Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Joy Division – “Heart And Soul” (Καρδιά και Ψυχή)

Από Στις 18 Μαρτίου, 2023

Μέσα στα πολύχρωμα και φανταχτερά 70s μια παρέα νέων παιδιών, σχεδόν ανορεξικοί, ντυμένοι στα γκρίζα φτιάχνουν σκοτεινή και ενοχλητική μουσική, με βασανισμένους στίχους σε μια εκλεπτυσμένη παραγωγή με θανατηφόρα ατμόσφαιρα.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θεωρούμε υποχρέωση μας να επιλέξουμε σήμερα, είναι το “Heart And Soul” των λατρεμένων Joy Division. Κυκλοφόρησε το 1980 μέσα από το άλμπουμ “Closer”, διαχρονικό κομμάτι που μας έχει γαλουχήσει μουσικά.

Ian Curtis – Joy Division

Στο πιο κρίσιμο σημείο της αγγλικής παρακμής, ένα πολύ σημαντικό κίνημα για τη μουσική εμφανίστηκε σε μια πόλη που ήταν το κλειδί για την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Επανάστασης στα τέλη του 19ου αιώνα: το Μάντσεστερ. Ο Ian Curtis γεννήθηκε στο Ολντ Τράφορντ του Μάντσεστερ στις 15 Ιουλίου 1956 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο γειτονικό Μάκλσφιλντ. Από μικρός έγραφε ποιήματα και τραγούδια και είχε πάθος με τη μουσική, παράλληλα με τις πολύ καλές του επιδόσεις στο σχολείο.

Μετά την αποφοίτησή του δούλεψε σε δισκοπωλείο και κατόπιν εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος. Η ζωή του άλλαξε, όταν παρακολούθησε μια συναυλία των Sex Pistols στο Μάνστεστερ τον Ιούλιο του 1976 και αποφάσισε να γίνει μουσικός. Το όραμα του το μοιράζεται με τους Τerry Mason, Bernard Sumner και Peter Hook και δημιουργούν τους Joy Division, το συγκρότημα που παρά τα τρία μόλις χρόνια παρουσίας τους, έχουν μείνει πράγματι γραμμένοι στις σελίδες της σύγχρονης μουσικής ιστορίας με ανεξίτηλα γράμματα.

Ian Curtis – Joy Division

Έχοντας αντίθετη άποψη από τα συγκροτήματα της εποχής που έδειχναν το όνομά τους με φανταχτερά γράμματα στα βροντερά εξώφυλλα τους, οι Joy Division αντίθετα επιδιώκουν να ξεθωριάσουν πίσω από τη μουσική τους. Ούτε βλέμμα, ούτε συνέντευξη, και σίγουρα όχι η φωτογραφία τους στον δίσκο τους! Η μουσική είναι αυτάρκης και διατηρεί ένα διαρκές μυστήριο.

Η δισκογραφία τους αποτελείται μόνο από δύο άλμπουμ, το “Unknown Pleasures” (1979) και το “Closer” (1980), καθώς και από τρεις μικρούς δίσκους, το “An ideal for living” (1978), το “Transmission” (1979) και το “Love Will Tear Us Apart” (1980).

Ian Curtis – Joy Division

Μία δαιδαλώδης προσωπικότητα που αντανακλά την απόλυτη ευαισθησία και απελπισία του στις σκοτεινές μελωδίες.

Καταλυτικός παράγοντας στην επιτυχία τους είναι η ανήσυχη ψυχή, ο χαρισματικός Ian Curtis. Ο παραγωγός των Joy Division, Martin Hannett έχει χαρακτηρίσει τη σκηνική παρουσία του με τη φράση: “Touched by The Hand of God” (Τον έχει αγγίξει το χέρι του Θεού). Η απόκοσμη φωνή του σε συνδυασμό με τη ψυχρή μελωδία, το γρήγορο και κοφτό ήχο των ντραμς δημιουργούν μια αίσθηση μοναξιάς και αποξένωσης που χαρακτηρίζει πλήρως το ύφος του συγκροτήματος.

