Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Steve Forbert: “Oh, to Be Back with You” (Ω, να Είμαι Πίσω Μαζί Σου)

Από Στις 6 Ιανουαρίου, 2024

“Η μουσική πρέπει να είναι αληθινή, αλλά θα πρέπει επίσης να είναι και θεραπευτική”.

Ο Steve Forbert είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που μπορεί να μαγνητίσει ένα πλήθος με τίποτα άλλο εκτός από μια χαρακτηριστική φωνή, μια ακουστική κιθάρα και την αγαπημένη του φυσαρμόνικα γύρω από το λαιμό του, αφήνοντας την καθαρότητα της μουσικής του να σταθεί από μόνη της.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε παρέα μαζί σας, είναι το “Oh, to Be Back with You” από τον Steve Forbert. Κυκλοφόρησε το 1994 μέσα από το άλμπουμ “Be Here Now”, μια αγαπημένη μελωδία, βάλσαμο για την ψυχή…

 Steve Forbert 

Ένας σκληροπυρηνικός τροβαδούρος που, ταγμένος στη μουσική του, συνεχίζει να παλεύει και να αγωνίζεται μένοντας πιστός στις αρχές του ακόμα κι αν αυτό του στοιχίζει μια υπέρλαμπρη καριέρα.

Έχουν περάσει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες από τότε που ο Forbert πήγε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη από το Meridian, το Μισισιπή και οι προσωπικές του λεκτικές εικόνες, σε συνδυασμό με μια ριζοσπαστική μουσική προσέγγιση, άγγιξαν την ψυχή εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε ηλικία 22 ετών, το 1976, μάζεψε την κιθάρα και τη φυσαρμόνικα Martin, αποχαιρέτησε τη γενέτειρά του και κατευθύνθηκε στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να εισχωρήσει στη μουσική σκηνή.

 Steve Forbert 

Είχε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 1979. Η ακλόνητη εργασιακή του ηθική απέδωσε καρπούς, το πρώτο του άλμπουμ, “Alive On Arrival”, ανέδειξε την έμφυτη μουσική του ιδιοφυΐα και έγινε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα άλμπουμ της χρονιάς. Αφού συγκρίθηκε με αστέρες του φολκ, όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν και ο Μπομπ Ντύλαν, ο Forbert κατάφερε ακόμα να χαράξει τη δική του διαδρομή. Σαράντα και πλέον χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να γράφει τραγούδια και έχει κυκλοφορήσει 14 στούντιο άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου ενός υποψηφίου για Grammy αφιέρωμα σε έναν άλλο θρύλο του Μισισιπή, τον Jimmie Rodgers.

Ως στιχουργός, είναι περισσότερο ποιητής από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο τραγουδοποιό. Οι βάναυσα ειλικρινείς στίχοι και οι αυθεντικές μελωδίες “μιλούν” στην καρδιά των φανατικών ακροατών του.

 Steve Forbert 

Θαύμαζε τους The Byrds, τους The Lovin’ Spoonful, τους τραγουδοποιούς εκείνης της εποχής, καθώς επίσης και την κάντρι.

“Ο Gram Parsons ήταν μια πραγματική λίθος για μένα, και δεν υπήρχε ακόμη ένα όνομα που να μπορεί να περικλείει όλους αυτούς τους ήχους. Ήθελα να διατηρήσω αυτόν τον ήχο ζωντανό με τη δική μου μουσική και δεν με ένοιαζε που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στη Νέα Υόρκη. Είδα την ποπ μουσική να προχωράει μέσα από πολλές αλλαγές, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ογδόντα, αλλά ποτέ δεν με έκανε να θέλω να αλλάξω αυτό που έκανα. Έφτιαχνα μουσική που ακουγόταν όπως ένιωθα”.

Όταν τα συγκροτήματα του New Wave άρχισαν να κυριαρχούν στα ερτζιανά των FM αρκετά χρόνια αργότερα, ο Forbert συνέχισε να αγωνίζεται. Εξακολουθεί να συνδυάζει Folk, Rock και Country στον μοναδικό αμερικάνικο ήχο του.

 Steve Forbert 

“Oh, to Be Back with You” (Ω, να Είμαι Πίσω Μαζί Σου)

In the shadow of the old North Church, I courted her
While the pigeons and the gargoyles perched, she sang
Is there anyone who’s seen those eyes, dismissing her?
Is there anyone who’s lips she’s kissed, complained?

Seven months and seven wonders
Seven roads of rain and thunder
Seven hills of lamplight gleaming
Seven turns toward where you’re dreaming
Oh, to be back with you

Στη σκιά της παλιάς Βόρειας Εκκλησίας, την φλέρταρα
Ενώ τα περιστέρια και τα γαργκόιλ κούρνιαζαν, εκείνη τραγούδησε
Υπάρχει κάποιος που έχει δει αυτά τα μάτια, απορρίπτοντάς την;
Υπάρχει κάποιος που τα χείλη που τα έχει φιλήσει, παραπονέθηκε;

Επτά μήνες και επτά θαύματα
Επτά δρόμοι βροχής και βροντής
Επτά λόφοι από φως λαμπτήρα που αστράφτουν
Επτά στροφές γυρίζει προς το μέρος που ονειρεύεσαι,
Ω, να είμαι πίσω μαζί σου

 Steve Forbert 

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background