Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Τσιμέντο – “Αθήνα-Τσιμέντο”

Από Στις 30 Δεκεμβρίου, 2023

“Μια άσκηση ισορροπίας μέσα σε έναν κόσμο που κοινωνικά τα πάντα ευτελίζονται, ενώ κάποια μάτια εξακολουθούν ακόμα να ελπίζουν και να βγάζουν φωτιά”.

“Η τέχνη είναι ο τρόπος να δημιουργούμε φωνές ελευθερίας ενάντια στο ζόφο που βιώνουν καθημερινά όσοι έχουν ακόμα ψυχή και αισθήματα. Ας ονειρευόμαστε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το ρου των πραγμάτων προς το καλύτερο κι ας είναι ουτοπικό. Στο τέλος, χαμένος είναι αυτός που φοβάται να ονειρευτεί, γιατί δε μπορεί να λογίζεται ζωντανός αν δεν ονειρεύεται. Αισθάνομαι τα μάτια σου να βγάζουν φωτιά. Η δύναμη είναι στην γνώση σου…”

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, λέγεται “Αθήνα-Τσιμέντο” και είναι από μία ελληνική μπάντα, το Τσιμέντο. Κυκλοφόρησε το 2023 μέσα από το άλμπουμ “45° Υπό Σκιά”, εκρηκτικές κιθάρες και υποβλητικά φωνητικά εκφράζουν με ειλικρίνεια την πραγματικότητα.

Τσιμέντο

Το Τσιμέντο δημιουργήθηκε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τους Ιάσoνα Λεοντίδη (φωνητικά / κιθάρα), Σπύρο Παπακώτση (τύμπανα), Αλίκη Πριόβολου (πλήκτρα) και Μιχάλη Σεμερτζόγλου (μπάσο). Η ανάγκη που ένιωσαν την περίοδο της καραντίνας να εκφράσουν το θυμό, την αγανάκτηση, το παράπονο, την ελπίδα, τις σκέψεις τους ώστε να μπορέσουν να πατήσουν πιο σταθερά στη γη και να αναπροσαρμόσουν καλύτερα την ισορροπία τους μέσα σε αυτήν την εποχή, τους οδήγησαν στη δημιουργία της μπάντας.

Διαβάζουν το περιβάλλον, νιώθουν όσα συμβαίνουν όχι μόνο δίπλα μας, δεν μένουν απλοί παρατηρητές και με την τέχνη τους, με τη μουσική, βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια να αλλάξει αυτός ο κόσμος.

“Η μουσική είναι το πιο ισχυρό όπλο που υπάρχει. Η δική μας προσπάθεια να αλλάξουμε τον κόσμο σε κάτι πολύ πιό δίκαιο και ουσιαστικά ευγενικό έχει αρχίσει. Ευχαριστούμε όλους όσους ήρθατε στην πρώτη συναυλία της μπάντας. Ελπίζουμε να είναι ένας δρόμος ανάτασης, οι λίγοι να γίνουμε πολλοί και η φωνή μας να δυναμώσει ώστε να γίνει η φωνή έκφρασης όλων όσον νιώθουν ταυτόσημα συναισθήματα με τα δικά μας. Η ελευθερία θέλει προάσπιση”.

Στους στίχους τους νιώθουμε την οργή και την αγανάκτηση για όλα όσα συμβαίνουν και αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οργή και αγανάκτηση για την “ασχήμια” αυτού του κόσμου, την απάθεια, για πράγματα και αντιλήψεις που πολλοί πιστεύαμε πως τις είχαμε αφήσει πίσω οριστικά, και καλούμαστε να αντικρούσουμε καθημερινά σε συζητήσεις που στην πραγματικότητα στερούνται λογικής.

Έχουν επηρεαστεί από τους Gun Club, Wipers, Stooges, Jimi Hendrix, Sonic Youth, Dead Moon, Miles Davis, John Coltrane, τις Μουσικές Ταξιαρχίες και άλλους. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε μέσα στο 2023 με τίτλο “45° Υπό Σκιά”, με εφτά New Wave και Post Punk συνθέσεις.

“Μέσα σε όλα αυτά τα άσχημα που ζούμε συνέβη και κάτι καλό… Καταφέραμε να κυκλοφορήσει ο πρώτος μας δίσκος! Είναι η προσπάθεια να αλλάξουμε τον κόσμο μέσα από τη μουσική. Είναι η προσπάθεια να φωνάξουμε στην κοινωνία ένα δυνατό ΟΧΙ σε κάθε τι σεξιστικό, ρατσιστικό ή ισοπεδωτικά τοξικό. Αντιτάσσουμε σε όλα αυτά έναν λόγο ανθρωπισμού, αγάπης και Ελευθερίας. Είναι ευθύνη μας να το κάνουμε, γιατί είμαστε ακόμα άνθρωποι. Ακούστε και αν γουστάρετε διαδώστε. Βάλτε φωνή μαζί μας! Σας χρειαζόμαστε! Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας”.

Τσιμέντο

“Αθήνα-Τσιμέντο”

Ζούμε σε μια όμορφη πόλη ρε!

Αθήνα-Τσιμέντο, Τσιμέντο-Αθήνα
Πουτ@ν@ ζωή, άντε πάμε ξεκίνα!
Δουλεύω σα σκύλος
το βράδυ ρουτίνα
Αθήνα-Τσιμέντο, Τσιμέντο-Αθήνα

Δακρυγόνα μυρίζουν…
βρωμάει βενζίνη
κτίρια κενά, σίσα-ηρωίνη
άνθρωποι κάδοι, φτώχεια και πείνα
Ώ! Τί όμορφη μέρα, συντριβάνι ξεκίνα!

Γ@μημένη ψεύτικη πουτ@ν@ βιτρίνα
είναι ο περίπατος μεγάλος, πάμε ξεκίνα!
Μην κοιτάζεις πιο εκεί…
ο κόσμος πεθαίνει
Αθήνα-Τσιμέντο, Τσιμέντο-Αθήνα

Μπούκωτο!

Χτίσε λίγο ακόμα χωράμε κ’ άλλοι!
Σηκώστε και άλλα κτίρια μες το τσιμέντο
και φέρτε τουρίστες να μείνουνε, ναι!

Τσιμέντο

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background