Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Stan Ridgway – “Turn A Blind Eye” (Live) (Κάνω τα Στραβά Μάτια)

Από Στις 6 Νοεμβρίου, 2021

Ένα ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα, πιθανώς το πιο συναρπαστικό πορτρέτο της αμερικανικής κοινωνικής ζωής που εμφανίστηκε σε δίσκο Rock ‘N’ Roll.

Eκπρόσωπος του Neo-noir, ο Stan Ridgway θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους αφηγητές της αμερικανικής μουσικής και των σκουριασμένων, σαθρών αμερικανικών ονείρων.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Turn A Blind Eye” από τον Stan Ridgway. Πρόκειται για μία εκπληκτική εκτέλεση από μία Live εμφάνιση του μουσικού, ένα μοναδικό πάντρεμα απλότητας και συναισθηματικού βάθους που συνοδεύεται από τη φοβερή μελωδία του φλάουτου.

Stan Ridgway

Ο Stanard Q. Ridgway γεννήθηκε στο Barstow της Καλιφόρνια το 1954 και μεγάλωσε στο Λος Άντζελες. Πέρασε την πρώτη του νύχτα στη φυλακή σε ηλικία 12 ετών επειδή έκλεβε πινακίδες στους δρόμους και στην ηλικία των 14 ετών έπεισε τους γονείς του να του αγοράσουν ένα μπάντζο γοητευμένος από τη λαϊκή μουσική.

Το συγκρότημα του πήρε το όνομα Wall of Voodoo και η μουσική του δεν ήταν παρά μία μίξη του New Wave και των Soundtrack Spaghetti Western του Ennio Morricone της δεκαετίας του 1960. Ένας ιδιαίτερος ήχος που πειραματιζόταν με αντισυμβατικά όργανα όπως κατσαρόλες, τηγάνια και διάφορα μαγειρικά σκεύη, ακατέργαστα ηλεκτρονικά με αλληλένδετες μελωδικές φιγούρες καθώς και σπαγγέτι-γουέστερν κιθάρα.

Μαζί με όλα αυτά, το ασυνήθιστο φωνητικό στυλ του Ridgway και οι κινηματογραφικές αφηγήσεις επηρεασμένες σε μεγάλο βαθμό από την επιστημονική φαντασία και το φιλμ νουάρ, τραγουδισμένες από την οπτική γωνία των απλών ανθρώπων και χαρακτήρων που παλεύουν με την ειρωνεία του Αμερικάνικου Ονείρου.

Stan Ridgway

Οι απόκοσμες μελωδίες του εξιστορούν την ανήσυχη φύση ενός καστ χαρακτήρων που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Το μουσικό του λεξιλόγιο περιλαμβάνει ευρωπαϊκό Soundtrack, αμερικανική λαϊκή παράδοση, το πρωτόγονο Rock ‘N’ Roll, τα Blues, ψυχεδέλεια, τη Free Jazz και ό,τι είναι Avant-Garde.

Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας παρουσίας του στη μουσική σκηνή έχει εμφανιστεί ζωντανά στη σκηνή με πολύ μεγάλα ονόματα όπως: The Cramps, Brian Wilson, U2, Devo, The Pixies, Van Dyke Parks, The Residents, Dave Alvin, Pere Ubu, Peter Case, Bill Frisell, Los Lobos, Ry Cooder, Colin Hay, The Stranglers, The Handsome Family, XTC, The English Beat, Psychedelic Furs, The Clash, The Go Go’s, Rickie Lee Jones, Sam The Sham, Johnny Thunders και πολλούς άλλους.

Stan Ridgway

Ένας επαναστάτης του ήχου και της εικόνας, ο Stan Ridgway διαθέτει ένα απαράμιλλο στυλ κάνοντας τις μουσικές του εικόνες εδώ και 30 χρόνια. “Είναι όλη η μουσική που έχω αγαπήσει και θαυμάσει. Δεν υπάρχουν όρια στην τέχνη και δεν υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται στη μουσική. Ένα τραγούδι είναι απλώς μια ισχυρή άποψη.”

“Πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια, οι αστικοί μύθοι και οι ιστορίες φαντασμάτων. Μου αρέσει ένας δυνατός πρωταγωνιστής, καθώς και μια ιστορία που ξετυλίγεται με δράμα, χρώμα και λεπτομέρεια. Ένα τραγούδι πρέπει να σε ταξιδέψει για λίγο και σε έναν άλλο κόσμο”, κάπως έτσι θα μπορούσε να οριστεί ένα τραγούδι του Ridgway…

Stan Ridgway

Οι σκοτεινές χιουμοριστικές και πλούσια κινηματογραφικές, μουσικές ιστορίες του, για την ειρωνεία του για το Αμερικανικό Όνειρο, έχουν συγκριθεί με άλλους κλασικούς όπως ο Ράντι Νιούμαν, ο Τομ Γουέιτς, ο Τζόνι Κας και ακόμη και σκληρούς συγγραφείς μυστηρίου όπως οι Ρέιμοντ Τσάντλερ και Τζιμ Τόμσον, καθώς και κινηματογραφιστές όπως οι Ντέιβιντ Λιντς και Κουέντιν Ταραντίνο.

“Στο τέλος της ημέρας θεωρώ τον εαυτό μου σαν έναν κρίκο σε μια αλυσίδα σε μια παράδοση τραγουδιού και τέχνης. Η μουσική και τα τραγούδια και η ηχογράφηση είναι εμμονή για μένα — ήχος και τέχνη. Είναι όλα εκεί μέσα, οι ιδέες και όλα εκείνα που με επηρέασαν. Το να το δεις και να το πεις με τον δικό σου τρόπο είναι η πρόκληση. Αυτό είναι το τελευταίο αληθινό, ειλικρινές μέρος. Ίσως είναι ακόμη και το νέο σύνορο αυτή τη στιγμή”.

Stan Ridgway

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background