Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Kirk Brandon – “Strangers In Our Town” (Ξένοι στην Πόλη μας)

Από Στις 16 Μαρτίου, 2024

“Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν απόψεις και να ταρακουνούν τη βάρκα. Εάν δεν έχετε άποψη, δεν έχει νόημα για τίποτα, επομένως είναι σημαντικό η μουσική να λέει κάτι”.

Εισέβαλε στη μουσική σκηνή της δεκαετίας του ’80 με δυνατά, θυμωμένα πανκ τραγούδια, με τα συγκροτήματα The Pack, Theater of Hate, Spear of Destiny και Dead Men Walking. Εργάζεται διαρκώς πάνω σε νέο υλικό και επιμένει ότι οι Spear of Destiny δεν θα γίνουν ποτέ “συγκρότημα καραόκε” παίζοντας μόνο τις παλιές επιτυχίες γιατί η δημιουργικότητα και η καλλιτεχνική εξέλιξη είναι η “ζωή”.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε παρέα μαζί σας, είναι το “Strangers In Our Town” από τον Kirk Brandon. Κυκλοφόρησε το 2006 μέσα από το άλμπουμ Anthology Volume 3 και γράφτηκε το 1987. Ένα συγκλονιστικό τραγούδι, πάνω από τριάντα πέντε χρόνια αργότερα και εν μέσω της ανόδου της δεξιάς σε όλη την Ευρώπη και του μίσους προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι το πιο προφητικό.

Kirk Brandon

“Ελπίζω ότι η μουσική μπορεί να φτάσει σε ανθρώπους που απολαμβάνουν τη μουσική για χάρη της μουσικής. Η μουσική ή το “Theatre of Hate” στο σύνολό του δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να είναι Mainstream ή να ταιριάζει στον προγραμματισμό κάποιου. Το κάναμε γιατί θέλαμε να το κάνουμε. Φτιάξαμε ένα άλμπουμ με τις δικές μας σπασμένες εικόνες…”

Η πορεία του Kirk Brandon ξεκίνησε το 1978, στο Clapham, στο Νότιο Λονδίνο, με το σχηματισμό συγκροτήματος The Pack, ανάμεσα στην πανκ αναρχική σκηνή και με φόντο την ολοκληρωτική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ – σε μια εποχή που η χώρα βρισκόταν στην άβυσσο του απόλυτου χάους.

Η ανάγκη της προσπάθειας επιβίωσης στους δρόμους και τις καταλήψεις του νότιου Λονδίνου ήταν επιτακτική σ αυτή τη βίαιη και ζοφερή περίοδο. Η μπάντα καθρέφτιζε το περιβάλλον τους με τραγούδια διαμαρτυρίας γεμάτα οργή και προβληματισμό.

Kirk Brandon

Έμειναν πιστοί στις αρχές και την ηθική τους και δεν υπέκυψαν στη δόξα και στο χρήμα που τους πρόσφερε η μουσική βιομηχανία. Για το συγκρότημα ήταν τρόπος ζωής, η ιδέα του να βγάλουν λεφτά από αυτό ήταν πολύ παρατραβηγμένη και με τον δικό τους τρόπο φαινόταν ανέντιμη, προτιμώντας αντί αυτού την φτώχεια που ενισχύεται από χρέη.

Οι Pack αποτελούνταν από τον Brandon, τον σκωτσέζο ντράμερ Rath Fae Beith και δύο Καναδούς αδελφούς, τον Simon και τον Jon Werner στις κιθάρες. Η τελευταία ζωντανή συναυλία των The Pack έλαβε χώρα σε ένα sold out κλαμπ 101 στο Clapham.

Στη συνέχεια ο Brandon σχημάτισε το Post Punk New Wave συγκρότημα Theater of Hate το 1980. Μαζί με τον Kirk στα φωνητικά ήταν οι αξιόλογοι πανκ μουσικοί Stan Stammers και Luke Rendall, μαζί με τον παλιό σχολικό φίλο Steve Guthrie και τον Καναδό John “Boy” Lennard, ο οποίος έφερε επανάσταση στον ήχο τους με τις στοιχειωμένες γραμμές του σαξόφωνου.

Kirk Brandon

Οι Theatre of Hate επανέφεραν το στυλ, τη στάση και την επιθυμία να είσαι διαφορετικός. Οι συναυλίες τους έγιναν σημείο συγκέντρωσης για αυτό το νέο, ακόμη ανώνυμο κίνημα, το κοινό τους είχε τη δική του εμφάνιση. Είχαν τρία επιτυχημένα σινγκλ πριν μπουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο τους άλμπουμ «Westworld» το 1981. Σε παραγωγή του Mick Jones των The Clash, το άλμπουμ εδραίωσε τη θέση του συγκροτήματος ως ένα από τα τα πιο σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ήταν ένας αμήχανος, ασυνήθιστος ένδοξος θόρυβος.

Κάπως στο σημερινό περίεργο κλίμα του κόσμου, το Theatre of Hate που αναδύεται ξανά φαίνεται εύστοχο. Αυτές είναι πιο περίεργες στιγμές από ό,τι φανταζόταν κανείς από ότι θα ήταν ποτέ. Μερικοί θρησκευόμενοι θέλουν να μας πάνε πίσω στον 7ο αιώνα, κάποιος από τους Simpsons είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του διχασμένου έθνους της Αμερικής, οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται πλέον την κρίση των «καλύτερων» τους…

Theatre of Hate

Το Theatre of Hate διαλύθηκε το 1983. Ο Brandon και ο μπασίστας του Theatre of Hate Stammers ενώθηκαν με τον Lascelles James στο σαξόφωνο και τον Chris Bell στα ντραμς για να σχηματίσουν τους Spear of Destiny. Υιοθέτησαν έναν πιο μελωδικό και λιγότερο επιθετικό ήχο, απομακρύνοντας τον ήχο τους από το Post-Punk και προχωρώντας λίγο περισσότερο προς την ποπ.

Ενώ συνέχισε να αντιπαραθέτει τις πολιτικές ιδέες για τις οποίες έγραφε στο Theatre of Hate, οι στίχοι του Brandon για την νέα μπάντα ασχολούνταν πιο συχνά με τα κλασικά ποπ θέματα της αγάπης και του ρομαντισμού.

Το 2003 ο Brandon έκανε μια σόλο περιοδεία ως υποστήριξη στους The Alarm. Στην εμφάνιση του περιελάμβανε νέο υλικό που παιζόταν σε ακουστική κιθάρα, καθώς και τραγούδια από την εποχή του με τους Theatre of Hate και Spear of Destiny.

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί στο πανκ συγκρότημα Dead Men Walking, πριν αναμορφωθεί και περιοδεύσει με τους Spear Of Destiny το 2007 και το 2008.

Kirk Brandon

“Strangers In Our Town” (Ξένοι στην Πόλη μας)

There are strangers in our town.
And our little town has changed.
And the people say they’re to blame.

I asked him how long he’ll stay.
‘I used to have a home’ he said,
‘but when the breakdown came I left.’
And as he walked away,
Well I knew I’d come to hate them.

Υπάρχουν ξένοι στην πόλη μας.
Και η μικρή μας πόλη έχει αλλάξει.
Και ο κόσμος λέει ότι αυτοί φταίνε.

Τον ρώτησα πόσο καιρό θα μείνει.
“Είχα σπίτι”, είπε,
Αλλά όταν ήρθε η καταστροφή έφυγα”.
Και καθώς έφευγε,
Ήξερα ότι θα τους μισούσα.

Theatre of Hate

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background