Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Pascal Comelade – “Le Riffifi Brille En Jaune” (Το Ριφιφί Λάμπει στο Κίτρινο)

Από Στις 23 Δεκεμβρίου, 2023

“Η ροκ δεν θα τελειώσει ποτέ… είναι ένας λαβύρινθος, μια υπεράνθρωπη περιπέτεια”.

Ο κόσμος του Γαλλοκαταλανού μουσικού Pascal Comelade είναι άτυπος και οι εμπνεύσεις του προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές, τόσο από τον Νταλί όσο και από την εκρηκτική μουσική των Little Richard και Link Wray. Πρωτοπόρος στα πειραματικά ηλεκτρονικά ηχητικά τοπία έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο δημιουργικούς και πρωτότυπους καλλιτέχνες της εποχής μας.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε σήμερα μαζί σας, είναι το “Le Riffifi Brille En Jaune” από τον Pascal Comelade. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2023 μέσα από το άλμπουμ “Boom Boom”. Επιστρέφει με τους μακροχρόνιους φίλους του, The Limiñanas, το αναγνωρισμένο ντουέτο που συνδυάζει την κλασική γαλλική ποπ της δεκαετίας του ’60, τα ιταλικά γουέστερν και το ψυχεδελικό γκαράζ, με μία έκρηξη γεμάτη ηχοχρώματα.

Pascal Comelade & The Limiñanas

Γεννημένος το 1955 στο Μονπελιέ άρχισε να δημιουργεί ροκ διασκευές με όργανα όπως παιδικό πιάνο και αρμόνιο αναπτύσοντας ένα ξεχωριστό στυλ. Πάντα ειλικρινής, ευγενικός, συνεσταλμένος και δίχως ίχνος προσποίησης, αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην Underground Γαλλική μουσική σκηνή που τον καθιστά ως έναν από τους πιο αταξινόμητους, πεισματάρηδες και εικονομάχους μουσικούς.

Κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ Fluence το 1975, εμπνευσμένος από την ηλεκτρονική μουσική, ειδικά από το συγκρότημα Heldon του Richard Pinhas. Του αρέσει να δημιουργεί συνδέσμους μεταξύ των τεχνών, να αναμειγνύει τη μουσική με τη γραφιστική και τη λογοτεχνία. Πρωταρχικό του μέλημα είναι να μην μένει κλειδωμένος σε μοτίβα και κώδικες ειδικά για ένα στυλ.

Pascal Comelade

“Δεν τοποθετούμαι με ετικέτα… Κυρίες και κύριοι, είμαι ένας μουσικός της πρωτοπορίας. Η μόνη μου θέση ήταν πάντα να εργάζομαι προς μια πολιτική εκφυλισμένης ορχηστρικής παραγωγής μουσικής”.

Έγινε γνωστός για τη χρήση παιδικών μουσικών οργάνων και για τη μεταμόρφωση / μεταποίηση κλασικών επιτυχιών όπως το “Stand by me” των Leiber and Stoller, το “The way I walk” του Jack Scott, το “Egyptian Reggae” του Jonathan Richman. Μια μακροχρόνια πορεία με μουσική για χορό, θέατρο, κινηματογράφο και μουσική για παιδιά, βασισμένη στη βαθιά βιωμένη γνώση του δωδεκάμετρου ροκ εν ρολ, του ξεσαλωμένου τάνγκο, του φοξ-τροτ της εποχής της γιαγιάς μας, και φυσικά όλων των ρυθμών που έχουμε δει πάνω στα παιδικά αρμόνια. Πιάνο, παιδικό πιάνο, μελόντικα, μπάσο, όργανο, ηλεκτρική κιθάρα, παιδική πλαστική κιθάρα, κίμπορντς, μπάντζο, ακορντεόν, φαρφίζα, αρμόνιο, τα όργανα που παίζει ο ίδιος μόνο.

Pascal Comelade & Ivette Nadal

Έχει αναπτύξει ένα πλούσιο έργο, συμπεριλαμβανομένων πολλών μουσικών συνεργασιών (PJ Harvey, Ivette Nadal, Robert Wyatt, Jaki Liebezeit, Lee Ranaldo, The Liminanas) και μη μουσικές συνεργασίες (Jeanne Moreau, Sergi Lopez, Jean François Stévenin, Bob Wilson). Οι συνθέσεις του θυμίζουν MC5, Erik Satie, Nino Rota, Ennio Morricone, Suicide: ισορροπεί σε έναν μουσικό σκελετό σε αέναη κίνηση με διαδοχικές συγχωνεύσεις, αναμειγνύοντας φολκλόρ και Underground, επαναλαμβανόμενη μουσική και γαλλικό Chanson, φυσικά Riff και όργανα παιχνιδιών. Ως πολύπλευρος καλλιτέχνης, έχει αναπτύξει μια αισθητική προσέγγιση μέσω μιας συγκεκριμένης σύνδεσης με τις εικαστικές τέχνες. Σχεδιάζει, ζωγραφίζει και περιστασιακά παίζει με τους ζωγράφους Miquel Barcelo και Hervé Di Rosa.

Ποτέ δεν συνήλθε από το αρχέγονο σοκ της επαναλαμβανόμενης αμερικανικής μουσικής.

“Σε όλες τις καλλιτεχνικές μου συνεργασίες οι συνδέσεις είναι συχνά εξωμουσικές. Το κομμάτι της ανθρωπότητας ξεπερνά κάθε ιδέα της μουσικής θεωρίας. Είναι σίγουρα αυτή η αλχημεία που αντιλαμβάνεσαι ακούγοντας τους δίσκους μου”.

Pascal Comelade & The Limiñanas

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background