιακό Rock & Roll οφείλονται στις μουσικές του αναζητήσεις. Στο παρελθόν του υπάρχει ήδη μία μπάντα, οι Another Pretty Face, και η αγάπη για τους μουσικούς που τον επηρέασαν όπως οι Beatles, Bob Dylan, Clash, Television, Patti Smith.

Mike Scott – The Waterboys

Το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο “The Waterboys”, κυκλοφορεί το 1983 και την άνοιξη του 1984 το δεύτερο, “A Pagan Place”, και ήδη αρχίζουν να γίνονται ευρύτερα γνωστοί και να κερδίζουν οπαδούς ανοίγοντας συναυλίες στις περιοδείες μεγάλων ονομάτων, όπως οι Pretenders και οι U2. Και ενώ η φήμη τους μεγαλώνει, οι κριτικές είναι λαμπρές και η εμπορική επιτυχία είναι μπροστά τους ο Mike Scott αποφασίζει να της γυρίσει την πλάτη και να ακολουθήσει το δρόμο της καρδιάς του…

Αποφασίζει να αλλάξει διαδρομή και να αντισταθεί στη συνεχή πίεση της εταιρείας για την επόμενη επιτυχία, έτσι αποδέχεται την πρόσκληση του Ιρλανδού μουσικού Steve Wickham σε μια περιοδεία στις πόλεις και τα χωριά της Ιρλανδίας.

Mike Scott – The Waterboys

“Δεν ξέρω αν θα ήμουν ευχαριστημένος με την επιτυχία ανάλογη με των U2. Δεν θα μπορούσα να έχω κάνει τις κινήσεις καριέρας που ήταν απαραίτητες για να φτάσω εκεί. Δεν θα μπορούσα να κάνω σταδιακά παρόμοιους δίσκους. Έπρεπε να πάω εκεί που με πήγαινε η μουσική, οπότε αυτό με εμπόδισε να ακολουθήσω αυτή τη διαδρομή. Επίσης, ποτέ δεν μου άρεσε να παίζω τεράστιες συναυλίες – μου αρέσει να βλέπω το λευκό των ματιών και να μπορώ να μυρίζω το κοινό”.

Ακολουθούν αναρίθμητες μυθικές συναυλίες γεμάτες αυτοσχεδιασμό και πάθος που πολλές φορές διαρκούσαν μέχρι το ξημέρωμα.

Mike Scott – The Waterboys

Το 1993 και μετά τις αποχωρήσεις των Wickham και Thistlethwaite, ο Scott δεν καταφέρνει να σχηματίσει νέα ομάδα, εγκαταλείπει το συγκρότημα και ξεκινάει σόλο καριέρα.
Μετά από απαίτηση των θαυμαστών τους το 1999 οι Waterboys αναμορφώθηκαν, συνεχίζουν να κυκλοφορούν άλμπουμ και να περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Ο Scott τονίζει τη συνέχεια μεταξύ των Waterboys και της σόλο δουλειάς του, λέγοντας ότι: “Για μένα δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του Mike Scott και των Waterboys. Και οι δύο σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Σημαίνουν τον εαυτό μου και όποιον είναι οι τρέχοντες μουσικοί σύντροφοί μου”.

Mike Scott – The Waterboys

Peace of the singing winds
Peace of the stones
Peace of Iona

Peace of the rested mind
Peace of the glad heart
Peace of my lover’s pots and potions
Peace of her healing hands
Peace of her lazy laughter
Peace of Iona

Peace of the unseen
Peace of the spirit
Peace of Iona

Ειρήνη των τραγουδιστών ανέμων
Ειρήνη των πετρών
Ειρήνη του Ίωνα

Ειρήνη του αναπαυμένου μυαλού
Ειρήνη της χαρούμενης καρδιάς
Ειρήνη τα γλαστράκια και τα φίλτρα του εραστή μου
Ειρήνη των ιαματικών της χεριών
Ειρήνη από το νωχελικό της γέλιο
Ειρήνη του Ίωνα

Ειρήνη του αόρατου
Ειρήνη του πνεύματος
Ειρήνη του Ίωνα

Mike Scott – The Waterboys

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background