Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Tindersticks – “We Are Dreamers!” (Είμαστε Ονειροπόλοι)

Από Στις 4 Ιουνίου, 2022

Τα τελευταία 30 χρόνια οι Tindersticks “έχουν βάλει τις πλούσιες, περίπλοκες, συχνά ασύστολα όμορφες διασκευές τους ενάντια σε σκοτεινούς, πονεμένους στίχους για άσχημα, ακατάστατα συναισθήματα” , Pitchfork.

“Κάνω μόνο πράγματα που μου υποδεικνύει το συναίσθημα μου, αυτό με οδήγησε σε οτιδήποτε δημιούργησα. Το αληθινό συναίσθημα με οδηγούσε στις επιλογές μου, ακόμη και σε Project για τα οποία δεν γνώριζα πολλά πράγματα. Είναι δύσκολο να ακολουθείς πάντα αυτό που νιώθεις. Με οτιδήποτε έχω καταπιαστεί μετά το 2003, είναι αποτέλεσμα έντονου συναισθήματος. Καμιά φορά η διαδικασία αποδεικνύεται επίπονη. Όμως έτσι δεν χάνεις ποτέ τον δρόμο σου”, Stuart A. Staples.

Tindersticks

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε σήμερα, είναι από τους Tindersticks. Κυκλοφόρησε το 2016 μέσα από το άλμπουμ “The Waiting Room”, μία άκρως γοητευτική κήρυξη πολέμου κατά της τρομοκρατίας και της βίας, επιδίδεται στην αγάπη, τη νοσταλγία και τα ευγενή ιδανικά. Ο Stuart A. Staples και η Jehnny Beth των Savage, συγκρούονται στα μπλουζ του άλλου, σαν δύο πικραμένοι εραστές σε έναν τελευταίο ανήσυχο χορό…

Οι πολύπλοκες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών με τα αισθαντικά ηχοχρώματα δημιουργούν νουάρ ατμόσφαιρες που αιχμαλωτίζουν το κοινό, καθώς συνδυάζουν ηλεκτρικές κιθάρες, ντραμς και μπάσο με ακουστικά όργανα όπως βιολί, κοντραμπάσο, φλάουτο, μεταλλόφωνο, τρομπέτες και κλαρινέτο και δικαίως έχουν καθιερωθεί ως, “ήχος Tindersticks”.

Δημιουργήθηκαν από τον Stuart Ashton Staples στο Nottingham, το 1992 και από τις πρώτες τους εμφανίσεις ανανέωσαν τον ήχο της Βρετανικής μουσικής σκηνής. Η μπάντα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα στοιχεία που την κάνουν απόλυτα αναγνωρίσιμη: τη βαρύτονη, τραχιά βελούδινη, φωνή του Stuart A. Staples, τις ενορχηστρώσεις με βάση τα έγχορδα, τα πνευστά και τα πλήκτρα, τις μελαγχολικές μελωδίες, τους αισθαντικούς στίχους. Στο τέλος του 2000 η σύνθεση της μπάντας ανανεώθηκε: στα τρία αρχικά μέλη, Stuart A. Staples, David Boulter και Neil Fraser προστέθηκαν οι Dan McKinna και Earl Harvin Jr.

Tindersticks

Οι μελαγχολικοί Βρετανοί στα τριάντα χρόνια παρουσίας τους στη μουσική σκηνή έχουν χαρίσει στους θαυμαστές τους αριστουργήματα όπως: “Tiny Tears”, “Can We Start Again”, “Bathtime”, “Travelling Light”, “A Marriage Made In Heaven”, “Dying Slowly”, “Another Night In”, “No More Affairs”, “Medicine”, “Show Me Everything”.

Παρά το ότι τα μέλη του συγκροτήματος ζούνε σε διαφορετκές χώρες, η ενέργεια ανάμεσα τους διατηρείται, όπως και η επικοινωνία. Αυτό οφείλεται κυρίως στους ανθρώπους που απαρτίζουν την μπάντα και στην ποιότητά τους ως μουσικοί. Όταν βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο, υπάρχει ακόμη αυτή η μοναδική ατμόσφαιρα ανάμεσά τους. Μοιράζονται τις ίδιες ευαισθησίες και μια κοινή ανάγκη για περιπέτεια, η οποία τους δένει.

Οι Tindersticks, είναι ένα από τα πιο αγαπητά στο ελληνικό κοινό συγκροτήματα, που εδώ και 30 σχεδόν χρόνια έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση μαζί του και έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς αλληλοεκτίμησης.

Επίσης έχουν γράψει πολλά Soundtracks κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Η μουσική τους είναι αναπόσπαστο στοιχείο των ταινιών της αντισυμβατικής Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Claire Dennis: Nénette et Boni (1996), Trouble Every Day (2001), Vendredi Soir (2002), L’Intrus (Ο Παρείσακτος, 2004), 35 Rhums (2008), White Material (Λευκή Υπεροχή, 2009), και Les Salauds (Τα Καθάρματα, 2013). Ο Stuart Staples έγραψε τη μουσική και στην πιο πρόσφατη ταινία της, “High Life”.

Στο δέκατο άλμπουμ τους, “The Waiting Room”, αποτυπώθηκε το επιστέγασμα της συνεργασίας τους με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Clermont-Ferrand, – και δεν έγραψαν μόνο μουσική αλλά δημιούργησαν και μια σειρά ταινιών ειδικά σχεδιασμένων για τη μουσική.

Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που συνεχίζουν να ονειρεύονται… Μην σταματάς να ονειρεύεσαι…!!!

Tindersticks

You can rob us
You can trick us
You’ll peer over our shoulders
And steal our ideas
Come inside
There is nothing left here
Just a table to dance on and a pot we might piss in
And the cold creeps and the night falls
(We are dreamers!)
And the cold falls and the hunger creaks
This is not us
We are dreamers!

Μπορείτε να μας ληστέψετε
Μπορείτε να μας ξεγελάσετε
Θα κοιτάξετε πάνω από τους ώμους μας
Και θα κλέψετε τις ιδέες μας
Έλα μέσα
Δεν έχει μείνει τίποτα εδώ
Μόνο ένα τραπέζι για να χορέψουμε και μια κατσαρόλα που μπορεί να τσαντίσουμε
Και το κρύο σέρνεται και η νύχτα πέφτει
(Είμαστε ονειροπόλοι!)
Και το κρύο πέφτει και η πείνα τρίζει
Αυτό δεν είμαστε εμείς
Είμαστε ονειροπόλοι!

Tindersticks

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background