ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: DATURA4 – “JOURNEY HOME” (ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ)

Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι το ροκ έχει πεθάνει εδώ και καιρό. Η απάντηση είναι… Datura4!

Για όσους είχαν την τύχη να μεγαλώσουν στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, γνωρίζουν ότι η μουσική που έβγαινε εκείνη την εποχή είχε μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Δεν μιλάμε βέβαια για την ποπ τσιχλόφουσκα που επικρατούσε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της εποχής. Είναι αυτός ο ήχος βασισμένος στα μπλουζ, υπερβολικά υπερβολικός, τραχύς ήχος που έσκασε σε πολλά στερεοφωνικά. Οι Αυστραλοί Rockers Datura4 έχουν καταγράψει όχι μόνο τον ήχο, αλλά και όλη αυτή την ατμόσφαιρα.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε, είναι το “Journey Home” από τους Datura4. Κυκλοφόρησε το 2015 μέσα από το άλμπουμ “Demon Blues”, με έντονα Blues στοιχεία και φρεσκάδα στον ήχο.

Datura4

Δημιουργήθηκαν το 2009 στο λιμάνι Fremantle της Δυτικής Αυστραλίας, που θεωρείται μια από τις πιο απομονωμένες πόλεις στον κόσμο, οι Datura4 μπορούν να περιγραφούν καλύτερα ως μια τρελή επιστροφή στο Full-Tilt Boogie, τα μπλουζ και το ψυχεδελικό σκληρό ροκ και με τη δική τους πρωτότυπη περιπέτεια. Μια παρέα πολύ αξιοσέβαστων μουσικών της Δυτικής Αυστραλίας συγκεντρώθηκε για να διασκεδάσει παίζοντας άψογο Boogie Rock ‘n’ Roll σε παμπ γύρω από το Perth και το Fremantle.

Ο Frontman των The Stems, DM3, The Someloves, Dom Mariani και ο κιθαρίστας των You Am I, New Christs, Greg Hitchcock παθιασμένοι με τα δυνατά μπλουζ ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους Warren Hall (τύμπανα), Stu Loasby (μπάσο) και Bob Patient (πλήκτρα).

 

Datura4

Το αυστραλιανό ροκ συχνά φαίνεται να περιορίζεται σε μερικά ονόματα θρύλων, αλλά η χώρα εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για μια ακμάζουσα σκηνή που, όπως δείχνει ξεκάθαρα η πορεία των Datura4, έχει μια σταθερή αντίληψη του Garage Psych και του Progressive Blues Rock. Σκληρά psych-blues κομμάτια από τον κλασικό κανόνα της ροκ σε απροσδόκητες παραλλαγές κάνουν το τραγούδι να αισθάνεται ταυτόχρονα φρέσκο ​​και οικείο.

Η μουσική τους δημιουργεί μια κοσμική ατμόσφαιρα, αρμονική παραμόρφωση για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το ροκ είναι νεκρό. Οι βασικοί παράγοντες που κάνουν τη διαφορά είναι τόσο ο ήχος τους όσο και η εργασιακή τους ηθική, το ήθος του συγκροτήματος παραμένει πιστό στις ηχητικές φιλοδοξίες των αρχών της δεκαετίας του ’70. Με μία αφοπλιστική ειλικρίνεια οι κιθάρες τους ξεφλουδίζουν τον πόνο, καταθέτουν την ψυχή τους.

Datura4

Γράφουν τραγούδια αγάπης για όλα αυτά τα πράγματα που οδήγησαν τον Dom Mariani “ψηλά και απελευθέρωσε το πνεύμα (του)” καθώς άκουγε τους ήχους από τα ψηλά μαύρα ηχεία στο δωμάτιό του στα εφηβικά του χρόνια.

Έχουν ηχογραφήσει και κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ: Demon Blues (2015), Hairy Mountain (2016), Blessed is the Boogie (2019), West Coast Highway Cosmic (2020) και Neanderthal Jam (2022) που έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους θαυμαστές και τον μουσικό τύπο. Από την ίδρυσή τους, οι DATURA4 έχουν δημιουργήσει μια εντυπωσιακή ζωντανή φήμη περιοδεύοντας στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας και στην Ευρώπη το 2019 και το 2023.

“Το καλύτερο ροκ εν ρολ Boogie Party που είναι πιθανό να δείτε ποτέ. Μια απόδραση από όλες τις βλακείες, οπότε ανεξάρτητα από το πόσο αυτή η μ@λ@κία σας απογοητεύει, μπορείτε να χάσετε τον εαυτό σας στη μουσική και να κολλήσετε με τους φίλους σας”.

Datura4

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/


Πείτε μας την άποψη σας

Αφήστε το σχόλιο σας

Το Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.


Τώρα παίζει

Title

Artist

Background