Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Harold Martinez – “X Story”

Από Στις 5 Αυγούστου, 2023

Μια ταινία δρόμου όπου κάνει μια συμφωνία με τους δαίμονες και αγκαλιάζει μια ξεφτιλισμένη ζωή, κατοικώντας στο Blues-Folk του με μια μελαγχολική φωνή, σε ένα καταφύγιο όπου το συναίσθημα απειλεί να κατακλύσει τα πάντα.

Ένας ευαίσθητος, συναισθηματικός μουσικός, κάτω από μια εμφάνιση ηρεμίας, αφηγείται μεθυστικές ιστορίες σε ένα αβέβαιο μονοπάτι, όπως οι ηρωικοί και μοναχικοί χαρακτήρες των ταινιών που αγαπά. Το τρέμουλο της φωνής του μεταφράζει ένα καταπιεσμένο άγχος και οργή, με τη συνοδεία κιθάρας αλλά και αλυσίδων που παίζουν επάξια το ρόλο μουσικών οργάνων. Αυθεντικοί και παρά τη θεατρικότητα στην ερμηνεία τους, μένουν στο μέτρο κι αποφεύγουν τις παγίδες της υπερβολής που μπορούν εύκολα να πέσουν. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν, έχουν πετύχει το στόχο τους, κατευθείαν στην καρδιά.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “X Story” από τον Harold Martinez. Κυκλοφόρησε το 2023 μέσα από το άλμπουμ “Animal’s Skin”, ένα εκπληκτικό κομμάτι που μας έχει συγκλονίσει η γνησιότητα στην έκφραση του.

Harold Martinez

Κιθάρες με ακατέργαστους ήχους μας μεταφέρουν σε ένα σαμανικό και φυλετικό σύμπαν. Από τις πρώτες νότες μια βραχνή φωνή ανοίγει έναν κόσμο που είναι και εύθραυστος και οδυνηρός, περιγράφοντας τις ιστορίες απώλειας και απουσίας ή τις περιπλανήσεις παράξενων ανδρών που πιστεύουν ότι είναι νεκροί.

Δημιουργήθηκαν το 2012 από τους Harold Martinez (κιθάρα, φωνητικά) και τον παιδικό του φίλο Fabien Tolosa (κρουστά, ντράμς, ενορχήστρωση) στη Νιμ της Νότιας Γαλλίας. Προέρχονται από την ίδια κουλτούρα, μοιράζονται μια γοητεία με την αμερικανική λαογραφία, που πηγάζει από γουέστερν και κινηματογράφο, εικόνες από τη Δυτική Ακτή. Το ανακάτεψαν με την κουλτούρα του Skate, οι σκέιτμπορντ έχουν μια πολύ ανοιχτή κουλτούρα προς τα γραφικά και τη μουσική, ακούνε ραπ και ροκ.

Fabien Tolosa

Η αγάπη τους για τον κινηματογράφο διαφαίνεται ολοκάθαρα στις μουσικές ατμόσφαιρες που αναπτύσουν, βλέπουν δύο ή τρεις ταινίες την εβδομάδα όταν υπάρχει η δυνατότητα. Λατρεύουν τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και το αμερικάνικο Auteur Cinema καθώς επίσης και τον Κλιντ Ίστγουντ.

Παίζουν Folk-Rock, αναμεμειγμένο με μια μορφή σκληρής Country, μια μουσική της ψυχής όχι γαλήνια, ερεβώδη και οδυνηρή.

Harold Martinez & Fabien Tolosa

Η μουσική τους έχει εμπνευστεί από τους Gun Club, 16 Horsepower, Joy Division ενώ δηλώνουν θαυμαστές του Nick Cave.

Παρά το ότι η μητρική τους γλώσσα είναι τα γαλλικά, εκείνοι επιλέγουν να κάνουν δυσκολότερη την επικοινωνία καθώς οι στίχοι τους είναι στα αγγλικά.
“Tο να τραγουδάς στα αγγλικά είναι φαντασίωση. Σχετίζεται με αυτό που νιώσαμε όταν ακούσαμε για πρώτη φορά τους Hendrix, Les Kinks, Janis Joplin. Είπες μέσα σου ότι ήταν τα αφεντικά!”

Harold Martinez

Ιστορίες που δημιουργούν ατμόσφαιρα, θυμίζουν πόνους, βάσανα και αναζητήσεις περιπετειών, υπηρετούν τη θλίψη, την κλήση στα όπλα, τη λύτρωση, τη γαλήνη, τη διάσωση της χαμένης αγάπης.

Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2012 με τίτλο Bird Mum και ακολούθησαν τα Dead Man (2014), The Grim Reaper (2019) και πριν από λίγο καιρό το Animal’s Skin (2023). Αυτή είναι η ιστορία του Peter the Whipped (Peter Gordon), ενός δραπέτη σκλάβου, που δραπέτευσε από μια φυτεία στη Λουιζιάνα το 1863, μια βίαιη και σκληρή ιστορία, μια μόνιμη και συνεχής κόλαση με το όναμα “Animal’s Skin”. Ακολουθούμε τον Peter Gordon στο έργο του στα χωράφια με ρυθμό τα μαστίγια, ακολουθούμε τα βάσανά του, τη φυγή του, ακολουθούμε τα σκυλιά και την αναζήτησή του για την ελευθερία.

“Η γραφή είναι δυνατή, η ερμηνεία παγώνει το αίμα ενώ δίνει στις ψυχές μας το δικαίωμα να ανέβουν σε κάτι ανώτερο και πιο ισχυρό από αυτό που μας προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος…. “

Fabien Tolosa

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background