Το Χριστουγεννιάτικο αντιπολεμικό τραγούδι του John Lennon: “War Is Over”

Από Στις 26 Δεκεμβρίου, 2019

Το απίστευτο Xριστουγεννιάτικο μήνυμα που έστειλαν πριν πενήντα χρόνια ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο

Πενήντα χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο του 1969 ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο έστελναν ένα Xριστουγεννιάτικο αλλά αινιγματικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Διαθέτοντας ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό, τύπωσαν γιγαντοαφίσες και εκατοντάδες άλλες μικρότερες, που έγραφαν: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ (WAR IS OVER).

War is Over

Αυτή την χαρούμενη «είδηση», διάβαζαν απορημένοι οι άνθρωποι, σε δώδεκα μεγάλες πόλεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Ο Τζον και η Γιόκο, είχαν πληρώσει αδρά, για να αναρτηθεί το μήνυμα σε κεντρικούς δρόμους στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στο Τορόντο, στη Ρώμη, στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Τόκιο, στο Χονγκ Κονγκ και στο Ελσίνκι.

Το μήνυμα αποτελούσε μέρος της εκστρατείας διαμαρτυρίας των δύο καλλιτεχνών, κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Βεβαίως, τον Δεκέμβριο του 1969, αυτός ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει. Τι ήθελαν λοιπόν να πουν γράφοντας Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ;

Η εξήγηση φαινόταν, αν διάβαζες κάτω από τα τεράστια αυτά γράμματα, κάποια άλλα μικρότερα, που έγραφαν: Αν το θελήσετε (If you want it). Ο Πόλεμος είναι παρελθόν, αρκεί οι λαοί να το θελήσουν!!

John Lennon & Yoko Ono

Στο κάτω μέρος της κάθε αφίσας υπήρχε και η ευχή: “Καλά Χριστούγεννα από τον Τζον και τη Γιόκο (Happy Christmas from John and Yoko).”

Δεν κατάλαβαν όλοι τότε τι ακριβώς σήμαινε εκείνο το War Is Over. Ο Τζων Σίνκλερ, σπουδαίος ακτιβιστής της εποχής και αρχηγός των Λευκών Πανθήρων, δήλωσε: «Είναι ηλίθιο να λέτε στους ηρωικούς Βιετναμέζους “ο πόλεμος τελείωσε αν το θελήσετε”, όταν καίγονται και βομβαρδίζονται…». Ο Τζων Σίνκλερ, δεν είχε πιάσει το νόημα…

Το μήνυμα δεν απευθυνόταν στους Βιετναμέζους, αλλά στους Αμερικάνους και κάθε άλλον σε Ευρώπη και Ασία που αδιαφορούσε, που έκλεινε τα μάτια, ή ανησυχούσε αλλά δεν έκανε τίποτα για τον πόλεμο που συνεχιζόταν.

John Lennon & Yoko Ono

Δυο χρόνια αργότερα, ο Λένον βασίστηκε σε αυτό το μήνυμα και έγραψε το Xριστουγεννιάτικο τραγούδι Happy Xmas (War Is Over).

Οι τελευταίοι στίχοι του τραγουδιού είναι:

War is over,
Ιf you want it
War is over now

Ο πόλεμος τελείωσε
Αν το θελήσετε
Ο πόλεμος τελείωσε τώρα


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά.Τώρα παίζει

Title

Artist

Background