Οι στίχοι που γράφει είναι πολλά μικρά ποιήματα με θέμα τη μοναξιά, τη βία, το θάνατο, την αποξένωση, την καταπίεση, τη θλίψη, την κοινωνική αποσύνθεση και την αποτυχία, τα οποία απορρέουν από τις προσωπικές εμπειρίες και σκέψεις του. Εκτός βέβαια απ’ τους στίχους, έγραφε και ποίηση η οποία κυμαινόταν στην ίδια θεματολογία, γεγονός που τον κάνει να μοιάζει με έναν καταραμένο ποιητή, του 20ού αιώνα.

Ian Curtis – Joy Division

“Είναι το μουσικό ισοδύναμο του Τσε Γκεβάρα”, Tony Wilson από την ταινία 24 Hour Party People σε σκηνοθεσία Michael Winterbottom.

Οι στίχοι του επηρρεάστηκαν από συγγραφείς όπως οι Γουίλιαμ Μπάροους, Τζέι Μπάλαρντ και Τζόζεφ Κόνραντ ενώ η μουσική και σκηνική του παρουσία από τους Λου Ριντ, Τζιμ Μόρισον, Ίγκι Ποπ και Ντέιβιντ Μπάουι.

Επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες, όπως τους Siouxsie and the Banshees, Bauhaus, Ρόμπερτ Σμιθ των Cure, Κουρτ Κομπέιν των Nirvana, τον κιθαρίστα των Red Hot Chli Peppers Τζον Φρουσιάντε, Radiohead, U2 και πολλούς άλλους.

Ian Curtis – Joy Division

Σε μία σπάνια συνέντευξη του είχε δηλώσει: “Ναι, κάνουμε αυτό που θέλουμε στα αλήθεια. Παίζουμε τη μουσική που θέλουμε και στα μέρη που θέλουμε. Θα ήταν απαίσιο να ήμασταν σε μια συνηθισμένη δισκογραφική εταιρεία όπου βγάζεις ένα άλμπουμ και κάνεις περιοδεία, και παίζεις σε όλα τα Odeon, και αυτό κι εκείνο και το άλλο. Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό με τίποτα.”

Μόλις δύο μήνες πριν κλείσει το 24ο έτος της ηλικίας του, έδωσε τέλος στη μικρή μεν αλλά πολυτάραχη ζωή του υπό την μουσική υπόκρουση του αγαπημένου του καλλιτέχνη, του Iggy Pop.

Οι πραγματικοί καλλιτέχνες, οι άνθρωποι αυτοί που είναι γεμάτοι ευαισθησίες, που μπορούν να νιώσουν τον πόνο, την απόγνωση και στην άλλη πλευρά του πλανήτη, δεν αντέχουν να ζουν στον βίαιο και διεφθαρμένο κόσμο μας, δεν μπορούν να αντέξουν τη σκληρότητα, τη ματαιότητα…

Ian Curtis – Joy Division

“Heart And Soul”

An abyss that laughs at creation
A circus complete with all fools
Foundations that lasted the ages
Then ripped apart at their roots

Beyond all this good is the terror
The grip of a mercenary hand
When savagery turns all good reason
There’s no turning back, no last stand

Heart and soul, one will burn

Μια άβυσσος που γελάει με τη δημιουργία
Ένα τσίρκο γεμάτο με όλους τους ανόητους
Θεμέλια που κράτησαν στους αιώνες
Έπειτα ξεσκίστηκαν στις ρίζες τους

Πέρα από όλο αυτό το καλό είναι ο τρόμος
Η λαβή ενός χεριού μισθοφόρου
Όταν η αγριότητα γυρίζει όλη καλή αιτία
Δεν υπάρχει γυρισμός, δεν υπάρχει τελευταία στάση

Καρδιά και ψυχή, ένας θα καεί

Ian Curtis – Joy Division

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background