Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Killing Joke – “Pssyche” (Ψυχή)

Από Στις 2 Δεκεμβρίου, 2023

Ο αρχικός ντράμερ “Big Paul” Ferguson κάποτε περιέγραψε τη μουσική τους ως “ο ήχος της γης που κάνει εμετό”. Τα τραγούδια τους είναι μια χιονοστιβάδα ήχων που ενδυναμώνει, ενώ σε κάνει να ξυπνάς.

Με μια άγρια ​​ευφυΐα συν μια δίψα για εσωτερική γνώση που ταιριάζει με μια μουσική που είναι σπλαχνική και σχεδόν πνευματική στο αρχέγονο πνεύμα της, οι Killing Joke δεν μοιάζουν με κανένα άλλο συγκρότημα. Πρόκειται για ένα γκρουπ που βγήκε από το πανκ και στη συνέχεια ξεκίνησε ένα από τα πιο αξιόλογα και ιδιότυπα ταξίδια όλων των εποχών. Η διαρκώς εξελισσόμενη ιστορία τους αποτυπώνεται με μια σειρά από σκοτεινά, αποκαλυπτικά τραγούδια. Έχουν συνδυάσει επιτυχώς την ντίσκο και τη φανκ και μια σαμανική σοφία με τη σκοτεινή πλευρά του πανκ.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε μαζί σας, είναι το “Pssyche” από τους Killing Joke. Κυκλοφόρησε το 1982 μέσα από το άλμπουμ Ha. Πολύ σπάνια θα ακούσουμε κάποιο μουσικό κομμάτι που θα το συνδυάσουμε ή θα μας θυμίσει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως γίνεται τώρα… Το τραγούδι αυτό εκτός από το ότι μας αρέσει πολύ, μας φέρνει στο μυαλό και τον αγαπημένο μας φίλο από το Κιλκίς… μας δίδαξε τι σημαίνει ψυχή και καλοσύνη. Του το χαρίζουμε γιατί εάν ήταν ποτέ μουσικός είμαστε σίγουροι ότι τέτοια μουσική θα έγραφε…

Killing Joke

Θυμωμένος, κλειστοφοβικός, ακατέργαστος και άβολος, ο ήχος τους φαινόταν να απορροφά το ανήσυχο συναίσθημα της εργατικής τάξης και να το μετατρέπει σε ένα νέο και απειλητικό μουσικό στυλ. Το βιομηχανοποιημένο, Θατσερικό Ηνωμένο Βασίλειο αποτυπώνεται τέλεια σε ηχητική μορφή.

Οι Killing Joke δημιουργήθηκαν το 1979 στο Λονδίνο από τους Jaz Coleman, Paul Ferguson, Kevin “Geordie” Walker κι έγιναν σχεδόν αμέσως διαβόητοι χάρη σε μια αναρχική στάση, τις ασυγχώρητες για πολλούς πολιτικές απόψεις και τον ήχο που ξεχωρίζει.

Killing Joke

Τα θέματα τους είναι πολιτικά, αντικαπιταλιστικά και μελλοντικά… Ασχολούνται με το απόκρυφο, τη δύναμη της φύσης και την ευθύνη της ανθρώπινης φυλής.

Κιθάρες με άφθονη παραμόρφωση και ρεφρέν, ντραμς και παραμορφωμένα ηλεκτρικά μπιτς, βαριά, Funky και χορευτικά, πλήκτρα και συνθεσάιζερ με ήχους New Wavemusic, συνήθως όλα ταυτόχρονα κι ο Coleman είτε τραγουδώντας με ακουστική φωνή, τραγουδώντας σε στυλ ομιλίας ή φωνάζοντας με κακόβουλο γρύλισμα.

Kevin “Geordie” Walker – Killing Joke

Ο Walker, ήταν περισσότερο γνωστός για το ανορθόδοξο στιλ που έπαιζε κιθάρα, το οποίο του χάρισε μεγάλη αναγνώριση. “Ο ήχος της κιθάρας του προκάλεσε τη δύναμη όλων των ατελείωτων κόσμων σε όλο τον ατελείωτο χρόνο που χορεύουν ταυτόχρονα, ένα σεισμό βαθύτερο από τη συνδυασμένη ύπαρξη των πάντων”. “Έφυγε” από τη ζωή λίγες μέρες πριν, στις 26 Νοεμβρίου.

Jaz Coleman – Killing Joke

Η μουσική τους χαρακτηρίζεται ως απεικόνιση ενός εντελώς ζοφερού, μηδενιστικού κόσμου όπου η καταστροφή είναι ο κανόνας και η ευτυχία απουσιάζει μόνιμα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει άφθονο φως και σκιά, είναι επιρρεπείς σε στιγμές σκοτεινής κωμωδίας, τέχνης και ηρεμίας και πάνω από όλα παραμένουν πιστοί στη δική τους αγάπη για την τέχνη τους.

Αν και δεν έκαναν ποτέ εμπορική επιτυχία η επιρροή τους στην εναλλακτική μουσική και την ποπ κουλτούρα ήταν τεράστια. Το συγκρότημα αναγνωρίζεται κυρίως ως βασικό πρόσωπο στο αγγλικό Post-Punk κίνημα και το ζοφερό στυλ τους βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την Goth και την Industrial μουσική. Έχουν εμπνεύσει μια σειρά από άλλες μπάντες συμπεριλαμβανομένων των Nirvana, Nine Inch Nails, Slipknot, Insane Clown Posse, Prong, The Prodigy, Depeche Mode, Hole, Metallica, λίγοι, ωστόσο, έχουν πλησιάσει την έμφυτη δύναμη τους.

Jaz Coleman – Killing Joke

“Pssyche” (Ψυχή)

Dull your brain, or seek inspiration
You feel illusion, and then you finally say transfer
Transorm a machine, to play with your head
So you can stand back and watch, or take part and learn

Θαμπώστε τον εγκέφαλό σας, ή αναζητήστε έμπνευση
Νιώθεις ψευδαίσθηση και μετά λες τελικά μεταφορά
Μεταμορφώστε μια μηχανή, για να παίξετε με το κεφάλι σας
Έτσι μπορείτε να μείνετε πίσω και να παρακολουθήσετε,
ή να πάρετε μέρος και να μάθετε

Killing Joke

Look at the controller
A Nazi with a social degree
A middle-class hero
Rapist with your eyes on me
A priest of masturbation, a priest yeh to the nuns you f@ck
You’d wipe out spastics if you had the chance,
But Jesus wouldn’t like it, no

Κοιτάξτε τον ελεγκτή
Ένας ναζί με κοινωνικό πτυχίο
Ένας ήρωας της μεσαίας τάξης
Βιαστής με τα μάτια σου πάνω μου
Ένας παπάς του αυνανισμού, ένας παπάς στις καλόγριες που γ@μ@ς
Θα εξαφανίζατε τους σπαστικούς αν είχατε την ευκαιρία
Αλλά στον Ιησού δεν θα άρεσε, όχι

Jaz Coleman – Killing Joke

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background