Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Golden Earring – “Are You Receiving Me” (Με Λαμβάνετε)

Από Στις 18 Νοεμβρίου, 2023

“Ίσως δεν το νιώθετε καθόλου, είναι δικό σας λάθος, θα μπορούσατε να σταματήσετε τη μίμηση, δοκιμάστε ένα διαφορετικό χρόνο, μπορείτε να έχετε την ευκαιρία να είστε ελεύθεροι”…

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Are You Receiving Me” από τους Golden Earring. Κυκλοφόρησε το 1973 μέσα από το άλμπουμ Moontan, ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι που μας καλεί να αφήσουμε τον εαυτό μας πραγματικά ελεύθερο και να αισθανθούμε…

Οι Golden Earring είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπάρχοντα συγκροτήματα στον κόσμο, με κλασική σύνθεση που παρέμεινε μαζί για πάνω από μισό αιώνα. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1961 στη Χάγη από τον 13χρονο George Kooymans και τον 15χρονο γείτονά του, Rinus Gerritsen.

Golden Earring

Αρχικά ονομάστηκαν The Tornadoes, όταν όμως γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ήδη μία άλλη μπάντα με αυτό το όνομα, μετονομάζονται σε Golden Earring, εμπνευσμένοι από ένα τραγούδι του βρετανικού Beat συγκροτήματος The Hunters. Την ίδια εποχή, η μουσική σκηνή στη Χάγη αρχίζει να ευδοκιμεί, χάρη σε εκατοντάδες ολοκαίνουργια συγκροτήματα που εμφανίζονται σε τοπικά κλαμπ και αίθουσες.

Kατάφεραν να προσαρμοστούν στους μεταβαλλόμενους μουσικούς καιρούς και μετά από μια ψυχεδελική φάση αναζήτησης, το συγκρότημα βρήκε το 1970 τον δικό του υψηλής ενέργειας ροκ ήχο και την οριστική του σύνθεση με τους Barry Hay (φωνητικά, φλάουτο, κιθάρα), George Kooymans (κιθάρα, φωνητικά), Rinus Gerritsen (μπάσο, πλήκτρα) και Cesar Zuiderwijk (τύμπανα).

Golden Earring

Παρουσιάζουν μια θεαματική καλλιτεχνική ανάπτυξη, υιοθετούν νέες επιρροές, ενώ δημιουργούν τον δικό τους ξεχωριστό ήχο. Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη: In My House (1967), Sound of the Screaming Day (1967), Together We Live Together We Love (1967), I’ve Just Lost Somebody (1968), Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong (1968), Just a Little Bit of Peace in My Heart, Where Will I Be (1969), Another 45 Miles (1969).

Η μεγάλη τους έκρηξη έγινε το 1973 με το άλμπουμ Moontan και το διεθνές σινγκλ Radar Love, δικής τους παραγωγής. Η μπάντα περιόδευσε με τεράστια επιτυχία στη Βόρεια Αμερική. Τα άλμπουμ που ακολούθησαν έγιναν με επιπλέον μουσικούς, αντίστοιχα τον Robert Jan Stips (πλήκτρα) και Eelco Gelling (κιθάρα). Έκαναν περιοδείες στις ΗΠΑ 13 φορές με τους Jimi Hendrix, Santana, The Who και άλλους.

Golden Earring

Τον Ιούνιο του 1974 εμφανίζονται στο διάσημο Madison Square Garden στη Νέα Υόρκη, μαζί με τους The Who. Αργότερα περιοδεύουν με τους Aerosmith, αλλά μπορούν επίσης να γεμίσουν αίθουσες και στάδια και μόνοι τους. Ο κόσμος βρίσκεται στα πόδια του ολλανδικού ροκ φαινομένου.

Στο τέλος της δεκαετίας του εβδομήντα, η επιτυχία τους φαινόταν να ξεθωριάζει. Το αποχαιρετιστήριο άλμπουμ, που ονομάστηκε αποκαλυπτικά Cut, αποδείχθηκε μια απροσδόκητη επιτυχία. Τα πλάνα για παραίτηση από την ενεργό δράση εγκαταλείφθηκαν σιωπηλά, ειδικά μετά τη βαθμολογία των κορυφαίων 10 επιτυχιών στην Αμερική με το σινγκλ Twilight Zone.

Golden Earring

Από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα και μετά, οι Golden Earring επικεντρώθηκαν ξανά στην πατρίδα τους. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, το συγκρότημα συνέχισε να είναι μια μεγάλη συναυλία με ακουστικές παραστάσεις στα ολλανδικά θέατρα που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Η 50ή επέτειος γιορτάστηκε με ένα Sold-out σόου στο Ziggo Dome στο Άμστερνταμ. Από την ίδρυση τους το 1961 δεν έχουν σταματήσει τις εμφανίσεις με την την ίδια αμετάβλητη σύνθεση των ίδιων τεσσάρων μουσικών και φίλων από το 1970, αυξανόμενη κατά καιρούς με ένα πέμπτο μέλος τον Robert Jan Stips (αρχηγός του συγκροτήματος Supersister).

Τρία χρόνια νωρίτερα κυκλοφόρησε το στούντιο άλμπουμ Tits ‘n Ass, το κύκνειο άσμα τους, όπως τελικά αποδείχθηκε. Στις αρχές του 2021 κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι ο George Kooymans έπασχε από τη νευρολογική πάθηση ALS. Το συγκρότημα έβαλε τελεία στην ενεργό του δράση, είχε έρθει το τέλος μιας εποχής.

Golden Earring

“Are You Receiving Me” (Με Λαμβάνετε)

Maybe you don’t feel it at all
It’s your own fault, crawl boy crawl
You can quit the miming
Try some different timing
You could get a chance to be free

Are you receiving me?
It’s the pilot’s plea
Are you receiving me?
Close to insanity
Are you receiving me?
Recharge your battery
Oooh, Are you receiving me?

Ίσως δεν το νιώθεις καθόλου
Είναι δικό σου λάθος, crawl boy crawl
Μπορείτε να σταματήσετε τη μίμηση
Δοκιμάστε κάποιο διαφορετικό χρόνο
Θα μπορούσατε να έχετε την ευκαιρία να είστε ελεύθεροι

Με δέχεσαι;
Είναι η παράκληση του πιλότου
Με δέχεσαι;
Κοντά στην παραφροσύνη
Με δέχεσαι;
Φορτίστε την μπαταρία σας
Ωχ, με λαμβάνετε;

Golden Earring

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background