Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Canzoniere Grecanico Salentino (feat. Piers Faccini) – “La Voce Toa”

Από Στις 24 Δεκεμβρίου, 2022

Μια έκρηξη ζωής, γεμάτη ενέργεια, συναισθήματα, πάθος, ρυθμό, που μας παρασύρει σε ένα ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν της κουλτούρας του Salento.

Το χτύπημα των τυμπάνων δίνει ρυθμό στο χρόνο όπως το συναίσθημα στην καρδιά. Οι αισθαντικές φωνές υπνωτίζουν. Τα βιολιά δημιουργούν ψυχεδελικές και συγκλονιστικές ατμόσφαιρες. Το ακορντεόν, τα έγχορδα και τα πνευστά αναμειγνύονται με τους ηλεκτρονικούς ήχους που αναδίδουν αρώματα νότου.

Στη λαϊκή κουλτούρα, το τραγούδι συνοδεύει συνεχώς τις ζωές των ανθρώπων, σηματοδοτώντας τις πιο σημαντικές προσωπικές και κοινοτικές στιγμές. Οι Canzoniere Grecanico Salentino τραγουδάνε το πέρασμα των εποχών, την αγάπη που γεννιέται και ότι τελειώνει, γιορτάζουν το θείο και την καθημερινότητα, τη ζωή και τον θάνατο.

Canzoniere Grecanico Salentino

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε σήμερα παρέα μαζί σας, είναι το “La Voce Toa” από τους Canzoniere Grecanico Salentino. Κυκλοφόρησε το 2012 μέσα από το άλμπουμ Pizzica Indiavolata σε συνεργασία με τον Piers Faccini, ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι που μας έχει μεθύσει από το πρώτο άκουσμα.

Οι Canzoniere Grecanico Salentino δημιουργήθηκαν το 1975 από τη συγγραφέα Rina Durante, είναι το σημαντικότερο συγκρότημα λαϊκής μουσικής του Salento. Προέρχονται από την Απουλία, τη χώρα της θάλασσας, που ήταν πάντα ένα σταυροδρόμι ήχων, χρωμάτων και γλωσσών. Η μοναδικότητά τους είναι η ικανότητα σύνθεσης πολλών διαφορετικών πολιτισμών. Οι μεθυστικοί ρυθμοί αυτής της μουσικής παράδοσης οδηγούν σε μια κατάσταση έκστασης στην οποία εισέρχονται σχεδόν 100.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, που έρχονται να παίξουν και να χορέψουν όλη τη νύχτα κατά τη διάρκεια της λαϊκής συγκέντρωσης της Notte della Taranta.

Piers FacciniCanzoniere Grecanico Salentino

Ένα βάλσαμο για τον πόνο της ζωής που κρατάει σαράντα χρόνια, φτιαγμένο από χρώματα, από αρχαίους ήχους. Και του χορού, εκείνης της στιγμής που ακυρώνονται οι αποστάσεις, κοιτάζονται όλοι στα μάτια, προσφέροντας αλληλοϋποστήριξη ο ένας στον άλλον. Είναι η αναγνώριση των σχέσεων και των επαφών ως θεμελιωδών στοιχείων της κοινωνίας. Είναι η επιτακτική ανάγκη και η εκπληρωμένη επιθυμία να μείνουμε κοντά, να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια, να μοιραστούμε όνειρα “να δώσουμε νόημα στον χρόνο, τους αγώνες και την υπομονή”.

Canzoniere Grecanico Salentino

Η μουσική τους, μια απογυμνωμένη συνάντηση μεταξύ των Desert Blues και της ιταλικής παράδοσης, μια συναρπαστική διχοτόμηση μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας είναι μοναδική, διαχρονική, βαθιά σύγχρονη. Έχει ως επίκεντρο τη διερεύνηση της σχέσης μας με τον χρόνο, προσπαθεί να αγκαλιάσει πρωτότυπες και καινοτόμες γλώσσες, που θα μπορούσαν να είναι πιστές στη δημιουργική διαδρομή και να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού.

“Η παραδοσιακή μας μουσική παίρνει το πρωταρχικό της νόημα και μας φέρνει ένα φάρμακο ενάντια στις αγωνίες που μεταφέρει ο σύγχρονος κόσμος και η παγκοσμιοποίηση”.

Canzoniere Grecanico Salentino

Το συγκρότημα αποτελείται από τους Mauro Durante (φωνητικά,ντραμς, βιολί), ο οποίος κληρονόμησε την ηγεσία το 2007 από τον πατέρα του Daniele, Alessia Tondo (φωνητικά, κρουστά), Giulio Bianco (γκάιντα, φυσαρμόνικα, φλάουτο και μπάσο), Silvia Perrone (χορός), Massimiliano Morabito (οργανέτο), Emanuele Licci (φωνητικά, κιθάρα), Giancarlo Paglialunga (φωνητικά, κρουστά), Francesco Aiello (ηχολήπτης).

Canzoniere Grecanico Salentino

Συνεχίζουν να καινοτομούν και να εκπροσωπούν την ιταλική παραδοσιακή μουσική σε όλο τον κόσμο παραθέτοντας έναν μεγάλο αριθμό συνεργασιών με καταξιωμένους μουσικούς όπως οι Ludovico Einaudi, Piers Faccini, Ballake Sissoko, Ibrahim Maalouf, Fanfara Tirana, Stewart Copeland, χωρίς να χάνουν ποτέ την ταυτότητά τους.

Καταξιωμένοι από κοινό και κριτικούς με 20 άλμπουμ και αμέτρητες διεθνείς περιοδείες, οι Canzoniere Grecanico Salentino έγραψαν ιστορία στην ιταλική παγκόσμια μουσική, καθώς αναγνωρίστηκαν ως το καλύτερο World Music Group στον κόσμο στα Songlines Music Awards 2018.

Canzoniere Grecanico Salentino

“La Voce Toa”

If there is a hardness in the heart
it must be broken, must be broken
if there are words inside untold
they must be spoken
if there is a candle burning at the shrine
it must burn down, it must burn down
until the very last drop of wax is spent

Αν υπάρχει σκληρότητα στην καρδιά
πρέπει να σπάσει, πρέπει να σπάσει
αν υπάρχουν λόγια μέσα ανείπωτα
πρέπει να ειπωθούν
αν καίει ένα κερί στο ιερό
πρέπει να καεί, πρέπει να καεί
μέχρι να ξοδευτεί και η τελευταία σταγόνα κεριού

Canzoniere Grecanico Salentino

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background