Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Passion Fodder – “Heart Hunters” (Κυνηγοί Καρδιάς)

Από Στις 11 Νοεμβρίου, 2023

“Σε κάθε περίπτωση, δεν ηρεμώ. Αντίθετα, ο θυμός μου μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί ξεκάθαρα να λάμψει με ή χωρίς τις δολοφονικές κιθάρες”, Theo Hakola.

Ο Theo Hakola έχει μετατρέψει το νευρικό, αναρχικό Passion Fodder σε ένα αυθεντικό και πολύχρωμο όχημα για να εκφράσει τη δική του αγανάκτηση περιτριγυρισμένος από τέσσερις εξίσου ευμετάβλητους συναδέλφους-μουσικούς, όλοι Παριζιάνοι.

Η μουσική τους διαχρονική, ηχεί τόσο εύγλωττα σε δεκαετίες από τότε όσο και σήμερα και στίχοι τέτοιας έντασης που είναι σχεδόν πραγματική ζωή. Οι φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο είναι δυσεύρετες έως ανύπαρκτες.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Heart Hunters” από τους Passion Fodder. Κυκλοφόρησε το 1986 μέσα από άλμπουμ “Fat Tuesday”, κι έχει σίγουρα “αιχμαλωτίσει” τη δική μας καρδιά…

Δημοσιογράφος, δάσκαλος, σεναριογράφος και μετά μουσικός, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Spokane της Ουάσιγκτον με καταγωγή από Φιλανδία και Σουηδία. Έντονα πολιτικοποιημένος, ξεκίνησε το 1973 μια διαδρομή αναζητώντας τη ζωή και την ελευθερία, από το το Οχάιο στη Νέα Υόρκη, από τη Γουατεμάλα στο Λονδίνο και την Ισπανία πριν τον τελικό σταθμό, το Παρίσι το 1978.

Passion Fodder

Σχημάτισε τους Passion Fodder το 1984 στο Παρίσι, με τους Lionel Dollet (κιθάρα), Pascal Humbert (μπάσο), Benedicte Villain (βιολί) και αργότερα Jean-Yves Tola (τύμπανα). Συνδυάζοντας τις κιθάρες και τα βιολιά των Velvet Underground με την ωμή ενέργεια του Punk Rock και του αλκοόλ τροφοδότησαν τη μελαγχολία των πρώιμων δίσκων της κάντρι, η μουσική τους αψηφούσε την κατηγοριοποίηση. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στις ΗΠΑ έδωσαν στο συγκρότημα λίγες μεταδόσεις, αλλά η ασυνήθιστη φωνή του Hakola, ειδικά όταν έφτυνε λέξεις σαν θυμωμένος ιεροκήρυκας και το σκίσιμο της Βίβλου πάνω στη σκηνή, περιόρισε την απήχηση της μπάντας σε ένα μικρό φανατικό κοινό.

“Οι δισκογραφικές δεν είναι εκεί για να υποστηρίξουν την τέχνη και τον πολιτισμό. Είναι καπιταλιστικές εταιρείες με λογική κέρδους και αυτό είναι φυσιολογικό”.

Τα τραγούδια τους δεν είναι μόνο πολιτικές δηλώσεις και δηλώσεις διαμαρτυρίας όπως έχουν σχολιαστεί. Πάνω από όλα θέλουν να μιλήσουν για τη ζωή, να μοιραστούν τα συναισθήματα τους ακόμα κι αν είναι έρωτας, οργή, αγανάκτηση, χαρά, ανάγκη για επικοινωνία. Αν μιλάνε μόνο για πολιτική και κοινωνική αποξένωση, όπως οι Clash, που ήταν ανίκανοι να γράψουν ένα τραγούδι αγάπης, δεν μιλάνε πραγματικά για τη ζωή. Ο Ντύλαν έγραψε ακραία πολιτικά τραγούδια και στη συνέχεια αξεπέραστα ερωτικά τραγούδια. Ο Νερούδα μας έδωσε πολιτικούς ύμνους μαζί με ύμνους στη αγάπη.

Passion Fodder

Πηγές έμπνευσής τους είναι ο Jimi Hendrix, ο Bob Dylan, ποιητές όπως ο Pablo Neruda, ο César Vallejo, ο Baudelaire, η Carson McCullers για τον ακραίο ανθρωπισμό της, αυτόν τον ακραίο τρόπο να μπαίνει στη θέση των άλλων καθώς και η ιστορία, τα τρέχοντα γεγονότα και τα μυθιστορήματα.

Γοητευμένος με τους λύκους από την παιδική του ακόμη ηλικία, αποτελούν αγαπημένο θέμα του συγκροτήματος. Οι λύκοι μπορεί να είναι το ψευδώνυμο μιας γυναίκας, μια μεταφορά της ομορφιάς, υπάρχουν κακοί, καλοί, θύματα. Σε πολλά τραγούδια προσπαθεί να βγάλει τις κραυγές τους μόνος του στο μικρόφωνο. Με τη δύναμή τους, το εντυπωσιακό τους βλέμμα, την όσφρηση και την σχεδόν τελειότητα τους, τοποθετεί τους λύκους στο ίδιο επίπεδο με τη φωνή της Billie Holiday και το παίξιμο της κιθάρας του Hendrix. Είναι άλλο ένα θαύμα της φύσης, αλλά η ατέλεια τους, είναι να μην ξέρουν πώς να “σκοτώνουν από απόσταση”, όπως εμείς, για να αμυνθούν.

Passion Fodder

“Αν οι λύκοι μπορούσαν να μιλήσουν, θα μπορούσαν να μας εξηγήσουν πώς φάγαμε τον δικό τους χώρο ζωής και μαζί τον δικό μας. Εμείς (οι Δυτικοί) έχουμε ήδη φάει και δεν υπάρχει πια χώρος στο τραπέζι για τους άλλους”…

Μετά από πολύ έντονα χρόνια και την κυκλοφορία έξι άλμπουμ το συγκρότημα διαλύθηκε το 1992. Ο Jean-Yves Tola και ο Pascal Humbert σχημάτισαν με τον David Eugene Edwards τους 16 Horsepower και ο Theo Hakola συνεχίζει με σόλο καριέρα.

Passion Fodder

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.



Τώρα παίζει

Title

Artist

Background