Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Wooden Shjips – “Black Smoke Rise” (Μαύρος Καπνός Ανεβαίνει)

Από Στις 11 Ιουνίου, 2022

Τα μέλη του συγκροτήματος μοιράζονται συλλογικά μια αγάπη για το κλασικό ροκ από τους Velvet Underground μέχρι τον Neil Young, την απλότητα των Suicide καθώς και μια πιο απροκάλυπτη αγάπη για τη σκηνή του Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του ’60.

Οι Wooden Shjips παίζουν μια μινιμαλιστική ψυχεδέλεια σε στιλ γκαράζ με μια αξιοσημείωτη επιρροή Krautrock της δεκαετίας του ’60. Τα απόκοσμα φωνητικά, που καλύπτονται από πυκνά στρώματα οργάνων που τα περιβάλλουν, σαγηνεύουν με το μυστήριο που αποπνέουν. Ο αρχηγός της μπάντας Ripley Johnson, ένας μεγάλος λάτρης των σκοτεινών άλμπουμ και των μυστηριωδών βιβλίων ποίησης τσέπης, δημιουργεί σκοτεινούς δίσκους που οραματιζόταν να αφήσει σε βιβλιοθήκες, σε κάδους ευκαιριών καταστημάτων και σε παγκάκια πάρκων.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Black Smoke Rise” από τους Wooden Shjips. Κυκλοφόρησε το 2011 μέσα από το άλμπουμ West, με τις αβίαστα παραμορφωμένες γραμμές κιθάρας να οδηγούν τόσο τον ακροατή όσο και το συγκρότημα σε κυριολεκτικό και μεταφορικό ταξίδι στην απεραντοσύνη.

Wooden Shjips

Το συγκρότημα των “μη μουσικών” μπροστά σε ένα νέο κύμα αμερικανικού ψυχεδελικού Rock’n’Roll.

Οι Wooden Shjips δημιουργήθηκαν το 2003 στο Σαν Φρανσίσκο από τον Erik ‘Ripley’ Johnson (κιθάρα, φωνητικά) προκειμένου να εκπληρώσουν το όραμα του. Είχε την πρόθεση να σχηματίσει μια ομάδα μη μουσικών με σκοπό τη δημιουργία κάποιας καινοτόμου μουσικής, ένα συγκρότημα που να αποτελείται από μη μουσικούς. Η ιδέα ήταν ότι τα ανεκπαίδευτα μέλη θα είχαν μια ολοκαίνουργια οπτική για τη μουσική και θα μπορούσαν να φέρουν κάτι νέο ​​στο τραπέζι, να παίξουν εμπνευσμένοι από τους Trad Gras Och Stenar, Amon Düül, Electronic Hole κ.α. Ο Dusty Jermier (μπάσο) αρχικά επιστρατεύτηκε για να παίξει σαξόφωνο, για παράδειγμα, ένα όργανο που δεν είχε καμία σχέση ποτέ πριν. Η πρώτη σύνθεση της μπάντας είχε απλώς έλλειψη ενδιαφέροντος να παίξουν ζωντανά, σχεδόν δεν μπήκαν στον κόπο να αναζητήσουν συναυλίες.

Η δεύτερη προσπάθεια ανασύστασης του συγκροτήματος περιλάμβανε πλέον εκτός από τους Ripley Johnson και Dusty Jermier, τους Omar Ahsanuddin και τον Nash Whalen, αποδείχθηκε πιο επιτυχημένη από την πρώτη.

Wooden Shjips

Οι Wooden Shjips αγκαλιάζουν τα συναισθήματα που βρίσκονται πίσω από αυτούς τους ήχους. Η μουσική τους είναι ένα είδος βάλσαμου, μια ανάπαυλα από την παραφροσύνη που, μέσω των αναγεννητικών της ικανοτήτων, ενδυναμώνει τη συνεχή, ήρεμη αντίσταση. Μια υπενθύμιση της απλής δύναμης της ειρήνης και της ομορφιάς.

Το 2006 κυκλοφόρησαν ένα αρχικό 10 βινύλιο “Shrinking Moon For You” και έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους. Οι κριτικές που ακολούθησαν από κοινό και κριτικούς ήταν διθυραμβικές ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν και τις ζωντανές εμφανίσεις.

Wooden Shjips

I miss that burning of your flesh
I thought you once to be pure
How could we endure simple earthly pleasures when your own soul you censor?
I lost all truth as I tread that winding road
What I feel eternal is the bliss of my quiet grief

Μου λείπει αυτό το κάψιμο της σάρκας σου
Κάποτε σε νόμιζα ότι είσαι αγνός
Πώς θα μπορούσαμε να αντέξουμε απλές γήινες απολαύσεις όταν λογοκρίνεις τη δική σου ψυχή;
Έχασα όλη την αλήθεια καθώς περπατούσα σε αυτόν τον φιδωτό δρόμο
Αυτό που νιώθω αιώνιο είναι η ευδαιμονία της ήσυχης θλίψης μου

Wooden Shjips

Black smoke rises to a heaven i do not know
Slowly gaze to take in our sorrow
Why question a life only borrowed?

Μαύρος καπνός ανεβαίνει σε έναν παράδεισο που δεν ξέρω
Σιγά σιγά βλέμμα να πάρεις τη λύπη μας
Γιατί να αμφισβητήσετε μια ζωή μόνο δανεική;

Wooden Shjips

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background