Ο ασυμβίβαστος Townes Van Zandt στο νέο Mixtape του Yellow στο SoundCloud

Από Στις 27 Νοεμβρίου, 2020

Επηρεασμένος από τα Blues που τραγουδήθηκαν από τους βασανισμένους σκλάβους στο Τέξας, έγραψε τα δικά του θλιβερά τραγούδια για να μπορέσει να αντέξει όλη αυτή τη ματαιότητα που αρνιόταν να συμβιβαστεί.

Ο Townes Van Zandt πίστευε ότι ο ουρανός ήταν γεμάτος από τραγούδια που περίμεναν να κατέβουν κάτω στη γη. Ένας γενναίος, επαναστάτης, ονειροπόλος, που το ήθος του, η ιδεολογία του δεν τον άφησαν να γίνει έρμαιο του συστήματος. Αντιστάθηκε και πολέμησε με κάθε τρόπο χωρίς να μπορεί να αντέξει όλο αυτό το ψεύτικο θέαμα.

Του άρεσε να ταξιδεύει, να γράφει για λίγο, και μετά να ταξιδεύει ξανά. Αγαπούσε τα έργα και τα σονέτα του Σαίξπηρ και έγραψε πολλά δικά του ποιήματα. Επηρεασμένος τόσο από τον Σαίξπηρ όσο και από τον Ουίλιαμς και τον Ντίλαν, μίλησε για το ρομαντισμό της περιπλάνησης, την πολύτιμη σημασία των στιγμών, τις ήσυχες δόξες και τις επώδυνες αποτυχίες της αγάπης και την απόλυτη μοναξιά των ανθρώπων. Ήταν ωδές σε χαρά που δεν είχε συναισθηματισμό, θλιβερά τραγούδια που έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά.

Townes Van Zandt

Γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1944 στο Fort Worth του Τέξας σε μια πλούσια οικογένεια πετρελαιοειδών. Ο πατέρας του που ήταν νομικός σύμβουλος εταιριών του χάρισε την πρώτη κιθάρα του τα Χριστούγεννα του 1956. Επηρεασμένος από τα τραγούδια του Χανκ Ουίλιαμς, την κιθάρα του Lightnin’ Hopkins και τους στίχους του Bob Dylan, καθώς και από την επιτυχία του Elvis Presley, μετακόμισε στο Χιούστον στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να δοκιμάσει μια καριέρα ως μουσικός. Πραγματοποίησε τις πρώτες συναυλίες του στο Folk Circuit του Χιούστον στα μέσα της δεκαετίας του ’60, παίζοντας σε συλλόγους όπως το Sand Mountain και το Old Quarter. Απ’το 1968 μέχρι το 1994 κυκλοφόρησε 9 άλμπουμ.

Townes Van Zandt

“Το σκοτάδι περνά, δεν είναι ποτέ μακράς διάρκειας. Υπάρχει πάντα ένα φως που καίει στο τέλος της μακράς σκοτεινής σήραγγας του”.

Δεν έκανε ποτέ μεγάλη επιτυχία και καθώς είχε μεγάλο πρόβλημα να κυκλοφορήσει τη μουσική του σε δίσκους, τραγουδούσε για λίγα δολάρια σε μερικά από τα χειρότερα καταγώγια της περιοχής του. Τα τραγούδια αυτά είναι μερικά από τα πιο σκληρά και θλιμμένα Blues, Folk και Country τραγούδια από τα Sixties μέχρι τα Nineties που έχουν γραφτεί.

Townes Van Zandt

Η μουσική του επηρέασε πολλούς μουσικούς όπως τους Neil Young, Rosanne Cash, Emmylou Harris, Steve Earle, Guy Clark, Jerry Jeff Walker και Cowboy Junkies. Τραγούδια όπως τα “Waiting Around to Die”, “Nothin’”, “Kathleen”, “No Place to Fall”, “Pancho and Lefty”, “Snake Mountain Blues” και πολλά ακόμα θα αναγνωρίζονταν δεκαετίες μετά, όταν θα τα διασκεύαζαν μπάντες του μέλλοντος όπως οι Tindersticks, Walkabouts, Fatal Shore, Bright Eyes, Rowland S. Howard, Robert Plant και πολλοί ακόμα.

“Έφυγε” από τη ζωή την 1η Ιανουαρίου 1997, την ίδια μέρα που είχε πεθάνει ο ήρωας του Χανκ Ουίλιαμς το 1953.

Townes Van Zandt

Στο σημερινό Mixtape του Yellow θα ακούσουμε τον Townes Van Zandt να ξορκίζει τους δαίμονες του… και μαζί και τους δικούς μας… τα τραγούδια που επιλέξαμε είναι σε τυχαία σειρά!

Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που μπορούν να δουν το φως που καίει πάντα και στο πιο μαύρο σκοτάδι…

Για ατελείωτη μουσική εμπειρία, ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς περιορισμούς, κάντε Follow στο μουσικό κανάλι του Yellow Radio στο SoundCloud.

Townes Van Zandt

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

1.00:00 Going Down To Memphis, 2.04:12 Dollar Bill Blues, 3.07:13 Black Jack Mama, 4.10:29 Where I Lead Me, 5.13:31 Gone Gone Blues, 6.16:16 The Hole, 7.20:27 Marie, 8.25:20 Βilly Boney And Ma, 9.30:31 Snake Song, 10.33:05 A Song For, 11.36:10 Nothin


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background