Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Dead Meadow – “Between Me And The Ground” (Ανάμεσα Σε Μένα Και Το Έδαφος)

Από Στις 6 Απριλίου, 2024

Η μουσική τους δεν προέρχεται από την κουλτούρα της στιγμιαίας ικανοποίησης χαλώντας την ψευδαίσθηση των παραμορφωμένων ειδυλλίων.

Συνδύασαν την αγάπη τους για τους Led Zeppelin και τους Sabbath με την τοπική Punk και DIY αισθητική της πόλης τους. Έγιναν από νωρίς πρωτοπόροι αυτού που θα γινόταν η σύγχρονη ψυχεδελική ροκ σκηνή και με τα χρόνια δημιούργησαν μια θέση που μόνο αυτοί μπορούν να υποστηρίξουν.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Between Me And The Ground” από τους Dead Meadow. Κυκλοφόρησε το 2008 μέσα από το άλμπουμ Old Growth, εκρηκτική ψυχεδελική κιθάρα και μπάσο που, όπως λέει και ο τίτλος, σίγουρα μεγαλώνουν την απόσταση ανάμεσα σε μας και το έδαφος…

Dead Meadow

Οι Dead Meadow δημιουργήθηκαν στην Ουάσιγκτον το 1998 από τις στάχτες των τοπικών συγκροτημάτων The Impossible Five και Colour, όταν ο τραγουδιστής-κιθαρίστας Jason Simon, ο μπασίστας Steve Kille και ο ντράμερ Mark Laughlin συνδύασαν, την αγάπη τους για το Hard Rock στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του ’60, με την αγάπη τους για τους συγγραφείς JRR Tolkien και HP Lovecraft.

Προσπάθησαν να συλλάβουν το μεγαλείο και την επεκτατικότητα κλασικών συγκροτημάτων όπως οι Zeppelin, Sabbath, Hendrix, Beatles, 13th Floor Elevators κ.λπ. καθώς και την εποχή που ζούμε. Πάντα είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι ήθελαν να έχουν ρετρό μυαλό, αλλά ποτέ δεν ακουγόταν σαν μπάντα διασκευών.

“Αισθανθήκαμε ότι είχαμε αποστολή να κάνουμε τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, να χαλαρώσουν και να αφήσουν τη μουσική να ζωγραφίσει εικόνες στον καμβά του μυαλού τους”.

Dead Meadow

Για τρεις περίπου δεκαετίες έχουν παραμείνει ειλικρινείς, πιστοί σε πολλά από τα πρώτα τους συναισθήματα, ήχους και επιρροές. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του χρόνου στη μουσική βιομηχανία είναι πολλές αλλά βρίσκουν την μπάντα να παραμένει ακλόνητη στη φιλοσοφία της. Αντιδρούν στον διογκούμενο συντηρητισμό της χώρας με έναν ιδιαίτερα σουρεαλιστικό, υπέροχο και εκκωφαντικό ήχο.

Dead Meadow

Πέρασαν χρόνο ακούγοντας όχι τόσο ηχογραφήσεις στο στούντιο, αλλά επικεντρώθηκαν στις ζωντανές εμφανίσεις ως έναν τρόπο αυτοδιδασκαλίας του ήχου που αντηχεί φυσικά στη μουσική τους. Αυτό τους δίδαξε ότι τα τραγούδια δεν χρειάζεται πάντα να είναι απίστευτα γυαλισμένα και τέλεια. Το ηχογραφημένο προϊόν θα είναι διαφορετικό από το ζωντανό σε όλες τις περιπτώσεις, όπου μπορεί να συμβεί πραγματικά η μαγεία. Ένα μεγάλο μέρος της απόδοσης ενός τραγουδιού εξαρτάται από τον χρόνο και τον τόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε.

“Δεν παίρνουμε πολύ σοβαρά τη συμμετοχή σε ένα συγκρότημα, ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να είμαστε δημιουργικοί. Βλέπω πολλές μπάντες όπου νιώθουν ότι πρέπει να είναι έτσι συνέχεια. Δεν συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται να είναι ο επόμενος Jim Morrison ή κάτι τέτοιο. Πρέπει να μπορείς να καθίσεις αναπαυτικά, να γελάσεις και να απομακρυνθείς από το εγώ”.

Dead Meadow

“Between Me And The Ground” (Ανάμεσα Σε Μένα Και Το Έδαφος)

I found myself perched up on the roof
Balanced on a weather vane
If in the darkening distance should come
The howling wind and rain

I’ll be the first to know
Which way the wind will blow

If when it hits, I should slip
And start to tumble down
I hope you’ll come between me
And the cold hard ground

Βρέθηκα σκαρφαλωμένος στη στέγη
Ισορροπημένος σε ανεμοδείκτη
Εάν στη σκοτεινή απόσταση πρέπει να έρθει
Ο ουρλιαχτός άνεμος και η βροχή

Θα είμαι ο πρώτος που θα μάθει
Που θα φυσήξει ο άνεμος

Αν όταν χτυπήσει, πρέπει να γλιστρήσω
Και αρχίστε να πέφτετε κάτω
Ελπίζω να μπεις ανάμεσά μου
Και το κρύο σκληρό έδαφος

Dead Meadow

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background