73ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Η Χρυσή Άρκτος στο “Sur l’Adamant” του Νικολά Φιλιμπέρ

Από Στις 28 Φεβρουαρίου, 2023

Το “Sur l’Adamant”, ένα ντοκιμαντέρ για ένα πλωτό κέντρο ημερήσιας φροντίδας ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην καρδιά του Παρισιού, κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η Χρυσή Άρκτος απονεμήθηκε το Σάββατο στο ντοκιμαντέρ “Sur l’ Αdamant” του Γάλλου κινηματογραφιστή Νικολά Φιλιμπέρ, ο οποίος δηλώνοντας την έκπληξή του για τη βράβευση ενός ντοκιμαντέρ, έκανε επίσης αναφορά στον Γκοντάρ και το ιστορικό Alphaville.

Σπάνια απονέμεται Χρυσή Άρκτος σε ντοκιμαντέρ, όμως όπως ανέφερε και η πρόεδρος της φετινής επιτροπής, Κρίστεν Στιούαρντ, η επιλογή αυτή ήταν μονόδρομος: αυτό το ντοκιμαντέρ καταδεικνύει ότι οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι ταμπού με μια κινηματογραφική γλώσσα εμποτισμένη από τα ουμανιστικά ιδεώδη, την ευγένεια και την ανθρωπιά.

Νικολά Φιλιμπέρ

Στο ντοκιμαντέρ του, ο βετεράνος Γάλλος δημιουργός μάς συστήνει ένα πλωτό κέντρο ημερήσιας φροντίδας ατόμων με ψυχικές διαταραχές στο κέντρο του Παρισιού. Είναι από τις σπάνιες φορές που ένα ντοκιμαντέρ παίρνει βραβείο σε ένα μεγάλο φεστιβάλ, ωστόσο η ταινία του Φιλιμπέρ συγκίνησε την κριτική επιτροπή και τους θεατές διότι ανέδειξε το θέμα της ψυχικής νόσου με ειλικρίνεια, αμεσότητα και ανθρωπιά.

“Αν αυτό το ντοκιμαντέρ μπορεί να θεωρηθεί κινηματογράφος, τότε από μόνο του αυτό με αγγίζει βαθιά”, είπε ο Νικολά Φιλιμπέρ κατά την αποδοχή του βραβείου, ζητώντας από το κοινό του να βρει μια κοινή ανθρωπιά σε όλους, ακόμα και στους φαινομενικά άρρωστους.

“Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πιο τρελοί άνθρωποι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε ότι είναι”.


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.Τώρα παίζει

Title

Artist

Background