Το Yellow προτείνει: Caliphate (Χαλιφάτο) στο Netflix

Από Στις 7 Σεπτεμβρίου, 2021

Μία ωδή στην αξία της ελευθερίας, της ανθρωπιάς και της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένας ιερός πόλεμος των φανατισμένων πιστών και η φρικτή προπαγάνδα μέχρι και ό,τι σημαίνει να ζεις και να πεθαίνεις σαν μάρτυρας για τη θρησκεία.

Η σουηδική δραματική μίνι σειρά, 8 επεισοδίων, του Netflix Caliphate (Χαλιφάτο) βασίζεται εν μέρη σε πραγματική ιστορία. Ο δημιουργός της σειράς Wilhelm Behrman εμπνεύστηκε το σενάριο όταν είδε στις ειδήσεις πως τρία κορίτσια από τη Βρετανία το έσκασαν από τις οικογένειές τους για να γίνουν μέλη του ISIS. Η υπόθεση εξελίσσεται σε δύο φαινομενικά αντίθετες χώρες τη Σουηδία και την Συρία που όμως στην ουσία έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τον θρησκευτικό φανατισμό.

Caliphate

Ο ακραίος και φονικός φανατισμός έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στις χώρες της Δύσης, ενώ ταυτόχρονα εστιάζει στον αγώνα που διεξάγεται για την καταπολέμησή του. Η σειρά πραγματεύεται την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους και την ενίσχυσή του μέσω της στρατολόγησης νέων μελών σε αυτό.

Είναι μια ιστορία σκληρή και ανθρώπινη, επίκαιρη όσο ποτέ, που καταπιάνεται με το φλέγον θέμα της θέσης της γυναίκας σε άκρως καταπιεστικά καθεστώτα καθώς και την προσπάθεια για την νίκη της ελευθερίας απέναντι στο φανατισμό και τη βία.

Caliphate

Ο σκοταδισμός των Τζιχαντιστών. Οι Τζιχαντιστές έχουν επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες για τις γυναίκες που αν παραβιαστούν η ποινή είναι θάνατος.

1.Πρέπει να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια. 2.Δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. 3.Απαγορεύεται να πηγαίνουν σχολείο. 4.Έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. 5.Δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους. 6.Όταν βγουν όμως έξω, μπαίνουν σε ειδικά λεωφορεία, ενώ για να πάρουν ταξί, θα πρέπει και πάλι να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, συγγενή τους. 7.Γενικά, οι γυναίκες δεν μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο μόνες τους χωρίς να βρίσκεται δίπλα τους κάποιος άντρας, που να είναι συγγενικό τους πρόσωπο. 8.Τα παράθυρα των σπιτιών τους πρέπει να είναι βαμμένα, για να μην μπορεί κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους. 9. Έχουν διατάξει κλειτοριδεκτομή για όλες τις γυναίκες εντός και γύρω από τη Μοσούλη, ηλικίας από 11 έως 46 ετών.

Caliphate

Η Pervin (Gizem Erdogan), μια νεαρή Σουηδή μουσουλμάνα βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πόλη Ράκα της Συρίας. Είναι παντρεμένη με τον Husam (Amed Bozan) έναν μαχητή του ISIS κι έχει αποκτήσει πρόσφατα ένα παιδί μαζί του. Βαθμιαία διαπιστώνει ότι ο κλοιός αρχίζει να σφίγγει ολοένα και πιο ασφυκτικά γύρω της καθώς προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία με κάποιον από την πατρίδα της, τη Σουηδία, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει για εκείνη και το μωρό της έναν τρόπο διαφυγής. Η αστυνομικός με την οποία καταφέρνει να μιλήσει στα κρυφά μέσω κινητού η Fatima (Aliette Opheim), πράκτορας της σουηδικής υπηρεσίας ασφαλείας πληροφορείται ότι ένα τρομοκρατικό χτύπημα έχει ως στόχο να πλήξει την χώρα της. Την καθοδηγεί κάνοντας τα πάντα για την βοηθήσει και να την πάρει από εκεί με κάθε κόστος.

Caliphate

Η Pervin πασχίζει με όλες τις δυνάμεις της να ανταπεξέλθει απέναντι στις προκλήσεις, τους περιορισμούς και τους θανάσιμους κινδύνους ενός αφιλόξενου, φρικιαστικού, γεμάτο βαρβαρότητα πλαισίου διαβίωσης, με την αβεβαιότητα για το μέλλον να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Είναι η ήρεμη δύναμη που εκ πρώτης όψεως φαντάζει με άτομο που δύσκολα θα κάνει την έκρηξή του, κι όμως βρίσκει το θάρρος, παρακινούμενη κατά βάση από το μητρικό της φίλτρο και το ένστικτο της επιβίωσης να ξεπεράσει τον εαυτό της.

Εκείνη και ο Husam πρέπει να πειθαρχήσουν σε έναν υπέρμετρα αυστηρό νόμο όπου κανόνας είναι ο “ιερός πόλεμος”, το άσβεστο μίσος προς τους απίστους, και η μετατροπή κάποιου σε μάρτυρα για να έχει μία υποτιθέμενη μετά θάνατον ανταμοιβή και να αποδείξει έτσι την αναντίρρητη αφοσίωσή του στους επικεφαλής της τζιχαντιστικής ομάδας που κυβερνά.

Caliphate

Και ταυτόχρονα στη Σουηδία η έφηβη Sulle (Nora Rios) γνωρίζει έναν βοηθό καθηγητή (Lancelot Ncube) ο οποίος της ανοίγει την πόρτα σε έναν άλλον κόσμο που την γοητεύει, την κάνει να αμφισβητεί όσα πίστευε μέχρι πρότινος, και της γεννά την επιθυμία να μυηθεί σε αυτόν. Ένας χαρισματικός νεαρός άντρας που αποστολή του είναι να στρατολογεί έφηβους Σουηδούς στους σκοπούς του Ισλαμικού Κράτους, μετατρέποντάς τους σε πιόνια του τρομοκρατικού του αγώνα.

Μέσα από το θρησκευτικό φανατισμό μία σύγκρουση ταυτότητας βασισμένη σε πραγματική ιστορία.


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background