Το Yellow προτείνει: “Peaky Blinders” με μουσικάρες στο Netflix

Από Στις 14 Απριλίου, 2021

Nick Cave, Foals, Joy Division με ουίσκι και τζιν σε μία ιστορία γεμάτη ανατροπές, συγκρούσεις, παιχνίδια δύναμης και εξουσίας στο καταθλιπτικό Μπέρμιγχαμ του 1919.

Μία εντυπωσιακή παραγωγή του BBC σε σενάριο του Στίβεν Νάιτ, που είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία, προσφέρει ενδιαφέρουσα πλοκή, καλές ερμηνείες και ποιοτικά γυρίσματα σχεδόν κινηματογραφικά. Το απαραίτητο όμως συστατικό που την απογειώνει και μας βάζει κατευθείαν στο κλίμα μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο είναι το Soundtrack.

Αυτό που έχει κάνει τη δημοφιλή βρετανική τηλεοπτική σειρά του Netflix να ξεχωρίζει είναι τα τραγούδια της. Μουσικές που αγαπάμε από γνωστούς δημιουργούς στο χώρο της ροκ έχουν απογειώσει τις περιπέτειες της συμμορίας των Peaky Blinders και τις έχουν πάει σε άλλο επίπεδο.

“Peaky Blinders”

Τα τραγούδια που έχουν επιλεχθεί, ταιριάζουν απόλυτα με την ατμόσφαιρα της σειράς, και το ιδιαίτερο είναι ότι ενώ προέρχονται από σχετικά πρόσφατες μπάντες και καλλιτέχνες μας ταξιδεύουν πίσω στο Μπέρμιγχαμ εκείνης της εποχής.

“Peaky Blinders”

Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε κανένα άλλο τραγούδι για τους τίτλους εκτός από το Red Right Hand των Nick Cave & The Bad Seeds ή ακούγοντας τον Tom Waits στο Clap Hands να μην αναλογιστούμε πως η φωνή του είναι γεννημένη και φτιαγμένη για εκείνη την εποχή. Αγαπημένα μουσικά κομμάτια έρχονται και δένουν μοναδικά με τις σκηνές της σειράς όπως Danny Boy από τον Johnny Cash, Atmosphere από τους Joy Division, Long Snake Moan από την PJ Harvey, You want it Darker από τον Leonard Cohen, You and Whose Army? Tiananmen από τους Radiohead, Snake Oil από τους Foals, μία τεράστια λίστα με δημιουργίες από Queens of The Stone Age, White Stripes, Jack White, David Bowie, Arctic Monkeys…

Βρισκόμαστε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας του 1919 λίγο μετά τη λήξη του A’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι άντρες που έχουν επιστρέψει γυρίσει από το γαλλικό μέτωπο βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, τις λιγοστές δουλειές και αγωνίζονται για την επιβίωση σε ένα βιομηχανικό τοπίο που μαστίζεται από την οικονομική αναταραχή. Οι γυναίκες, έχοντας αναλάβει την ανατροφή των παιδιών, φαίνεται να έχουν παραιτηθεί από το ενδεχόμενο μιας φυσιολογικής ζωής, μιας και οι μηδενικές προοπτικές ανάκαμψης, η μπουρζουαζία των βιομηχάνων και η διεφθαρμένη αστυνομία γεννούν πρόσφορο έδαφος για τις παράνομες συμμορίες ώστε να κυριαρχήσουν. Μία από αυτές είναι και οι Peaky Blinders.

“Peaky Blinders”

Μια οικογενειακή επιχείρηση Bookers σε ιπποδρομιακούς αγώνες στα χαρτιά, οι πιο αδίστακτοι Gangsters σε όλο το Small Heath στην καθημερινότητα, η οικογένεια των Shelby προσπαθούν αρχικά να αναρριχηθούν στα σκαλοπάτια του υποκόσμου, να νομιμοποιηθούν για να μπορέσουν να φτάσουν όσο ψηλότερα μπορούν, να κερδίσουν όσα περισσότερα γίνεται και ταυτόχρονα να επιβιώσουν, μέσα σε έναν κυκεώνα αίματος, βίας, πάθους, εκβιασμών και παιχνιδιών εξουσίας με τον ίδιο τρόπο που η ανθρωπότητα πάντα λειτουργούσε.

“Peaky Blinders”

Αρχηγός τους ο ευφυέστατος Thomas Shelby (Cillian Murphy), οι Peaky Blinders, που ονομάστηκαν έτσι επειδή έραβαν ξυράφια στο γείσο (Peak) της τραγιάσκας τους, τα βάζουν με αντίπαλες συμμορίες, το αστυνομικό σώμα της εποχής, το κομμουνιστικό κόμμα που αναπτύσσεται και προετοιμάζει την επανάσταση αλλά και τον IRA, με μόνο σκοπό τους να βγουν ζωντανοί ακόμα μια μέρα.

“Peaky Blinders”

Στην προσπάθεια του αυτή δεν βρίσκει στο δρόμο μου μόνο εμφανή εμπόδια αλλά προς μεγάλη του έκπληξη έχει να αντιμετωπίσει τη διεφθαρμένη αστυνομία αλλά και την σαθρή πολιτική εξουσία. Όσο πιο δυνατός γίνεται ο Shelby τόσο μεγαλύτερα είναι και τα ανταλλάγματα που πρέπει να προσφέρει στην εξουσία προσπαθώντας κάθε φορά να εξισορροπήσει και να διαφυλάξει τις αρχές του. Για όλους αυτούς παραμένει πάντα ο τσιγγάνος από το Small Heath.


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background